Küresel alacak vadesinde 16 yılın en büyük sıçraması

Güncelleme Tarihi:

Küresel alacak vadesinde 16 yılın en büyük sıçraması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2024 07:00

Bir şirketin kestiği ticari faturalardan doğan alacaklarını tamamen tahsil edinceye kadar geçen ortalama süreyi belirten alacak vadesi, 59 güne çıktı.

Haberin Devamı

Uluslararası sigorta şirketi Allianz Trade, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın, finansman ve işletme maliyetlerindeki artışın küresel alacak vadelerine yansıdığını raporladı. Buna göre, küresel işletme sermayesi gereksinimleri (İSG) ve küresel alacak vadeleri 2023’te rekor düzeye yükseldi. İSG’nin küresel olarak ortalama iki gün ile üst üste üçüncü yıl artarak 76 güne çıktığının ifade edildiği raporda, küresel alacak vadesinin ise 59 güne yükseldiği ve bu artışın son 16 yılın en büyük sıçraması olduğu ifade edildi.

ÖDEME VADESİ 90 GÜNE UZADI

Rapora göre, dünya genelinde her 5 şirketten 1’inin tedarikçilerine 90 gün sonra ödeme yapıyor. Allianz Trade İflas Araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle, “İSG’si 90 günlük ciroyu aşan şirketlerin toplam içindeki payı 2021 ve 2022’nin son çeyreklerinde sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 36 iken 2023’ün aynı döneminde yüzde 34 oldu” dedi.

Haberin Devamı

Allianz Trade CEO’su Ahmet Ali Bugay ise, “2023’te en düşük İSG’ye sahip üç sektör; 14 gün ile oteller/restoranlar/turizm, 27 gün ile diğer B2C (e-ticaret) hizmetleri ve 29 gün ile ulaştırma oldu” dedi. Ayrıca Bugay, gelecek dönemde kârlılık üzerindeki baskıların artmasının alacak vadelerinin de artmasına neden olabileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!