Kredi kartı faizine yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı faizine yeni düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 15:55

AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, kredi kartı faiz oranlarının tespitine ilişkin kanun teklifi hazırladı.

Haberin Devamı

Kredi kartı kullananlar bunlara dikkat edin

İyimaya'nın TBMM Başkanlığına sunduğu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine göre, kredi kartının dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak.

Asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılmış olması halinde kalan hesap bakiyesine akdi faiz uygulanacak. Asgari tutar altında ödenmesi halinde, eksik ödenen kısma gecikme faizi, kalan hesap bakiyesine ise akdi faiz uygulanacak. Gecikme hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak.

Azami akdi faiz oranı, Merkez Bankası tarafından açıklanan bir aylık ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranının 2 katını geçemeyecek.

Teklifin gerekçesinde, bireysel ihtiyaç kredileri için aylık faiz oranının ortalama yüzde 1.78, buna rağmen bankaların kredi kartı faiz oranlarının aylık yüzde 4.93 olduğu belirtilerek, Merkez Bankası tarafından azami faiz oranının saptanması karşısında rekabetin gereği gibi işlemediği savunuldu.

Haberin Devamı

Bankaların mevduat toplamaları için müşterilerine ödedikleri ortalama faizlerin aylık hesaplandığı belirtilen gerekçede, Merkez Bankası tarafından Ocak ayı faiz oranının yüzde 1.3525 olarak açıklandığını, bu tür bir oranın 2 katının (yüzde 2.7) kredi kartı faizi aylık faizi olarak uygulanmasının uygun gözüktüğü kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!