Krizde ödemeler yapılmadı, KOBİ’ler ticari alacak sigortasına yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Krizde ödemeler yapılmadı, KOBİ’ler ticari alacak sigortasına yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:00

Ticari alacak sigortası hizmeti veren Cofece Türkiye’nin Genel Müdürü Belkıs Alpergun, “Bilgi paylaşımı arttıkça ticari alacak sigortaları, vadeli çeke ihtiyaç bırakmayacak” dedi. Kriz döneminde şirket 41 milyon lira hasar bedeli ödedi

Haberin Devamı

KRİZ dönemiyle birlikte bazı şirketlerin maddi zorluğa düşmesi ve bunun iflasa kadar ilerlemesi, ticari alacak sigortasına olan ilgiyi artırdı. Türkiye’de ticari alacak sigortası hizmeti veren üç şirketten biri olan Coface Türkiye, krizin başladığı 2008 yılından itibaren 41 milyon liralık hasar ödemesi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl Lehman Brothers’ın batmasının ardından 6 milyon lira hasar ödemesi yapan firma, 2009’da da 35 milyon lira hasar ödemesi daha yaptı. Bu dönemde 750 şirket ödeme güçlüğüne düşerken, en çok ödeme zorluğuna düşen sektörler ise inşaat ve plastik oldu.
Vadeli çekin yerini alır
Türkiye’de başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelere ticari değerlendirme ve bilgilendirme, tahsilat yönetimi ve ticari alacak sigortası alanlarında hizmet verdiklerini anlatan Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun şöyle konuştu: “Türkiye’de bilgi paylaşımı nedeniyle yaşanan çek sorunu var. Bilgi paylaşımı şeffaf olmazsa pazar kendi kendine enstrüman üretiyor. Yürürlüğe giren çek kanunu destekliyoruz. Piyasaların bu kadar maliyetli belgelerle uğraşmaması lazım. Bilgi paylaşımı arttıkça vadeli çeke ihtiyaç kalmayacak. Bu konuda iddialıyız, ticari alacak sigortası vadeli çekin yerini alabilecek bir ürün. Şu an Türkiye’de ticaretin büyük kısmı çekle dönüyor ama ticari alacak sigortalarının yaygınlaşma-sıyla bu çek hacimleri düşecek. Biz Türkiye’de 40 bin, dünyada ise 58 milyon şirketin bilgisini izliyoruz. Böylece hizmet verdiğimiz müşterilerimizin risklerini daha iyi yönetmelerine katkıda bulunuyoruz.”
Alpergun, işletmelerin kriz ihtimaline karşı yaptıkları planlarda ticari alacak sigortasının giderek daha önemli yer tuttuğunu belirterek, şunları söyledi: “Son kriz bu sigortanın işlevini bir ekz daha test etme imkanı verdi. Bu dönemde bize başvuran KOBİ’lerin sayısında yüzde 100 artış oldu. Kriz ihtimali belirdiğinde, işletmeler öncelikle satacakları ürünün parasını tahsil edip edemeyeceğini düşünüyor.”

Haberin Devamı

Türkiye’de risk daha az

TÜRKİYE’nin hasar ve geri dönüş riski açısından dünya ortalamasının altında olduğunu dile getiren Belkıs Alpergun, şu bilgileri verdi: “Türkiye, Doğu Avrupa ülkelerinden de daha iyi durumda. Yalnıca bilgiye ulaşım konusunda bazı riskler ortaya çıkıyor. Globalleşmeyle birlikte politik riskler de azalmaya başladı. Bu da, global işlemlerden de daha çok etkilnenmemize neden oldu. Alım gücü azalsa da dinamizm var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!