Kredi kartı ücretinde 18 Euro ile ortalamanın altında kaldık

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı ücretinde 18 Euro ile ortalamanın altında kaldık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2013 01:57

Küresel kredi kartı yıllık ücreti liginde Türkiye 18 Euro ile 21 Euro’luk dünya ortalamasının biraz gerisinde kaldı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre dünyada birincilik 59 Euro ile Şili’ye aitken İrlanda ve İngiltere ise yıllık kart ücreti almıyor.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın bankaların kredi kartı ücretlerinin de dahil olduğu faiz dışı gelirlerini eleştirmesiyle birlikte kredi kartlarından alınan yıllık ücretler yeniden tartışma konusu oldu. Birçok vatandaş yıllık kredi kartı ücretlerinden şikayet ederken bankalar da yıllık kart ücretlerinin kredi kartı operasyon maliyetlerinin gereği olduğunu söyleyerek savundu.

DÜNYA ORTALAMASI 21 EURO

Dünyada ise kredi kartı yıllık ücretleri yaygın bir uygulama olarak göze çarpıyor. İngiltere, İrlanda gibi birkaç ülke dışında kredi kartlarından yıllık ücretler tahsil ediliyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin Hürriyet’e özel derlediği verilere göre dünyadaki ülkelerde bankalar ortalama 21 Euro yıllık kart ücreti alıyor. Türkiye’deki tüm kredi kartlarının ortalaması ise 18 Euro ile dünya ortalamasının biraz altında kalıyor. Bu konuda liderlik 59 Euro yıllık kart ücreti ile Şili’de bulunurken birçok Avrupa ülkesi ve Arjantin, Meksika, Malezya gibi gelişmekte olan ülkeler kart ücretinde Türkiye’yi solluyor. Öte yandan İngiltere ve İrlanda yıllık kart ücretine para almazken Çin sadece 1 Euro alıyor. Güney Kore, Brezilya gibi ülkelerde de kart ücretleri Türkiye’den düşük seyrediyor.

Haberin Devamı



PREMİUMDA İTALYA ÖNDE

Son aylarda giderek yayılan Premium kartlarda yıllık ücretler liginde de Türkiye kendisine orta sıralarda yer buluyor. Türkiye’de Premium kartlara verilen yıllık ücret maksimum 133 Euro’yu buluyor. Türkiye bu rakamla Almanya ve İngiltere gibi ülkeleri yıllık kart ücretinde geçerken lider İtalya’da ise bu segmentte yıllık kart ücreti 700 Euro’yu buluyor.

Kartı akıllı kullanan yılda 400 TL kazanır

KREDİ kartının borçlanma aracı olmadığını hatırlatan Bankalararası Kart Merkezi Müdürü Soner Canko, “Yaptığımız bir araştırmaya göre ortalama bir kart sahibi ayda 500 lira harcayıp hiçbir kampanyayı sektirmezse yılda 400 TL kazanabiliyor. Kart kullanıcısı 10 senede ortalama 450 lira kart ücreti veriyor. Ancak bir bankanın müşterisi o kartı hiç kullanmıyorsa bile plastiğini müşteriye vermesinin maliyeti 340 lira. kredi kartı sahibi kartını aktif kullanırsa 10 senede 4000 TL kazanabilir, kullanmazsa 340 TL bankaya zararı var.”

Haberin Devamı

Bazıları neden kart ücreti almıyor

KREDİ kartı yıllık ücret liginin sonunda yer alan İngiltere ve İrlanda’da bankalar yıllık kart ücreti tahsil etmiyor. Bu bankalar arasında sert rekabetin bir sonucu. Çin de sadece 1 Euro’luk yıllık kart ücreti ile dikkat çekiyor. Bu da Çin hükümetinin harcama hacminin artması yönünde yaptığı bir yatırım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!