Lider, Brezilyalılarla ortak ticari buzdolabı üretip dünyaya satacak

Güncelleme Tarihi:

Lider, Brezilyalılarla ortak ticari buzdolabı üretip dünyaya satacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2006 00:00

Lider Grubu, Manisa’da kurduğu ticari soğutucu ve dondurucu fabrikasında Brezilyalı Metalfrio Solutions firmasıyla ortak oldu. Manisa’daki üretim tesisinden yüzde 25 hisse sahibi olan Lider, Brezilyalı Metalfrio ile beraber ticari buzdolabında Avrupa’nın en büyük firmalarından Danimarkalı Caravell firmasını da satın aldı.

YAKLAŞIK 24 yıl önce plastik banyo aksesuarlarıyla yola çıkan Lider, artık dünya için ticari buzdolabı üretecek. Lider Grubu, Manisa’da kurduğu ticari soğutucu ve dondurucu fabrikasında Brezilyalı Metalfrio Solutions firmasıyla ortak oldu. Manisa’daki üretim tesisinden yüzde 25 hisse sahibi olan Lider, Brezilyalı Metalfrio ile beraber ticari buzdolabında Avrupa’nın en büyük firmalarından Danimarkalı Caravell firmasını da satın aldı. Bu satın alma operasyonuyla Caravell’in yüzde 25’inin sahibi olan Lider, Caravell’in Danimarka dışında Rusya’daki fabrikasında da yüzde 25 hisse aldı.

ÜÇ FABRİKADA YÜZDE 25 ORTAK: Lider Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Güleç, "Brezilyalı firma Manisa’daki tesisimize ortak oldu, biz de aynı zamanda onların Danimarka ve Rusya’daki fabrikasına da yüzde 25 ortak olduk" dedi. Böylece Türkiye dışında iki fabrikaya daha ortak olduklarını belirten Güleç, "Manisa’daki fabrikada hissemizi ve ağırlığımızı fazla tutmak yerine, tercihimizi yurtdışındaki fabrikalara da ortak olmaktan yana kullandık" diye konuştu. Güleç, ortağı Brezilyalı Karavel firmasının ticari buzdolabı pazarında Amerika, Güney Afrika ve Kuzey Afrika bölgesinde güçlü olduğunu belirtti.

ÜRETİM YILBAŞINDA: Manisa’da inşaatı devam eden ve yılbaşında üretime geçmesi planlanan ticari soğucutu ve dondurucu üretim tesisleri için 10 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Manisa’da kurulan ortak şirketin adı ise Lider Metalfrio Solutions Sanayi ve Ticaret olarak belirlendi. Tesislerde ilk aşamada 250 kişinin çalışacağını söyleyen Cevat Güleç, daha sonra bu rakamın kademeli olarak 500’ün üzerine çıkarılacağını belirtti. Güleç, Manisa’daki üretimin yüzde 90’ının ihraç edileceğini, iç pazarı henüz düşünmediklerini söyledi.

İKİ SAATTE GELEN ORTAKLIK: Manisa’da tek başına ticari buzdolabı üretmek için yola çıktıklarını ve bu konudaki tüm hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Cevat Güleç, Brezilyalı firma ile ortak olmalarının ise şöyle anlattı: "Biz Manisa’da ticari buzdolabı üretip ihraç etmek için hazırlık yapıyorduk. Tek başımıza yola çıkmıştık. 11 bin metrekare kapalı alana Daha sonra Brezilyalı Karavel firması yetkilileriyle tanıştık. Onlar da iki yıldır Türkiye’de birlikte ticari buzdolabı üretebilecekleri yapabilecekleri bir firma araştırıyormuş. Öylesine yollarımız kesişti ki iki saatte ortak olduk. Onların Ar-Ge’lerinin ve dünyadaki pazarlama ağlarının çok güçlü olduğunu gördük."

24 YILDA 12 ŞİRKET: Lider Grubu’nun amiral gemisi olan Özlider’in temeli 1983 yılında atılmış. Cevat Güleç, Celil Güleç ve Faruk Tüysüz, 200 metrekarelik bir alanda dört çeşit vakum lavabo aynası ile üretime başlamış. Bugün 12 şirket, 770 çalışanıyla 77 bin metrekare kapalı alanda plastik, PVC profil, banyo aksesuarları, plastik gıda ambalajları, üretiyor. 2006 başından beri Romanya’nın başkenti Bükreş’te 7 bin metrekare alan üzerinde ’Lider’ markalı banyo dolabı ve aksesuvar üreten Lider, Ukrayna’da da plastik, aksesuvar ve küvet üretecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!