Kriz güncesi

Güncelleme Tarihi:

Kriz güncesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2008 11:03

ABD'de başlayan ekonomik krizin tahribatı devam ediyor.

Haberin Devamı

Sadece son 24 saat içerisinde dev şirketlerden iflas, işten çıkartma ve hedef küçültmelerle ilgili birçok haber geldi.

İşte krizin son 24 saatlik faturası:

DHL: DHL'in sahibi Alman Posta İdaresi (Deutsche Post), ABD'deki DHL ekspres postacılık hizmetinde çalışan 9 bin 500 kişinin işine son verileceğini açıkladı.

GENERAL MOTORS: Zor durumda olduğu bilinen GM ile ilgili iflas söylentileri iyice arttı. Şirketin hisseleri dün yüzde 23 daha değer yitirerek 1949 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Dünya devi GM'in piyasa değeri de 2 milyar dolara kadar düştü.

STARBUCKS: Amerikalı tüketicilerin harcamalarındaki düşüş Starbucks'ı da vurdu. Dünyanın en büyük kahve zinciri olan Starbucks'ın işletme gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yarıdan fazla azaldı. Starbucks hisselerinde son 1 yıl içerisinde görülen kayıp yüzde 50'yi aştı.

Haberin Devamı

CIRCUIT CİTY: ABD’nin en büyük ikinci tüketici elektroniği perakende zinciri Circuit City iflasını istedi. Dev zincir bu karara gerekçe olarak da tedarikçiden gelen katı kredi şartları ile Best Buy Co, Wal-Mart gibi rakiplerine kaptırdığı pazar payını gösterdi.

GOLDMAN SACHS: Japonya'da yatırım bankacılığı bölümünde çalışanların yüzde 10'unu işten çıkaracağı söyleniyor.

EMIRATES: Ortadoğu'nun en büyük uçak şirketi olan Emirates, net kârının yüzde 88 oranında düştüğünü duyurdu. Emirates'in kârı yılın ilk yarısında 77 milyon dolara kadar geriledi.

HSBC: Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, 3. çeyrekte  küresel finansal krizin etkisiyle 4.8 milyar dolar değerinde varlık silmek  zorunda kaldığını bildirdi.

FANNIE MAE: ABD'li mortgage devi Fannie Mae, üçüncü çeyrekte 29 milyar dolar zarar etti. Bu rakam geçen senenin aynı dönemde sadece 1.4 milyar dolardı.

AIG: Sigorta devi American International Group (AIG), 24.5 milyar dolarla üçüncü çeyrekte tarihinin en büyük zararını açıkladı. AIG'in hisse başına zararı 9.05 dolar olarak hesaplanırken, geçen sene 1.19 dolar kâr etmiÅŸti. Öte yandan ÅŸirketin geçen yıl 57 dolar olan hisse senedinin fiyatı ise 2.41 dolara kadar geriledi. Böylece hisse senetlerindeki kayıp 1 yılda yüzde 96'ya dayandı.Â

Haberin Devamı

VOLVO: İsveçli kamyon ve otobüs üreticisi Volvo, İsveç ve Kuzey Amerika'daki birimlerinden bin çalışanı işten çıkaracağını duyurdu. Şirket, daha önce de Belçika ve İsveç'deki kamyon fabrikasından bin 400  kişiyi, bir diğer fabrikasından da bin 350 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Volvo'da dünya genelinde 100 binden fazla kişi çalışıyor.

Starbucks da acı kahveyi içti

DHL bu kez çalışanlarını gönderdi   

Circuit City iflasını istedi 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!