Küstah ABD yardıma şimdi de ‘haraç’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Küstah ABD yardıma şimdi de ‘haraç’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2003 02:16

Amerikan UPI ajansı üst düzey bir ABD yetkilisinin, Türkiye'nin ABD'den istediği ekonomik yardımı ‘‘müttefiklik adına haraç’’ olarak nitelediğini yazdı. Ajans, ‘‘Türkiye, makul isteklerde bulundu. ABD ise buna tepkisini, ‘küstahça ve hakaret içeren tarzda' koydu’’ yorumunu yaptı.

Amerika’nın ünlü haber ajansı UPI (United Press International), Türk-ABD ilişkilirini değerlendirirken, üst düzey bir ABD yetkilisinin, Türk Hükümetinin ekonomik yardım taleplerine ‘‘müttefiklik adına haraç’’ dediğini de yazdı.

Türkiye'nin ekonomik destek ve yardım taleplerini haklı bulan UPI, Türkiye'nin Körfez Savaşı'ndaki ağır kayıplarını ve ABD tarafından o dönemde verilen sözleri hatırlattı. Bunlar hesaba katıldığında Ankara'nın taleplerinin ‘‘haklı ve yerinde’’ olduğunu savunan ajans, tezkerenin TBMM'den geçmemesinin ise Bush Yönetimi'nin hatası olan iki nedenden kaynaklandığını belirtti. UPI bunları, ‘‘Bush yönetimi, Türkiye'nin makul isteklerine yeterli karşılığı vermedi, ikinci olarak da Ankara bu durumu dile getirdiğinde ABD'nin tepkisi 'küstahça ve hakaret içeren' bir şekilde oldu’’ diye sıraladı.

BUSH'UN HATALARI

UPI'nin yorumunda, Körfez Savaşı'nın, Türkiye'yi 40 milyar dolar kadar zarara uğrattığı, ABD'ye maliyetinin ise sadece 7 milyar dolar olduğuna da dikkat çekildi. Ajansa göre; Türkiye'nin makul isteklerine ve AKP'nin ‘‘ölüm fermanı gibi’’ çok ciddi siyasi riskler almasına rağmen, Bush Yönetimi ‘‘inanılmaz hesaplama hataları’’ yaptı.

Yorumda, üst düzeyli bir ABD yetkilisinin, ‘‘Türkiye daha fazla ekonomik destek isteyerek müttefiklik adına haraç talebinde bulunuyor’’, bir diğer yetkilinin de, ‘‘Türkler pazarı bütün gece açık tutacağımızı sanıyor’’ sözlerine de yer aldı.

UPI, Türkiye'den, IMF ölçütlerine de sıkı sıkıya bağlı kalmasını isterken, 11 Eylül'den sonra federal harcamaları artırıp vergileri azaltan Bush Yönetimi'ni iki yüzlü olmakla da suçladı. Yorumda, ‘‘AKP Hükümeti, Türk seçmenine daha fazla memuru işten çıkaracağını, vergileri artıracağını, tarımsal ve sosyal programları uygulamayacağını söyleyecekti’’ denildi.

YOLUNA GİRECEK

UPI, bütün yaşananlara rağmen, Abdullah Gül Hükümeti'nin ikinci tezkerenin geçmesi için çaba harcadığını ve Tayyip Erdoğan'ın da tezkereye onay verdiğini yazdı. Ajansın yorumunda, Genelkurmay Başkanı Özkök'ün açıklaması ve Erdoğan'ın da girişimleriyle, tezkerenin bir daha TBMM'de ele alınması halinde geçeceği tahmini de yapılarak, ‘‘Bush Yönetimi'nin hatalarına rağmen, herşey yoluna girecek gibi’’ ifadesi kullandıldı.

Mercan: ABD'nin pazarlık tarzından tiksinti duydum

UPI'nin haber-yorumunda, AKP Milletvekili Murat Mercan'ın, ‘‘Amerikalılar bize dikte ettiler. Dostluk değil bir pazarlık halini aldı. Tiksinti duydum’’ sözlerine ve CHP'den Bülent Tanla'nın kamuoyunda Türkiye'ye baskı yapıldığı ve ulusa hakaret edildiği gibi yaygın izlenim doğduğu yönündeki görüşlerine de yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!