Kurusoğan 2 liraya yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Kurusoğan 2 liraya yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 13:22

Kurusoğan fiyatlarındaki artışın devam ettiği, domates ve yeşilbiber fiyatlarının ise gerilediği bildirildi.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, kurusoğan stoklarındaki çürüme nedeniyle fiyatların toptancı hallerinde 1 liraya kadar çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Kurusoğan, hasat sırasında yağışlardan etkilendi. Yağış sırasında ıslanan, yeteri kadar kurutulamayan soğanların bir bölümü depolarda çürümeye başladı. Soğan çok çabuk çürüyen, çürürken de yanındaki diğer soğanları çürüten bir yapıya sahip. Soğan fiyatları, depolardaki soğanın dayanma gücüne bağlı. Çürüme hızlı ve fazla olursa kurusoğan fiyatları yine rekor kırabilir. Bu tamamen arz ve taleple ilgili. Piyasada soğan yeteri kadar olmazsa fiyatlar yükselir.”

Toptancı hallerinde kilosu 1 liraya kadar çıkan soğanın, pazar ve marketlerde kilosunun 1,5 lira sınırını aştığını ve 2 lira sınırına yaklaştığını da ifade eden Yüksel Tavşan “Fiyat artışlarında dışardan bir müdahale yok. Piyasada soğan azalırsa, fiyatlar artacaktır. Görülen de odur” diye konuştu.

DOMATES VE BİBER UCUZLADI

Yüksel Tavşan, ürün bolluğu nedeniyle domates ve yeşilbiber fiyatlarının da ucuzlamaya başladığını belirterek, şunları söyledi:

“Sera üretiminin bol olması nedeniyle domates ve kalem biber fiyatları ucuzlamaya başladı. Toptancı hallerinde domatesin kilosu 1 liraya, biberin kilosu ise 120 kuruşa kadar düştü. Manav ve marketlerde domates kilosu 150-170 kuruştan,yeşil biber ise 160-180 kuruştan satılıyor. Rusya'ya yapılan ihracatın azalması da fiyatların gerilemesine neden oldu. Ocak ayında meyve ve sebze fiyatları çok uygun hale geldi.”

Yüksel Tavşan, narenciye fiyatlarının ucuz olması nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini, satsuma cinsi mandalinada hasat sonuna yaklaşılması nedeniyle de fiyatların biraz artış gösterdiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!