Kürtlerle enerji ortaklığına İngiliz desteği

Güncelleme Tarihi:

Kürtlerle enerji ortaklığına İngiliz desteği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 00:46

İngiliz Parlamentosu’nda, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KRG) arasında yeni petrol ve gaz boru hatlarının inşa edilmesi anlaşmasına yönelik önerge verildi.

Haberin Devamı

İngiliz Parlamentosu’nda kıdemli milletvekili ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin eski bir dostu olan Robert Halfon tarafından parlamentoya sunulan önergede, bu anlaşmanın çok sayıda pozitif sonucu olduğu savunuldu.

TÜRKİYE’YE 10 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ

Söz konusu anlaşma, imzalandığında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin günde 2 milyon varil petrolü dünya piyasalarına sunmasını ve en az 10 milyar metreküp doğal gazı da Türkiye’ye ihraç etmesini öngörüyor.
Halfon tarafından sunulan Early Day Motion türü önergede, bu anlaşmanın “bir zamanlar çatışma içerisinde olan iki bölgenin, soğukkanlı bir şekilde çıkarlarına yönelik olarak kurdukları diplomatik bir “zafer” olduğuna işaret edildi.

ÜLKENİN TAMAMI GELİR ELDE EDECEK

Aynı zamanda KRG ve Bağdat arasındaki ilişkiler için duyulan endişeleri de ele alan önergede, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, ekonomik bağımsızlığının Irak’ın parçalanmasına yol açacağına dair endişeleri kabul etmiyor. Çünkü, ülkenin tamamı Kürt bölgesinin bu başarısından kazanç elde edecek, petrol Irak halkının olarak kalmaya devam edecek. Ayrıca, 2005 yılında Irak halkı tarafından onaylanmış olan Irak anayasasında da belirtildiği gibi çok ihtiyaç duyulan ve güçlü bir gelir paylaşımı formülüne göre enerji satışlarından elde edilen kazançlar herkes tarafından paylaşılacak” denildi.

BAKMADAN GEÇME!