Küresel yatırımlar Türkiye’ye döviz getiriyor

Güncelleme Tarihi:

Küresel yatırımlar Türkiye’ye döviz getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2023 12:05

Türkiye ekonomisinin son 20 yılda gösterdiği büyüme ve yabancı piyasalarla entegrasyonuna paralel olarak Türk vatandaşlarının yurt dışındaki yatırımlarında da artış yaşanıyor.

Haberin Devamı

Türk vatandaşlarının ülke dışında yaptığı yatırımlar son yıllarda dikkat çekerken, yurt dışı cazip yatırım fırsatları ve yatırımcıların küresel fırsatları değerlendirme isteği bu artışın nedenleri arasında yer alıyor. Yatırım tercihleri arasında gayrimenkul ilk sırayı alsa da fabrikalardan madenlere, turizm tesislerinden tarım arazilerine kadar geniş bir yelpazede Türk vatandaşlarının yurt dışı yatırımları yaptığı ve ülkeye döviz katkısı sağladığı belirtiliyor.

2017 yılında faaliyetlerine başlayan yurt dışı yatırım danışmanlığı şirketi Vesta Global’in kurucuları Teuta Narazan ve Armağan Akyüz konuyla ilgili yaptıkları açıklamada Türk vatandaşlarının, farklı kıtalarda rezidans projelerine, otel ve turizm yatırımlarından ticari mülklere, maden ocaklarından tarım arazilerine, şehir dairelerinden okyanusta adalara, Avrupa’da şatolardan, Alp’lerde chaletlere, Fransa’da avlaklara kadar birçok farklı alanda yatırım yaptıklarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türk vatandaşlarına yurt dışı yatırımları sürecinde danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten ve deneyimlerini paylaşan Narazan, “Yurt dışında döviz getiri elde etmek isteyen, iş alanını Türkiye sınırları dışında büyütmeği amaçlayan, bölgesel ya da ülke bazlı oluşan fırsatları değerlendirip yeni bir yatırım hedefleyen kişilerin sayısı son yıllarda artış gösteriyor. Özellikle gayrimenkul, ticari ünite gibi farklı yatırım büyüklüklerine sahip alanlara yatırım yapanların sayısını çok arttığını görüyoruz” dedi.

YATIRIMLA BİRLİKTE VATANDAŞLIK İMKANI

Başta gayrimenkul olmak üzere yurt dışında yaptıkları yatırımların Türk vatandaşları için beraberinde oturum izni hatta vatandaşlık gibi birçok fırsatı beraberinde getirdiğini ifade eden Narazan, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Malta gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oturum izni programı olan Golden Visa’nın bu avantajlardan biri olduğunu belirtti.

Programın sadece AB ülkelerinde değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı tanıdığına dikkat çeken Teuta Narazan, “Bu programlar Türk yatırımcılarının uluslararası pazarda daha rekabetçi olmalarını sağlarken iş ve eğitim fırsatlarına erişimi kolaylaştırıyor. AB ülkelerinde ticaret ve çalışma hakkı da tanıyor. Golden Visa’nın sunduğu haklardan yatırımcının eşi, 21 yaşına kadar olan veya okuyan çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları ebeveynleri de faydalanabiliyor. Çocuklarınız için AB ülkelerinde eğitim olanağını sunarken, bu eğitim için diğer ülke vatandaşlarına göre daha uygun ekonomik koşullar elde edebiliyorsunuz. Üstelik bütün bunları Türkiye’de ikamet ederek başka bir ülkede yaşamak zorunda kalmadan da yapabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!