Kredi kartında lider Yapı Kredi Bankası

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartında lider Yapı Kredi Bankası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 09:02

Bankaların müşterilerine kredi kartlarıyla tanıdığı harcama limitlerinin toplam tutarı son bir yılık dönemde 9.5 milyar YTL artarak 61.8 milyar YTL'ye kadar yükseldi. Müşterilerine en yüksek kredi kartı limitini 13.5 milyar YTL ile Yapı Kredi tanıdı.

Sektörün geçen yıl haziran sonunda 52.3 milyar YTL olan, kredi kartları için müşterilerine tanıdıkları harcama limiti bu yıl haziran sonunda 63.1 milyar YTL'ye yükseldi. BDDK'nın kredi kartı limitleri için bulundurmaları gereken sermaye miktarını artırmasına rağmen bankacılık sektörü hem mevcut kredi kartı müşterilerinin limitini artırarak hem de yeni kredi kartlarıyla limit artırımını sürdürdüler.

Kredi kartı müşterilerinin bankalara olan kredi kartı borçları ise haziran sonu itibariyle 19.4 milyar YTLY olarak gerçekleşti. Kredi kartı limitlerinin yüzde 18.2 oranında arttığı son bir yılda toplam kredi kartı borçlarında ise yüzde 27.3 oranında bir büyüme yaşandı.

EN BÜYÜK PAY YAPI KREDİ'NİN

Kredi kartı piyasasında Worldcard'la önemli bir payı bulunan Yapı Kredi Bankası'nın tüm kredi kartı müşterilerine tanıdığı toplam limit 4.4 milyar YTL'lik büyümeyle 13.5 milyar YTL'ye kadar yükseldi. Müşterileri bu limitin yüzde 36.7'sini kullanan Yapı Kredi'nin kredi kartlarından kaynaklanan toplam alacağı ise 4.9 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Bonus kartla pazarda önemli bir yer edinen Garanti Bankası'nın tüm kredi kartı müşterilerine tanıdığı limit ise son bir yılda 1.6 milyar YTL artarak bu yıl haziran sonu itibariyle 10.1 milyar YTL'ye kadar yükseldi. Kredi kartı alacakları da bu sürede yüzde 36.4 oranında artarak 4.2 milyar YTL'ye kadar yükselen Garanti Bankasının müşterilerinin kredi kartı limiti kullanma oranı ise yüzde 42.1'le oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleşti.

İş Bankası ise Maximum kartla önemli bir Pazar payına sahip olduğu kredi kartı piyasasında müşterilerine tanıdığı toplam 8.4 milyar YTL'lik harcama limitiyle üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu limitin yüzde 28.2'sini kullanan İş Bankası müşterilerinin toplam kredi kartı borçları ise 2.4 milyar YTL olarak belirlendi.

Axess kartla bilinen Akbank ise kredi kartı limitlerini önemli ölçüde azalttı. Bankanın geçen yıl haziranda 9 milyar YTL'ye yakın bir büyüklük oluşturan verdiği kredi kartlarının toplam harcama limiti bu yıl 7.7 milyar YTL'ye kadar yükseldi. Kart limitlerinde yüzde 24'lük bir kısıntıya gitmesine rağmen Akbank'ın müşterilerinden olan kredi kartı alacakları ise yüzde 27.6 artarak 2.7 milyar YTL'ye çıktı.

HSBC Bank ise Advantage kartla yer aldığı kredi kartı pazarında kart müşterilerine toplam 6.1 milyar YTL'lik bir harcama limiti tanıdı. Söz konusu bankanın müşterilerinden bu yıl haziran sonu itibariyle olan kredi kartı alacağı ise 1.3 milyar YTL olarak gerçekleşti. HSBC Bank müşterileri kart limitlerinin yüzde 21.7'sini kullandı.

Haziran sonu itibariyle son bir yıllık dönemde, Finansbank'ın kredi kartlarının toplam harcama limiti yüzde 14,1 artarak 3.5 milyar YTL'ye yükselirken müşterilerinden olan alacakları ise 1.3 milyar YTL oldu. Fortisbank yüzde 2.4 oranında azalttığı kart limitlerini 2.5 milyar YTL'ye indirirken, müşterilerinden olan kredi kartı alacaklarını da yüzde 7.1 azaltarak 305 milyon YTL'ye düşürdü. Fortisbank müşterileri kredi kartı limitlerinin yüzde 12.3'le nispeten düşük bir kısmını kullandılar.

Vakıfbank'ın kredi kartı müşterilerine tanıdığı harcama limitlerinin toplamı son bir yılda fazal değişmeyip 2.3 milyr YTL'de kalırken, kart alacakları yüzde 9 azalarak 614 milyon YTL'ye indi. Denizbank'ın tanıdığı harcama limitlerinin toplamı yüzde 46.1 artarak 2.3 milyar YTL'ye, ayacakları ise yüzde 8 artarak 365 milyon YTL'ye yükseldi. Müşterilerine 1.1 milyar YTL'lik bir harcama limiti tanıyan Halkbakası'nın kart alacakları ise 246 milyon YTL'de kaldı. Çıkardığı kartlarla toplam 985 milyon YTL'lik harcama yapma olanağı tanıyan Ziraat Bankası'nın müşterilerinden olan alacağı ise 292 milyon YTL olarak belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!