Kuveytli ‘katılım’ için ısrarlı

Güncelleme Tarihi:

Kuveytli ‘katılım’ için ısrarlı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2013 00:00

Daha önce Adabank’a talip olan ancak onay alamayan Kuveytli The International Investor Grubu, birkaç Kuveytli bankayı da yanına alarak yeniden talip olacak.

Haberin Devamı

Olmazsa sıfırdan katılım bankacılığı lisansına başvuracak olan konsorsiyumda yüzde 24’ü Kuveyt devletine ait Warba Bank da var. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal daralmaya yönelik açıklamalarının ardından gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere global piyasalarda yaşanan çalkantılı sürece ve Türkiye’ye özel Gezi Parkı eylemlerinin yarattığı endişeye rağmen Türk bankacılık sektörüne olan ilgi devam ediyor. Ekonomi yönetiminin hem geleneksel bankacılık hem de katılım bankacılığı alanında yeni lisanslara yeşil ışık yakması Avrupa, Uzakdoğu ve Körfez Bölgesi’nden Türkiye’ye yönelik bankacılık ilgisini artırdı. Öyleki Kuveytli birkaç bankanın bir araya gelerek Türkiye katılım bankacılığı pazarına birlikte girmek için bir konsorsiyum oluşturdukları öğrenildi.

ADABANK’A 2. KEZ TALİP

Türkiye’de katılım bankacılığı yapmak üzere harekete geçen Kuveytli bankacılık grubunun başını çeken International Investor’ın (TII) CEO’su Adnan Abdullaziz Al Bahar. TII Grubu ve Adnan Al Bahar aslında Türk bankacılık sektörünün yabancı olduğu bir isim değil. TII, 2006 yılında ADabank’ın ihalesini kazanmış ancak BDDK’dan finansal yetersizlik nedeniyle veto yemişti. Adnan Al Bahar ise, Türkiye’de kurulmuş olan Kuveyt Finans’ın ilk genel müdürüydü. Adnan Al Bahar’ın başını çektiği konsorsiyumun henüz pazar araştırması yaptığı, BDDK ile herhangi bir temasta bulunmadığı belirtildi.

WARBA BANK DA İSTİYOR

Kuveytli konsorsiyum ‘Türkiye pazarına giriş’ için ilk etapta Adabank’ı satın alma opsiyonunu değerlendiriyor. Aralarında yüzde 24’ü Kuveyt devletine ait ülkenin 5’inci büyük bankası Warba Bank’ın da bulunduğu konsorsiyumun sıfırdan lisans alma konusunu da araştırdığı, Adabank’ı alamamaları durumunda sıfırdan lisansa başvurmayı planladığı öğrenildi. Kuveytli konsorsiyumun planları arasında Türkiye pazarına yönelik tüketici finansmanı şirketi kurmak da var. Bu konuda TII Grubu’nun halen Türkiye’de yüzde 100 hissesine sahip olduğu Fleetcorp araç kiralama şirketinin mevcut müşteri portföyünden yararlanılması hedefleniyor. Kurulacak şirketin taşıtın yanında İslami bankacılık çerçevesinde konut kredisi vermeyi de   planladığı belirtildi.

Haberin Devamı

BDDK’dan veto yemişti

Haberin Devamı

2009 yılında 358 milyon dolar sermaye ile kurulan Warba Bank’ın yüzde 24’ü devlete, yüzde 76’sı Kuveyt halkına ait. Konsorsiyumun başını çeken TII ise 21 yıllık bir grup. Söz konusu grup Türkiye pazarına yönelik ilk girişimini 2006 yılında yapmış ve 45.1 milyon TL ile TMSF yönetimindeki Adabank’ı satın almıştı. Ancak grup daha sonra mali yetersizlik gerekçesiyle BDDK’dan veto yemişti. Türkiye ilgisini yitirmeyen TII Grubu’nun BDDK’yı ikna etmek için bu kez daha güçlü bir yapı ile ihaleye girmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!