Kurdaki dalgalanma geçici

Güncelleme Tarihi:

Kurdaki dalgalanma geçici
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 21:53

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın kurun seviyesiyle ilgili olarak örtülü veya açık herhangi bir şekilde taahhüdü bulunmadığını belirterek, “Merkez bankası bu gelişmelere kayıtsız kalamaz. Volatiliteler (oynaklık) geçmişte de olmuştur, bugün de oldu” dedi.

Koç Holding'in 80. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle Shareton Oteli'nde düzenlenen kokteyl ve ardından verilen yemeğe katılan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Piyasalardaki dalgalanmalara ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Yılmaz, “Merkez Bankası ekonomik temellerden farklı olarak eğer bir gelişme olur ise buna bir reaksiyon gösterecektir” derken, kendilerinin de “Bugün itibariyle ekonomik temellerde bir değişiklik olduğunu düşünmediklerini” söyledi.

Bundan dolayı Merkez Bankası'nın şu anda yapabileceği alım ihalelerini durdurduğunu hatırlatan Yılmaz, bundan sonraki gelişmeleri de değerlendirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Piyasalardaki son hareketlenmelerde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim tartışmalarının etkili olduğuna işaret eden Yılmaz, kurların aşağı yukarı hareket edebileceğini ve bu hareketlenmelerin her zaman olduğunu kaydetti.
2001 yılından itibaren dalgalı kur rejiminde volatiliteler olduğunu ve uzun sürmediğini belirten Yılmaz, bundan dolayı piyasaları yakından izlediklerini bildirdi.

DALGALANMA GEÇİCİ

Bir gazetecinin “kurdaki dalgalanmaları gerilim noktası olarak görüyor musunuz” sorusuna, uluslararası piyasalarda bir takım değişiklikler olduğunu ifade eden Yılmaz, likidite koşullarının bugün itibariyle değiştiğini, bugün itibariyle 10 yıllık kağıdın uluslararası piyasalarda faizinin yükseldiğini, bunun sadece Türkiye'de gerçekleşmediğini yanıtını verdi. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu diğer ülkelerde de oluyor ama bizde şiddeti biraz fazla oluyor. Bunun geçici olduğuna inanıyorum. Geçici olup olmaması durumuna göre de Merkez Bankası durumunu yeniden değerlendirecektir. Ama şunu söylüyorum; biz bunun geçici olduğunu söylüyoruz. Eğer kalıcı olur ise o zaman bizim elimizde asıl hedefimiz fiyat istikrarını sağlamak dolayısıyla bu hedefe ulaşabilmek için elimizde bulunan imkanları süratli bir şekilde kullanacağımızı söylüyorum”.

Nisan ayı enflasyonunun yüksek çıkmasını bekleyip beklemediklerine ilişkin bir soru üzerine de Yılmaz, “biz ayakkabı, KDV ve gıda maddelerinde yanıldık” dedi. Bu nedenle bu kalemler yakından takip edeceklerini belirten Yılmaz, kısa ve orta vadeli enflasyon beklentisinde değişiklik olup olmadığına ilişkin bir diğer soru üzerine de şu anda kısa vadeli enflasyon beklentisinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Enflasyonla ilgili tahminlerinin enflasyon raporunda yer aldığı şekilde bugün için geçerli olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bunları detaylı bir şekilde değerlendirmek durumundayız. Orta vadeli enflasyon hedefiyle ilgili durumumuzda da bir değişiklik yok” dedi.

MEVCUT YAPI DEVAM EDECEK

Yılmaz, bir diğer soruya verdiği yanıtta da şöyle dedi:

“Dalgalı kur politikası açısından bulunduğumuz noktada herhangi bir değişiklik yok. Biz 2 nedenle döviz piyasasına müdahale ediyoruz. Bir mevcut ve potansiyel dalgalanmayı ortadan kaldırmak veya etkisini azaltmak için, ikincisi rezervi büyütmek için bu politikalarımızda orta ve uzun vadede bir değişiklik yok. Mevcut yapı devam ettirilecektir.”
Yılmaz, faizler ile ilgili bir soru üzerine de faiz ile ilgili karar alırken tek bir veriye bakmadıklarını ellerindeki bütün verileri detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!