Krizdeki petrol ülkeleri üretimi düşürmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Krizdeki petrol ülkeleri üretimi düşürmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Petrol üreticileri petrol fiyatlarının 10 yılın en düşük seviyesine gerilemesi üzerine harekete geçtiler. Meksika, Venezuella ve Suudi Arabistan günlük üretimlerini kısma kararı aldı. Buna göre petrol üreticileri ülkeler, nisan ayından itibaren günde 1.1 milyon varil daha az üretim gerçekleştirmeyi planlıyorlar.

Fiyatlardaki düşüşün engellenmesi için ilk somut adım Suudi Arabistan'dan geldi. Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı, ülkenin 1 Nisan'dan itibaren günlük üretiminde 300 bin varil kısıntıya gideceğini açıkladı. Dünyada petrol fiyatları, geçen hafta, son 10 yılın en düşük düzeyine gerilemişti. Venezüella, geçen hafta, OPEC'e üye olan ve olmayan bütün petrol üreticisi ülkelerin, piyasadan günde 2 milyon varile yaklaşan fazlalığın kısılması için anlaşmaya varılması çağrısında bulunmuştu.

Suudi Arabistan, daha önce Venezüella'yı, OPEC tarafından öngörülen petrol üretim kotasını aşarak, petrol fiyatlarını düşürmekle suçluyordu. Riyad, OPEC'e üye bütün ülkelerin, kendilerine tanınan kotalarına uymasına kadar, petrol üretiminde indirime gitme konusunu görüşmeyeceğini de bildirmişti.

Ham petrol fiyatlarındaki düşüşler, petrol üreten ülkelerin ekonomilerindeki olumsuz etkisini göstermeye başladı. Bu ülkelerde hükümetler bütçe ve büyüme tahminlerini revize ettiler, şirketler yatırımlarını kıstılar. Kuzey Denizi Brent ham petrolünün varil fiyatı, geçen hafta birara, son 10 yılın en düşük değeri olan 11.90 dolara kadar geriledi. Diğer petrol türleri de önemli ölçüde düşüş gösterdi. Fiyatların kısa zamanda toparlanmaması durumunda, petrol üretimine bağlı olan ülkeler ile büyük petrol şirketleri milyarlarca dolar zarara uğrayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!