‘Kredilere erişim konusunda iyileştirici adımlar atılmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Kredilere erişim konusunda iyileştirici adımlar atılmalı’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2023 07:00

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) yılın her çeyreğinde üye iş insanlarıyla yaptığı “Finansmana Erişim Anketi”nin ikinci çeyrek sonuçları açıklandı.

Haberin Devamı

Anket sonuçları iş dünyasının finans bulmakta zorluk çektiğini, ekonominin temel sorunlarını ise başta enflasyon olmak üzere ‘finansmana erişim’, ‘güven ve istikrar eksikliği’, ‘üretim eksikliği’, ‘kamu harcamaları ve mali disiplin’, ‘hukukun üstünlüğü ve adalet sistemi’, ‘rekabet gücü ve dış ticaret’ ile ‘liyakatsizlik ve yönetim sorunları’ olarak gördüğünü gösterdi.

Anket sonuçlarını değerlendiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, üye federasyonları adına ortak bir çağrıda bulunarak, krediler üzerindeki baskının hafifletilmesi için iyileştirici adımların atılmasını, finansmana erişimi zorlaştıran unsurların ortadan kaldırılmasını, kolaylaştırıcı uygulamaların ve finansal sadeleşmenin hızla hayata geçirilmesini, merkezde alınan kararların sahaya tam olarak yansımasını talep etti.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarına göre her 10 şirketten 8’i ikinci çeyrekte finansmana erişimin zorlaştığını ifade ederken, finans kurumları ile kredi süreçlerinde sorun yaşayanların oranı da ilk çeyrekte yüzde 85 iken ikinci çeyrekte yüzde 95’e yükseldi.

EYT MALİYETLERİ ZORLUYOR

Her 10 iş insanından 9’unun finansal regülasyonların işletmelerini olumsuz etkilediğini belirttiği anket sonuçlarına göre iki işletmeden biri EYT maliyetlerini yönetmekte zorlandığını, 10 işletmeden 6’sı da EYT maliyetinin finansmanı için açıklanan KGF desteğine erişemediğini söyledi.

İlk çeyrekte KGF’yi yetersiz bulanların oranı yüzde 85 iken bu oran ikinci çeyrekte yüzde 92.2 oldu. İlk çeyrekte yüzde 74 olan KGF paketlerinin krediye erişimi kolaylaştırmadığını düşünenlerin oranının ise ikinci çeyrekte yüzde 83’e yükselmesi dikkat çeken bir sonuç oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!