Krizde kıvranan Dubai Las Vegas’ta 9 milyar dolarlık İslami otel açtı

Güncelleme Tarihi:

Krizde kıvranan Dubai Las Vegas’ta 9 milyar dolarlık İslami otel açtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:00

Dubai kurtuluş umudunu 9 milyar dolarlık kumar oynanmayan, sigara ve içki içilmeyen Las Vegas oteline bağladı. Dubai World’ün geçen yıl 5.1 milyar dolar yatırdığı MGM’in Nevada’da açtığı ve İslâm’a göre haram hiçbir şeye izin verilmeyen Vdara oteli için uzmanlar, “Vegas’ta kumar oynanmayan otelin kendisi bir kumardır” diyor.

Haberin Devamı

DUBAİ World’ün borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamasıyla sallanan dünya, Dubai Hükümeti’nin borcun  26 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılacağını duyurmasıyla biraz sakinledi. Bütün projeleri ve yatırımları mercek altına alınan Dubai’nin Las Vegas’ta İslâmi usullere uygun yaptığı otel, ülkenin kurtuluşunun yeni umudu olarak gösteriliyor. Dubai’nin umudunu 9 milyar dolarlık kumar oynanmayan, sigara ve içki içilmeyen Las Vegas oteline bağlaması bir yandan da eliştiriliyor.
Harama izin yok
Nevada çölünde açılan Vdara projesini, ABD’li MGM Mirage firması tarafından desteklenen CityCenter ile ortak yürüten Dubai World, İslami değerlere göre haram olan hiçbir şeye izin vermiyor. İçkinin ve sigaranın yasak olduğu hatta Las Vegas’la özdeşleşen kumarın bile yasak kapsamına alınması uzmanları endişelendiriyor. Dubai World, geçen yıl emirliğin eğlence ve mali hizmetler sektöründe çeşitlendirme yapma planı çerçevesinde ABD’li MGM’e 5.1 milyar dolar yatırmıştı. 
Geceliği 2 bin dolar
ABD’li pek çok gazete, bu şekilde turist çekmenin yanlış olduğunu çünkü Las Vegas ile özdeşleşen şeylerin otelde yer almadığını savunurken, otelin çok uzun süre ayakta kalamayacağı iddiaları gündemde. Mega otelde bir gece konaklamanın maliyeti ise 2 bin dolar.
Orlando Bloom’lu parti
Her ne kadar korkulduğu kadar olmasa da dünyayı sallayan Dubai krizinin üçüncü gününde açılan otel, açılışına gelen ünlü yıldızlarla da dikkat çekti. Vanity Fair dergisinin sponsor olduğu partiye İngiliz aktör Orlando Bloom gibi ünlü simalar katıldı. İçinde 27 restorant ve 40 milyon dolarlık sanat koleksiyonu bulunan Vdara’nın tasarımı dünyaca ünlü Norman Foster, Cesar Pelli, Daniel Libeskind, Rafael Vinoly ve Helmut Jahn tarafından yapıldığı belirlendi.
Hayal edilemez bir iş
‘Şehir içinde şehir’ felsefesiyle kurulan CityCenter adlı projede ikisi ‘İslâmi’ üç otel bulunacak. Vdara’da olduğu gibi içki, sigara ve kumarın yasak olduğu Mandarin Oriental otelinin dışında, 16 Aralık’ta açılacak Aria Resort & Casino otelinde ise turistler ‘Günah Şehri’ne özgü her şeyden faydalanabilecek. Dubai World ile CityCenter projesini yürüten MGM Mirage şirketinin CEO’su Jim Murren ise, projenin arefesinde olduklarını ve bu yılki kazançlarına büyük katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Hayal edilemeyecek bir işe imza attıklarını vurgulayan Murren “Bunun için daha uygun bir zaman olamazdı. Las Vegas’a daha çok müşteri çekilmesini sağlayarak diğer gayrimenkullerimizin de değer kazanmasını sağlayacağız” dedi.
Bu proje büyük kumar
Las Vegas’a 7 bin oda kazandıracak CityCenter projesinin ayakta kalabilmesinin zor olduğunu söyleyen Nevada Kumar Komisyonu yetkililerinden Tony Alamo, Dubai World ve MGM Mirage’ın bu projeyle en büyük kumarı oynadığını belirtti. Herkesin Las Vegas’ı büyütmek için bir şeyler kattığını dile getiren Alamo, iki şirket için de büyük endişe duyduğunu ifade etti. 7 milyar dolar büyüklüğündeki Echelon ve 5.75 dolar değerindeki Cosmopolitan gibi pek çok projenin Las Vegas’ta başarılı olamadığı hatırlatılıyor.

