Kruvaziyer turisti yüzde 50 azaldı

Güncelleme Tarihi:

Kruvaziyer turisti yüzde 50 azaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2017 19:38

YAŞANAN olaylar 2016’da kruvaziyer turizmini de vurdu.

Haberin Devamı

Son dönemde dünyanın en büyük gemilerinin uğrak limanları olmayı başaran İstanbul ve Kuşadası limanlarına gelen gemi sayısı yüzde 50 düştü. Yaşanan olumsuzluklara rağmen kruvaziyer liman işletmeciliğinde önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Global Liman İşletmeleri CEO’su Emre Sayın, “Akdeniz çanağında 13, Singapur’da 1 kruvaziyer limanı işletiyoruz. Yakında Küba ve Uzakdoğu’da da atılım yapacağız. Kruvaziyer turizminde yüzde 50 düşüş var ama umut da var. 2026 yılına kadar 80 yeni mega gemi denize açılacak. Bunlar büyük yatırımlar. Bir gemi 1 milyar dolarlık bir yatırım demek, bu gemilerin de uğrayacağı limanlar belli. Yeni limanlara da ihtiyaç artacak. Bu gemilerle birlikte yolcu kapasitesi de yüzde 50 artacak. Bu yüzden de şu dönem evet zor ama bu günler geçecek. İstanbul başta olmak üzere limanlarımız hareketlenecek” dedi. Dünyada 750 kruvaziyer liman olduğunu ve limanların çoğunun devletler tarafından işletildiğini vurgulayan Sayın, bu alanda faaliyet gösteren az sayıdaki özel şirketten biri olduklarının da altını çizdi.

Haberin Devamı

YILDA 7.5 MİLYON TURİST

Akdeniz’de 13 limanla bu bölgedeki kruvaziyer yolcuların yüzde 25’ine hizmet verdiklerini anlatan Sayın, şöyle konuştu: “Akdeniz çanağı ve Asya’da yılda 7.5 milyon yolcuya hizmet veren Global’in en büyük operasyonu Barcelona Limanı. Global Barcelona’da yılda 1.8 milyon yolcuya hizmet veriyor. Kruvaziyer turizminin İspanya ekonomisine katkısı yılda 1.5 milyar dolar. 14 olan liman sayıları 500 milyon dolarlık bir yatırım planıyla önümüzdeki yıllarda 28’e çıkarmayı hedefliyorlar. Mega gemilerdeki seyahat maliyetleri kişi başına ortalama 1500 dolar. Kruvaziyer turizmiyle seyahat eden yolcular günde en az 90 dolar harcıyor. Başta Amerikalılar olmak üzere Avrupalı turistlerin tercih ettiği kruvaziyer turizmi Uzakdoğu’da da ilgi görmeye başladı. Eskiden yalnızca yaşlıların ilgisini çektiği düşünülürken de artık yakalanan çeşitlilikle çocuklu aileler ve gençlerin de ilgisini çeker hale geldi. Bazı gemiler Disney konseptiyle eğlenceyi hedefliyor.”

Haberin Devamı

KÜBA’DA HAVANA DIŞINDA DA OLACAĞIZ

KÜBA’nın başkenti Havana’daki liman için teklif veren Global Liman İşletmeleri Havana’yı da bünyelerine katmaları halinde bölgede büyüme çalışmalarını hızlandıracak. Trinidad gibi Küba’daki başka şehirlerde de liman yatırımı yapmayı planlayan Global Liman İletmeleri bölgede 4-5 limana sahip olmayı amaçlıyor. Emre Sayın, Küba dışında Uzakdoğu’da da büyüme planları içinde olduklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!