Lagarde, IMF için resmen aday oldu BRICS ‘tekel’e kızdı

Güncelleme Tarihi:

Lagarde, IMF için resmen aday oldu BRICS ‘tekel’e kızdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı yarışında bir numaralı isim olarak görülen Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde adaylığını açıkladı.

Başta Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesi Lagarde’ın adaylığına destek verirken, IMF başkanlığı için adaylığını açıklayan ilk kişi ise Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens olmuştu.
Bu arada Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan ekonomisi hızla büyüyen BRICS ülkeleri, IMF’de başkanlık koltuğunun Avrupalılar’ın tekelinde olmasına karşı çıktı. IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Brezilya üyesi Paulo Nogueira Batista, Rusya üyesi Alexei Mojine, Hindistan üyesi Arvind Virmani, Çin üyesi He Jianxiong ve Güney Afrika üyesi Lesothan Moeketsi Majoro yaptıkları ortak açıklamada, IMF başkanının seçiminde milliyet kriterinin rol oynamasının kurumun meşruiyetine gölge düşürdüğünü belirtti.
Avrupalı olmak engel mi
Lagarde ise bir basın toplantısı düzenleyerek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e danıştıktan sonra aday olmaya karar verdiğini söylerken, “IMF başkanlığı için Avrupalı olmanın engel oluşturmaması gerektiğini” de dile getirdi. IMF’nin Avrupalı olmayan ilk başkanı olmayı isteyen Carstens ise, Reuters’e “Adaylığım konusunda ABD’li yetkililerle görüştüm. Onlar katılımından memnun oldular ve bunun sürecin önemli bir parçası olduğunu düşünüyorlar” açıklaması yaptı. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için adaylıklarını açıklayan kişilerin “çok güvenilir” olduğunu söyledi. Lagarde adaylığına gölge düşürebilecek potansiyel bir yasal sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyor. Fransız yargıçlar, IMF başkanlığı için adaylığın sone ereceği 10 Haziran’da, Lagarde’ın, Fransız iş adamı Bernard Tapie ile ilgili bir davanın çözümünde yetkisini kötüye kullandığı iddiasına ilişkin resmi bir soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecekler. Lagarde ise,  “Bu süreçte kendime güveniyorum, çünkü vicdanım rahat. Devletin çıkarları ve yasalara uygun davrandım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!