Haberin Devamı

Dubai World gelecek hafta kreditörleriyle görüşecek

Haberin Devamı

BAZI uzmanlar Dubai World’ün borçlarının 26 milyar dolarını yeniden yapılandırmasını olumlu bulurken, bazıları hâlâ borçların durumunun netlik kazanmadığı uyarısında bulunuyor. Öte yandan Dubai World’ün gelecek hafta ana kreditörleriyle yapacağı toplantıda 26 milyar dolarlık borç ödeme planmasanı görüşeceği öğrenildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir bankacı Dubai World’e kredi verenler arasında Londra Borsası’nda işlem gören Standard Chartered, HSBC, Lloyds ve Royal Bank of Scotland ile yerel kurumlar Emirates NBD ve Abu Dhabi Commercial Bank olduğunu söyledi.

Körfez borsalarında çöküş şimdilik durdu

DUBAİ’deki gelişmeler sonucu bölgedeki borsalarda iki günde yüzde 13’ü bulan kayıplar yaşanmıştı.  Emaar şirketi hisseleri yüzde 19 değer kaybetti. Çarşamba günü ise Körfez borsalarında çöküşün durduğu yükselişe geçildiği görüldü.

Haberin Devamı

Mobius: Dubai iflas etmeyecek

TEMPLETON Fonu’nu yöneten uluslararası yatırımcı Mark Mobius, Dubai’nin başta Emaar Properties PJSC olmak üzere birçok inşaat şirketinin hisselerini tavsiye etti. Bloomberg TV’de konuşan Mobius, “Bütün inşaat yatırımları kötü durumda değil, aralarında nakit akışı konusunda iyi durumda olanlar var. Uzun dönemli baktığınızda du gerçekten yerle bir olmuş sektörle ilgilenmek lazım” dedi. Mobius’un Tempelton fonunun gelişmekte olan ülke hisselerinde 25 milyar dolar yatırımı var.  Mobius, 27 Kasım’da Dubai krizinin gelişmekte olan ülke piyasalarında bir düzeltmeye neden olabileceğini söylemiş ve yüzde 20 düşüşün mümkün olduğunu öne sürmüştü. Mobius, Dubai’nin iflas etmeyeceğini ve kurtarılacağını söyleyerek, Çin ve Hindistan’ın bazı bölgelerini, Dubai’nin izinden giderek bundan sonraki kriz oluşacak yerler olarak gösterdi. Özellikle Şanghay ve Mumbai’yi işaret eden Mobius, “Bu ülke çapında kriz değil, aşırı harcama ve fazla kaldıraçlı borçlanma sonucu bölgesel sınırlı çöküşler olacak. Bu yarın olmayacak ama buralara yatırılan para ve halka arzlara bakınca bu kesinlikle müm-kün” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan: Borç ödeme sorunumuz yok

YUNANİSTAN Maliye Bakanı George Papaconstantinou, Euro kullanan 16 ülke arasında en yüksek borca sahip Yunanistan’ın tahvil cinsinden borçlarını ödeme konusunda zorluk çekmeyeceğini söyledi. Papaconstantinou, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan’ın, bütçe açığının bu yıl yüzde 12.7’ye yükseleceği tahminlerinin ardından ülkesinin güvenirliğini sağlamaya çalıştı.  AB’de bütçe açığı için üst limitin yüzde 3 düzeyinde olması gerekiyor.  Papaconstantinou, Dubai krizi patlak verdiğinde Yunanistan’da borsanın yüzde 7 düştüğünü, ancak bir gün sonra borsada aynı miktarda toparlanma yaşandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!