Kuraklık mamayı da etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık mamayı da etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 01:20

SON dönemlerde yaşanan kuraklık ve don gibi doğal afetler nedeniyle tarım ürünlerinde yaşanan rekolte düşüşü vatandışın cebine zam olarak yansıdı. Ancak tarım ürünlerindeki rekolte düşüşü sadece vatandaşları etkilemekle kalmadı, birçok hayvanın yedikleri yemleri de etkisi altına aldı. Türkiye’de yaklaşık 120 milyon Euro’luk hacme ulaşan kedi-köpek maması sektörünün ana hammaddelerini oluşturan mısır ve buğdaydaki rekolte düşüşü mamalarda da fiyatların artmasına neden oldu.

Haberin Devamı

ET ÜRÜNLERİ DE BULUNUYOR

Üretimini gerçekleştirdikleri kedi-köpek mamalarında yüzde 40-50 oranında tahıl ürünleri kullandıklarını ifade eden Tropikal Pet CEO’su İzzet Saban, ana hammaddenin tahıllar olması sebebiyle kuraklıktan en çok etkilenen sektörler arasında bulunduklarının altını çizdi. Tahıl ürünleri dışında protein kaynağı olarak tavuk ya da et unu kullandıklarına vurgu yapan Saban, “Bunların dışında yüzde 8-9 oranında taze et kullanıyoruz. Eti de tesislerimizde un haline getiriyoruz. Kullandığımız tüm ürünler tarım ile alakalı olduğu için herşeyden etkileniyoruz. Ancak Avrupa’da mısır ve buğday Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlarda. Korumacılık politikası gereği bu ürünleri getiremiyoruz. Bu da fiyatları etkileyen faktörler arasında” dedi.

Haberin Devamı

Son yıllarda artan kedi-köpek besleme ve sahiplenme oranının mama sektörüne olumlu katkısı olduğuna değinen Saban, “Sektörde şu anda 3 yerli şirket bulunurken pazarın büyüklüğü 120 milyon Euro’ya ulaştı. Dünyada kedi-köpek maması pazarı büyüklüğü 71 milyar dolar seviye-lerinde” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!