Küresel piyasalarda kutlama havası

Güncelleme Tarihi:

Küresel piyasalarda kutlama havası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 10:09

ABD ile Rusya'nın Suriye konusunda anlaşması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için adı geçen piyasaların "şahin" olarak nitelendirdiği Larry Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklaması küresel piyasalarda kutlama havasının hakim olmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Cumartesi günü ABD ve Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaşması Suriye ile ilgili tedirginliklerin gündemden düşmesini sağladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cenevre'de üç gün devam eden görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyerek, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda altı maddelik bir plan üzerinde anlaşma sağladıkları bildirildi. Kerry'nin açıkladığı plan, Suriye'nin kimyasal silahlarının kimyasal silah uzmanları tarafından denetlenmesinin yanı sıra yok edilmesini de kapsıyor.

Piyasada bir diğer önemli riskler arasında dile getirilen, Fed'in Ben Bernanke'den sonraki başkanlığı için adı geçen ve "şahin" söylemleriyle dikkati çeken Larry Summers'ın adaylıktan çekilmesi, piyasa dostu olarak nitelendirilen Janet Yellen'in ismini öne çıkardı. Daha önce Hazine Bakanlığı ve Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Başkanlığını yürüten Summers'ın, Fed Başkanlığına aday olmaktan çekildiğini açıklamasının ardından, Başkan Barack Obama da yaptığı yazılı açıklamada Summers'in kararını kabul ettiğini bildirdi. Summers'ın adaylığına, Demokrat ve Cumhuriyetçi bazı Kongre üyeleri itiraz ediyordu.

Haberin Devamı

Piyasaların önündeki iki önemli riskin ortadan kalkması ile özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarının pozitif etkileneceğini belirten analistler, doların değer kaybı ve artan risk iştahının hisse senedi piyasalarına alım olarak yansıyabileceğini kaydediyor.

Geçen haftanın son işlem gününü 2,03 seviyelerinde kapatan dolar/TL bugün açılışta bankalararası piyasada 2,00 liranın hemen üzerinde işlem görüyor. Summers'ın kararının açıklanmasından sonra en düşük 1,9975 seviyesini gören dolar/TL için analistler, 2,00 seviyesinin psikolojik destek konumuna geldiğini, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda düşüş eğiliminin devam edebileceğini tahmin ediyor. Dolar/TL'nin 2,00 liranın üzerinde tutunması durumunda hisse senedi piyasalarındaki yükseliş isteğinin sınırlanacağına dikkati çeken analistler, yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı ve çarşamba günü açıklanacak Fed kararlarının piyasaların kısa ve orta vadeli yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Haberin Devamı

BIST 100 endeksi geçen haftayı analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 71.500 puanın hemen üzerinde tamamlamıştı. Bugün yurtiçinde haziran ayı işsizlik, yurtdışında ise Avro bölgesi TÜFE ve ABD sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 72.500 ve 74.000 seviyelerinin direnç, 71.500 ve 70.500 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, TÜİK haziran ayı işsizlik oranı
11.00 Türkiye, temmuz-ağustos bütçe dengesi
12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı TÜFE
15.30 ABD, eylül ayı NY FED imalat endeksi
16.15 ABD, ağustos ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!