Kritik karar sonrası piyasalarda ilk tepki

Güncelleme Tarihi:

Kritik karar sonrası piyasalarda ilk tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 09:31

Cuma gecesi Türkiye'ye yönelik not kararını açıklayan Fitch'in ardında, bugün piyasalarda Türk Lirası'nda hafif değer kaybı görülüyor. Dolardaki küresel değerlenme ve jeopolitik endişelerle dolar/TL'de yukarı yönlü baskı devam ediyor. Dolar, uluslararası piyasalarda dün akşam saatlerinde 2,99'u aşarken, iç piyasada güne 2,97 seviyesinin üzerinde güne başladı.

Haberin Devamı

Cuma gününe 2.9250 civarında başlayan günü 2.96'nın üzerinde tamamlayan dolar/TL, bu sabah güne saat 0855'te 2.9765/2.9770 seviyesinden başladı. Cuma gününü 3.10 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1168/3.1176, 3.23 civarında olan euro/TL ise 3.2570/3.2585 seviyesinde işlem görüyor.

HSBC Türkiye Hazine Başkanı Fatih Keresteci, sabah saatlerinde geçtiği notta dolarla ilgili, "Bu hafta Hazine Müsteşarlığı tahvil geri alım ihalelerini başlatacak. Detaylarının bugün açıklanmasını beklediğimiz tahvil geri alımları, piyasalara likidite imkanı sunmak dışında bir anlam ifade etmeyecek ve fiyatlamalar üzerinde manalı bir etkide bulunmayacak. Bu görüşlerin ışığı altında, Cuma günü geç saatlerde3.00 seviyesine yaklaşan ama sonrasında sakinleşerek 2.96'lı seviyelere gerileyen USDTRY kurunun kısa bir süre 2.95-3.00 aralığında dengeleneceğini ancak sonrasında 3.00 seviyesinin üzerine çıkabileceğini tahmin ediyoruz.Türk Lirası'nın seyri, hisse senedi ve bono&tahvil piyasaları üzerinde de belirleyici olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

G20 için toplanan politika yapıcılarından yeni bir işbirliği kararı çıkmaması ve geçtiğimiz hafta açıklanan güçlü ABD verilerinin Fed'in bu yıl bitmeden yeniden bir faiz artışına gideceğine dair beklentileri artırmasıyla dolar küresel piyasalarda değer kazanırken aralarında TL'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimleri ise değer kaybediyor.

Dolardaki küresel değer kazancının yanı sıra bölgedeki jeopolitik etkenler de TL'nin değer kaybında belirleyici olmayı sürdürüyor. TL coğrafi yakınlığın da etkisiyle jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif performans sergiliyor.

FITCH KARARI CUMA GÜNÜ GELDİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cuma gecesi yaptığı açıklamada beklendiği üzere Türkiye'nin kredi notunu ve not görünümünü değiştirmezken bankacılar piyasalarda doların küresel seyrinin ve iç verilerin yakından izleneceğini belirttiler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolardaki sert değer kazancı TL'deki ve benzer ülke para birimlerindeki değer kaybının ana nedeni olarak görülüyor. ABD'de faiz artışlarının ötelenmesi beklenirken Cuma günü gelen güçlü veriler bu beklentinin aksini göstermesi yeniden acaba bir faiz artışı daha olur mu endişelerini gündeme getirdi" dedi.

Haberin Devamı

TAKİP EDİLECEK VERİLER ŞÖYLE:

Bugün iç piyasada saat 10.00'da TÜİK, Ocak ayı dış ticaret istatistikleri ile Şubat ayına ilişkin ekonomik güven endeksini, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ocak ayı Türkiye'ye yabancı ziyaretçilere dair istatistikleri ve son olarak Hazine önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma stratejisini açıklayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!