Krizde yatırım yapılacak en cazip alan sigortacılık olacak

Güncelleme Tarihi:

Krizde yatırım yapılacak en cazip alan sigortacılık olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2009 00:00

Allianz Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Michael Diekmann, önümüzdeki dönemde para piyasalarındaki birikimlerin sigorta pazarına akacağını belirterek, sigortacılığın yatırımcılar için en cazip sektör haline geleceğini söyledi.

ALLIANZ CEO’su Michael Diekmann, global kriz nedeniyle önümüzdeki dönemde yatırım yapılacak en cazip alanın sigortacılık olacağını söyledi.

Koç Allianz’daki Koç Holding hisselerini satın alan Allianz’ın, marka değişim toplantısı için geçenlerde Türkiye’ye gelen Allianz SE Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Michael Diekmann, sadece Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu.

Michael Diekmann, global kriz yüzünden önümüzdeki dönemlerde kişilerin büyük hayal kırıklıkları yaşayacaklarını ve bu nedenle de sigorta tarafında daha güvenli yatırımlara yöneleceklerini kaydetti. Diekmann, "Aynı zamanda bankaların faiz oranları düşecek. O yüzden para piyasalarında birikmiş olan paralar sigorta pazarına aktarılacak" dedi. Kriz sırasında sigorta sektörünün avantajı olduğunu belirten Michael Diekmann, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer sektörlerden farklı olarak sigorta sektöründe şöyle bir avantaj var: Şirketler güçlü nakit akışına sahipler. Bu yüzden de yüksek temettüler ödeyebilirler. Öte yandan, yabancı borç ödemek zorunda olan sektörler o temettüleri ödemekte zorluk çekecekler. O yüzden de hisse senedine yatırım yapacaklar için sigorta sektörü çok daha cazip görülüyor yatırımcı açısından."

Konsolidasyon olacak

Michael Diekmann, kriz nedeniyle dünya sigorta pazarında 18 ay içinde satın alma fırsatları çıkacağına da değinerek, ancak bu dönemde yapılacak satın almalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Cazibeye kapılıp, şirket satın alınması halinde o şirketin bilançosunda kayıtlı olmayan varlıklar bulanacağına işaret eden Diekmann, "Çünkü şu anda gerçekleşmemiş, bilançoya yansımamış kayıtlar var. O yüzden çok düşük fiyattan şirket alsanız da o sermayeyi bilançoya eklemeniz lazım ki, satın almayı destekleyebilesiniz. Fazladan sermayeniz yoksa elinizde dışarıdan finansman ihtiyacı doğar ya da hissedarlarınızdan ek sermaye talep etmek zorunda kalırsınız. O zaman da bugün yatırımcı açısından ucuz görünen şirket aslında normal zamanda alacağınız fiyata gelir" dedi.

Michael Diekmann, kriz nedeniyle Türk sigorta pazarında önümüzdeki 18 ay içinde konsolidasyon beklediğini de vurguladı.

Bir daha hata yapmayız

Michael Diekmann, "Türkiye’de yeni yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Şunda yeni yatırım düşünmüyoruz. Çünkü bugünkü kriz ortamında piyasa ne satıcı ne de alıcı tarafından cazip değil. Ben bugün satıcı olsaydım, 2008’de ödenen yüksek fiyatları hatırlardım ve işimi sürdürebildiğim noktaya kadar sürdürürdüm. Alıcı olsaydınız bu sefer aldığınız şirketin birtakım teknik sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız. Ben bu durumu senelerce yaşadım. O yüzden de bugün yeni şirket almayı düşünmüyoruz. Daha sonra fırsatlar olduğunda bakarız ama daha önce düştüğümüz hataya da düşmeyiz."

Sigortalılıkta daha 50 seneniz var

ALLIANZ SE Yönetim Kurulu Başkanı Michael Diekmann, Türk ekonomisinin dünya ekonomileri içinde 5 ile 10 sırada yeraldığını, sigorta sektörünün ise 50. sırada geldiğini belirterek, şunları söylüyor: "Sigortalanma oranı çok düşük. Nüfusun genç olması nedeniyle de uzun vadede yüksek potansiyele sahip bir pazar. Uzun vade ile de kastım en az bir-iki nesil. Bizim için de Türk sigorta pazarı çekici bir pazar çünkü, büyüme oranları İtalya’ya, Fransa’ya nazaran çok daha yüksek. Ama Türkiye olarak doymuş pazarlardaki sigortalılık oranına ne zaman ulaşırız derseniz, 50 senede derim. İşte bu yüzden çekici bir pazar. Uzun vadede büyük fırsatlar taşıyor."

Krizin henüz çok başındasınız

MICHAEL Diekmann, global krizin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerine de değinerek, şunları söylüyor: "Kriz henüz Türk ekonomisini etkilemedi. Bugünkü yaşananlar sadece başlangıç. Çünkü bir avantajınız var o da emtia fiyatlarının düşük olması. Önümüzdeki aylarda yeniden finansman konusu gündeme gelip, emtia fiyatları yükselmeye başlayınca kriz kendini daha fazla hissettirecek. Ama şu da var. Global krizde Türkiye’nin en büyük avantajı az sayıda büyük kuruma bağımlı olunmaması. Birçok küçük işletme var ve bu işletmeler çok esnek. Bence Türk ekonomisi ile Almanya, Amerika, Japonya ekonomisi arasındaki en büyük fark ve avantaj da bu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!