Kredi kartında azami faiz yüzde 5.75

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartında azami faiz yüzde 5.75
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2006 12:29

Merkez Bankası'nın, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacağı aylık azami faiz oranlarına ilişkin kararı yürürlüğe girdi. Buna göre, bankaların Haziran ayında YTL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulayacağı aylık azami akdi faiz oranı yüzde 5,75, aylık azami gecikme faiz oranını yüzde 6,88 olacak.

Merkez Bankası'nın 2 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği uyarınca, bankaların bu ay yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranı dolar için yüzde 2,68, euro için yüzde 2,53, aylık azami gecikme faizi oranı ise dolar için yüzde 3,34, euro için ise yüzde 3,05 olarak uygulanacak.

Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde bugünden geçerli olmak üzere bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmuyor. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebiliyorlar.

YASAL ZORUNLULUK

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun geçici 3. maddesi ile bu kanun kapsamında kart çıkaran kuruluşların faiz hesaplamasına ilişkin uygulamalarını üç ay içerisinde bu kanun hükümlerine uygun hale getirmek zorunda oldukları hükme bağlanmıştı.

Merkez Bankası 2 Nisan tarihinde yaptığı açıklama ile Banka tarafından belirlenen ve bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını 1 Haziran tarihinden itibaren azami faiz oranlarına uygun hale getirmek zorunluluğu getirmişti. Edinilen bilgiye göre, bankaların tümü kredi kartları faiz oranlarına ilişkin Merkez Bankası tarafından Nisan ayında ilan ettiği düzenlemeye uygun hale getirdi.

Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı 2 Nisan tarihinde düzenlediği basın toplantısında, bankaların kredi kartına uyguladığı faizleri içeren düzenlemelerin 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacağını ifade ederek, “Bankalar, bugün duyurduğumuz azami faiz oranlarını görecekler ve uyum sağlamak için 2 ay süreleri olacak. Haziran ayı içerisinde, bugün açıkladığımız oranlara uyacaklar. Temmuz ayında tekrar üç aylık dönem için duyuru yapacağız” demişti.

TEMMUZDAN İTİBAREN FAİZ ORANLARI DUYURULACAK

Diğer bir ifade ile, Merkez Bankası'nca 2 Nisan tarihinde açıklanan azami faiz oranları 1 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında geçerli olacak. 2 Temmuz tarihinden sonraki gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları, bu tarihten önce yine Merkez Bankası tarafından kamuoyuna duyurulacak.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 26. maddesi ile Merkez Bankası'na kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranlarının belirlenmesi görevi verilmişti.Ayrıca aynı Kanunla, kredi kartına taraf olanların hak ve yükümlülükleri açıkça belirlenmiş, sistemin işleyişi ve alt yapısı düzenlenmişti. Söz konusu 26. maddenin gerekçesinde, bankaların kredi kartlarına uyguladıkları faiz oranlarının büyük farklılıklar göstermesine ve bazı bankaların sektör ortalamalarının oldukça üzerinde faiz uyguladıklarına dikkat çekilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!