Krizi iyi yönettik IMF’ye el açmadık

Güncelleme Tarihi:

Krizi iyi yönettik IMF’ye el açmadık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 00:00

TBMM Genel Kurulu’na 2010 Bütçesi Tasarısı’nı sunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin küresel krizi iyi yönettiğini savunarak, “Her şeyden önce bu krizi biz yönettik. Bizden önceki dönemlerde olduğu gibi, IMF gibi uluslararası kuruluşlara el açmadık. Kendi yağımızla kavrulduk diyen” dedi.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin, birçok yönüyle küresel krizden en az etkilenen ülkelerden birisi olduğunu söyledi. TBMM Genel Kurulu’na 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı’nı sunarken yaptığı konuşmada, hükümetin krizi iyi yönetttiğini, kendi yağıyla kavrularak daha önceki hükümetler gibi Türkiye’yi Uluslararası Para Fonu’na (IMF) muhtaç etmediğini vurguladı.

17’ncilik korundu

Türkiye’nin, hükümetleri dönemindeki güçlü performansıyla dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi olduğunu, küresel krize rağmen bu konumunu da koruduğunu söyleyen Şimşek, şöyle konuştu: “Hükümetimiz döneminde, kriz yılı olan 2009 yılı hariç, bütçe hedeflerini sürekli olarak tutturduk. Birçok dönemde hedeflerimizi de aştık. Bu başarıda, hükümetlerimizin kararlı, tutarlı, şeffaf ve istikrarlı politikaları belirleyici oldu. 2009 yılında bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYİH) oranındaki sapma 5.7 puan. 2009 yılında bir önceki yıla göre bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranındaki kötüleşme ise 4.8 puan”

Biz yağımızla kavrulduk

Hükümetin, küresel krizi iyi yönettiğini vurgulayan Şimşek, bu konuda şunları söyledi: “Her şeyden önce bu krizi biz yönettik. Bizden önceki dönemlerde olduğu gibi, IMF gibi uluslararası kuruluşlara el açmadık. 2008’de krizin derinleşmesiyle birlikte birçok ülke IMF’den yardım talep etti ve 22 üyke IMF’nin koşullarını hemen kabul etti. Biz ise kendi yağımızla kavrulduk. Kendi ayaklarımızın üzerinde dimdik durduk. ‘Kaynak, Türkiye’dir’ dedik. Krize karşı kendi tedbirlerimizi açıkladık. Çok sayıda önlemi hayata geçirdik.”

Etkilensek notumuz artar mıydı

Kriz yönetiminde aldıkları tedbirler sonucunda başarılı olduklarını savunan Şimşek, birçok ülkenin kredi notunun indirildiğini, Türkiye’nin de içinde yer aldığı sadece 13 ülkenin kredi notunun artırıldığını hatırlattı. Şimşek, “Dünyada son 60 yılın en büyük krizinin yaşandığı bir dönemde Türkiye, kredi notu 2 kademe artan tek ülkedir. Eğer iddia edildiği gibi en fazla etkilenen ülkelerden birisi olsaydık, Türkiye’nin kredi notu 2 kademe birden yükseltilir miydi” diye konuştu.

Büyüyecek 8 ülkeden biriyiz

Bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren, ekonomide toparlanmanın başlandığına dikkat çeken Mehmet Şimşek, IMF’nin son raporuna göre, 2009 yılının son çeyreğinde G-20 ülkeleri arasında büyüyecek 8 ülkeden birisinin Türkiye olacağını kaydetti.

Bütçe hedeflerindeki sapma bize özgü değil

BÜTÇE hedeflerinin GSYİH’ye göre sapmış olmasının Türkiye’ye özgü olmadığına dikkat çeken Mehmet Şimşek, Türkiye’deki yüzde 5.7 puanlık sapmaya karşın diğer ülkelerdeki sapmalara da şu örnekleri verdi: “Letonya’da 11, İzlanda’da 10.6, Rusya’da 10.4, İspanya’da 9.8, Litvanya’da 9.6, ABD’de 7.9, İrlanda’da 7.4, İngiltere’de 7.2, Finlandiya’da 6.6, Slovenya’da 5.6, Hollanda’da 5.5,Belçika ve Portekiz’de 4.6 puan.”

AB’nin bile tutturamadığı performansı biz yakaladık

HÜKÜMETLERİ döneminde, bu yıl hariç, bütçe hedeflerini tutturduklarını belirten Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: “Biz çıtayı yükselttik. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bile tutturamadığı bir performansı yakaladık. Bütçe açığında 4 yıl üst üste Maastricht Kriterlerini yakaladık. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Komşumuz Yunanistan’ın bile 2009 yılı bütçe açığı, bizim iki katımız. 2010 yılında bu oranı yüzde 10’un altına düşürmek için çabalıyor. İşte bunun için bizim notumuz artıyor. İşte bunun için Türkiye’ye güven artıyor.”

