Kriz Latin Amerika'ya sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Kriz Latin Amerikaya sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya Başbakanı Sergey Kiriyenko'nın Duma'nın olağanüstü toplantısında ‘‘krizin daha yeni başladığını’’ söylemesi, İMKB dahil dünya borsalarında hisse senetlerinden kaçışın hızlanmasına neden oldu. Uluslararası kriz dalgasına dün yeni bir halka daha eklendi ve Latin Amerika borsalarında da yabancı yatırımcıların yoğun satışları ile hızlı düşüş yaşanmaya başladı. Latin Amerika'da devalüasyon söylentileri de piyasalardaki huzursuzluğa katkıda bulundu.

Venezüela'nın devalüasyon yapmaya hazırlandığı yolundaki söylentiler ve Rusya ile Asya'da devam eden ekonomik kriz, Latin Amerika borsalarını çökertti. Venezüela'nın ulusal para birimi Bolivar'ı yüzde 20 oranında devalüe edeceği yolundaki söylentiler hükümet yetkilileri tarafından daha sonra yalanlanmasına rağmen bölgedeki menkul kıymetler borsalarında şok etkisi yarattı. Rusya'da, yaşanan fiili devalüasyonun spekülatif etkisi altında bulunan Venezüela'da, Caracas Borsası yüzde 9.5 gerileyerek 3,460 puana gerilerken aynı zamanda 9 Nisan 1996'tan bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

UNUTULAN BÖLGE

Venezüela'da yaşanan gelişmeler diğer Latin Amerika ülkelerini de etkiledi. Meksika para birimi pezo, dolar karşısında rekor düşüşler yaşarken, Mexico City Borsası'nda IPC Endeksi yüzde 2.9 geriledi. Arjantin'in Merval Borsası Endeksi ise yüzde 6.1 gerileyerek Kasım 1995'ten sonraki en düşük seviyesine gerilerken aynı zamanda Kasım 1995'ten bu yanaki en düşük seviyesine inmiş oldu.

Latin Amerika'nın, en büyük borsası olan Brezilya'nın Sao Paulo Borsası'nda önceki gün Bovespa Endeksi, Venezüela'dan gelen haberler üzerine, 550 puan veya yüzde 6.4 gerileyerek, 7 bin 991 puandan kapandı. Uluslararası yatırımcılar ise Asya ve Rusya'da yaşanan gelişmeler yüzünden Latin Amerika'nın unutulduğunu, oysa bölgede büyük bir kaosun yakında olduğunu belirtiyorlar.

En büyük üç Avrupa borsası içinde en yüksek düşüş, Almanya'nın Frankfurt borsasında kaydedildi. Frankfurt borsasının X-DAX Endeksi öğle saatlerine kadar 92.49 puan kayıpla 5394 puana geriledi. Londra'nın FTSE 100 Endeksi 58.3 puan gerilemeyle 5609.1 puana, Paris borsasının CAC-40 Endeksi'de 32.26 puan gerilemeyle 4055.23 puana düştü.

Asya'da ise Tokyo Borsası'nda, Japonya'nın 3. büyük aracı kuruluşu Okura and Co'nun batışının yarattığı kaygılar Nikkei Endeksi'nin günü 93 puan düşüşle 15 bin 28.20 puandan kapatmasına neden oldu. Hong Kong'un Hang Seeng Endeksi 214 puan kayıpla 7 bin 561 puanda kapanırken, Malezya'da Kuala Lumpur borsası da 26 puanlık ve yüzde 7.7 oranında büyük bir gerilmeyle 324 puana düştü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!