Küntay: Turizm artık kendi kendine gitmez

Güncelleme Tarihi:

Küntay: Turizm artık kendi kendine gitmez
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Barlas Küntay, turizm gelirinin ihracatla karşılaştırıldığında döviz getiri oranının giderek arttığını vurgulayarak ‘‘Türkiye 1998'de 10 milyon turist 8 milyar dövizle hedeflere ulaşamasa da 1997 düzeyinde kalmayı başardı'' dedi. Küntay, turizmcilerin kendi imkanlarıyla yapabilecekleri herşeyi yaptığını belirterek, ‘‘Kendi imkanlarımızla gelebileceğimiz son noktaya geldik'' dedi. Küntay sorularımızı şöyle yanıtladı;

Türkiye'de turizmin ekonomiye katkısı gelişiyor mu?

- Türk turizmi 1980'li yıllarda başlattığı atak ile Türk ekonomisinin en hızlı büyüyen, en dinamik sektörü başka bir deyişle lokomotifi haline gelmiştir. Bugün turizm, ekonomiye yılda 8 milyar dolar doğrudan döviz girdisi sağlamakta, bir okadar da yurtiçi katma değer yaratmaktadır. Türkiye'yi ziyaret edenlerin beraberinde götürdüğü malların değeri 1997'de 4 milyar doların üstündedir. Doğrudan ve dolaylı olarak toplam 1.5 milyon kişi bu sektörde istihdam edilmektedir. Turizm, tarımdan ticarete, inşaattan bankacılığa 40'a yakın sektöre katkı sağlamaktadır. Turizm sektörünün so runları nedir?

- Turizm sektörü, devlet desteğinden yoksun kendi yağıyla kavruldu. İç dinamizmi ile yaşadığı darboğazları kendi çabalarıyla aşmaktadır. Sektörün en büyük avantajı sahip olduğu esnekliktir. Sorunu olan pazarlara karşı alternatifler yaratmaktadır. Ancak Türk turizmi artık kendi gayretiyle gelebilecek yerin sonundadır. Bunun en somut örneği yatırımlardaki gerilemedir. 80'lerin sonunda yaklaşık 30 bin yatak üretimi son yıllarda 10 bine, 1998'de de 5 bine indi. Bu yatırım seviyesi Türkiye'nin gelecekteki turizm hedeflerini tehlikeye sokmaktadır. Yabancı turist sayısı her 6-7 yılda ikiye katlanmaktadır. Bir kaç yıl içinde Antalya ve Muğla gibi turistik bölgelerde yüksek aylarda yatak arzının talebin gerisinde kalacağını şimdiden söyleyebiliriz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!