İşsizlik arttı ama istihdam kalitesi de arttı

KRİZLE birlikte, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işsizliğin arttığını söyleyen Mehmet Şimşek, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
Bu dönemde istihdamın kalitesinin de arttı. Ücretsiz aile işçiliği azaldı ve tarım dışı sektörlerde ücretli ve yevmiyeli istihdamı arttı. 2002’de ücretsiz aile işçisinin istihdam içindeki payı yüzde 20.9 iken Ağustos 2009 itibarıyla bu rakam yüzde 15.4 seviyesine geriledi.
Bu durum kayıtdışılığı azaltan önemli bir gelişme. 2002’de tarım sektörünün istihdam içindeki payı yüzde 34.9 iken, Ağustos 2009’da yüzde 26.5’e geriledi. Buna karşılık sanayi payı yüzde 18.8’e, hizmetlerin payı da 48.5’e yükseldi.

Gider arttı gelir azaldı bütçe 62 milyar TL saptı

MEHMET Şimşek, 2009 Yılı Bütçesi yıl sonu gerçekleşme tahminlerini de şöyle aktardı:
Giderler 266.7 milyar TL, gelirler 203.9 milyar TL, bütçe açığı 62.8 milyar TL, faiz dışı açık 7.3 milyar TL olarak gerçekleşecek.
Bütçe giderleri yüzde 2.9 gelirleri ise yüzde 18 oranında azaldı. Bütçe açığı ise 10.4 milyar TL’den 62.8 milyar TL’ye çıktı. Bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 6.6’ya tekabül ediyor.
Bütçe açığında ortaya çıkan 52.4 milyar TL’lik artışın, 44.8 milyar TL’si (yüzde 86’sı) gelir azalmasından, 7.6 milyar TL’si (yüzde14) gider artışıntan kaynaklandı.
Gelirlerdeki 44.8 milyar TL azalmanın 4.7 milyar TL’si vergi indirimlerinden, 40.1 milyar TL’si gelirlerde düşüşünden kaynaklandı.

Hedefleri iddialı bulmayabilirsiniz

MEHMET Şimşek, 2010 hedefleri için “İddialı bulmayabilirsiniz. Ancak AB üyesi ülkelerin 2013’te bile bütçe açıklarının GSYİH’ya oranının yüzde 3’ün altına indirilmesi zor görünüyor” dedi. Şimşek, 2010 bütçesine ilişkin şu hatırlatmaları yaptı:
Merkezi yönetim bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranının yüzde 4.9.
Büyüme öngörüsü yüzde 3.5. Bu hedef AB üyesi ülkelerin hedefinin 5 katı.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 1 trilyon 28 milyar 802 milyon TL,
Yılsonu itibariyle TÜFE yüzde 5.3,
İthalat 153 milyar dolar, ihracat ise 107.5 milyar dolar.

Bahçeli: Erdoğan’a sokaklara bakmasını tavsiye ediyorum

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gelecek için kaygıların derinleştiği kayıp bir yıl olan 2009’dan sonra 2010 yılının da heba edilecek bir yıl olacağının anlaşıldığını belirterek “2010 Yılı Bütçesi bu haliyle inandırıcı olmaktan uzaktır ve aynı zamanda yetersizdir” dedi. “Bütçe yapboz tahtasına dönüştü” diyen Bahçeli, şunları söyledi: “Türkiye’yi baştanbaşa saran ve sosyal yapıyı sarsan krizi hala teğet edebiyatıyla tevil etmeye çalışan iktidar tedbirde çok geç kalmıştır. Ve olumlu etkileri konusunda ciddi şüphelerin çok fazla olduğu paketlerle krizi savuşturacağını zannetmiştir. Olumlu olduğuna inandığı en küçük veriyi bile başarı gibi takdim etmekten başka seçeneği kalmamış Başbakan Erdoğan’a, sadece sokaklara, caddelere, pazarlara, çarşılara, tarlalara, bostanlara, fabrikalara bakarak insanımızın ne hale geldiğini görmesini tavsiye ediyorum. ”

Gerçekler laf cambazlığı ile örtbas edilemez

BÜTÇE görüşmeleri grubunun görüşlerini açıklayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonomideki gelişmeleri, beraberinde, siyah büyük bir klasörde getirdiği tablolarla anlattı. Bu yıl için yüzde 4 büyüme öngören hükümetin şimdi yüzde 6 dürülmayı kabul ettiğini dile getiren Baykal, Türkiye’nin, 30 OECD ülkesi içinde en çok işsize sahip 2’nci ülke, 2007-2009 arasında ise işsizlik oranı en hızlı artan 5’inci ülke olduğunu ifade etti. “Hiçbir rakam cambazlığıyla örtbas edilemeyecek temel gerçekler’ bulunduğunu anlatan Baykal, şu noktalara dikkat çekti:
Bütçe 6 kat saptı ve 2009 açığının milli gelire oranı yüzde eksi 6.7’ye ulaşacak. AKP döneminin büyümesini mukayese ederken, neyi esas alacağız?
Dünyadaki 149 ülke içinde Türkiye 2002’de 29’uncu hızlı büyüyen ülke 2002-2007 döneminde Türkiye 100’üncü ülke haline geldi. Kriz döneminde 2136’ncı ülke .
Türkiye G-20’lerin içinde 2002’de 3’üncü, 2007’de 9’uncu, 2009’da 17’nci hızlı kalkınan ülke.
İşsizlik önümüzdeki dönemde yüzde 14 bandına oturacak ve daha da yükselecek. Yanlış bir büyüme stratejisi izlendi. Kriz teğet geçecek anlayışı içinde politikalar ağır bir tabribat yarattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!