Kredi kartı dağıtarak 100 milyon dolarlık marka oldu

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı dağıtarak 100 milyon dolarlık marka oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2005 00:57

Yılda 20 milyon adeoe yakın kredi kartının bankalar ile müşterileri arasında dağıtımını gerçekleştiren Kuryenet’in sahibi Haluk Berdan, ‘Köyleri ve kasabaları da kapsayan yaygın ağımızla yabancıların ilgisini çekiyoruz. Avrupalı ve Amerikan şirketler ortak olmakiçin sıraya girdi’ dedi.

TÜRKİYE’de kredi kartı kullanımının hızla artmasıyla, bankaların bu kartları güvenli bir şekilde müşterilerine ulaştırması da büyük önem kazandı. Bugün kredi kartı dağıtımı konusunda Türkiye’nin en büyük şirketi olan Kuryenet’in sahibi Haluk Berdan, kredi kartı pazarının büyüyeceğini öngörerek 1994 yılında bu pazara girdiklerini belirtiyor. 11 yılda hızla büyüyerek, yılda 20 milyona yakın kredi kartı dağıtan en güvenilir marka haline geldiklerini söyleyen Berdan, ‘Köyleri ve kasabaları da kapsayan yaygın ağımızla yabancıların ilgisini çekiyoruz. Avrupalı ve Amerikan şirketler ortak olmak için sıraya girdi’ dedi.

158 NOKTAYA DAĞITIM YAPIYORUZ:

Berdan, 11 yılda 272 bin dolarlık cirodan 30 milyon doları aşan bir ciroya ulaştıklarını belirterek, ‘Biz 1995 yılında ayda 20-30 bin kredi kartı dağıtırken, bugün ayda 1.5 milyon adet kredi kartı dağıtan bir şirket olduk’ dedi. Pazarın yüzde 85’inin kendilerine ait olduğunu söyleyen Berdan şöyle konuştu: ‘ Türkiye genelinde 158 noktada yer alan acentalarımızda toplam 2 bin kişi ve 200’ün üzerinde araçla dağıtım hizmeti veriyoruz. Bizden önce bankalar kredi kartlarını şubelerine gönderiyor, müşterilerde buradan kartlarını teslim alıyordu. Ancak kredi kart adedi artmaya başlayınca, şubeler şişmeye başladı. Kendileri de bu kartları dağıtamayınca, bu işi profesyonel bir şirket olan bize devrettiler. İlk kurulduğumuz yıllarda 3-4 bankayla çalışıyorduk. Bugün 18 banka, 4 finans kurumu ve 6 emeklilik şirketine hizmet veriyoruz. Bankalar kendileri bize geldi, biz hiç bir bankaya gidip biz dağıtalım demedik.’

SORUNSUZ TESLİM EDİYORUZ:

2004 yılında cirolarının TL bazında yüzde 63, dolar bazında ise yüzde 73 arttığını söyleyen Berdan, ‘Bu artış kredi kartı kullanımıyla paralel. Biz yılda 20 milyona yakın kart dağıtıyoruz ama hala çok büyük potansiyel var’ dedi. Dağıtımların yüzde 60’ını İstanbul’a yaptıklarını söyleyen Berdan, ‘Biz bankalarla yaptığımız anlaşmayla kredi kartlarını imza karşılığında sahiplerine teslim ediyoruz. Bugüne kadar dağıtımların yüzde 90’ını sorunsuz bir şekilde teslim ederek, bankaların güvenini kazandık’ dedi.

50 MİLYON DOLARA SATABİLİRİZ:

Dağıtım konusunda elde ettikleri tecrübe ve yaygın ağları ile birlikte kargo sektörüne de gireceklerini söyleyen Berdan şöyle konuştu: ‘Biz bu alanda da başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Bu konuda bir çok Avrupalı ve Amerikan şirket ortaklık yapmak istiyor.’ dedi. Ortaklık için sıcak baktıklarını ve yönetimin kendilerine kalması şartıyla yarı yarıya bir ortaklığa gidebileceklerini söyleyen Berdan, Kuryenet’in yarısını 30 milyon dolarlık cirolarının 1.5 katı civarında yani yaklaşık 50 milyon dolara satabileceklerini belirtti. ‘Biz yabancı ortakla hem Türkiye’de kargo alanında büyümek, hem de yurtdışına açılmak istiyoruz’ diye konuşan Berdan, bu bağlamda yeni araçlar ve hatta uçak alacaklarını da söyledi. Berdan, yabancılar bu kadar ilgi gösterirken Türkiye’de tüketicilerin kendilerini moto-kurye şirketi zannettiklerini de söyledi.

Halka açılıp ‘Kuryenet Köyü’nü kuracağız

Yeni posta kanununun yürürlüğe girmesi halinde 2006 yılında halka açılmayı da planladıklarını söyleyen Berdan, ‘Buradan elde edeceğimiz geliri yine şirketin yatırımları için kullanacağız’ dedi. Kargo sektörüne girecekleri için sahip oldukları depoları büyüteceklerini söyleyen Berdan, ‘Önümüzdeki yıl Samandra’da Kuryenet köyü kurmayı hedefledik. Tüm dağıtımlarımız bu köyden yapılacak’ dedi.

Teslimatın süresine göre prim veriyoruz

KREDİ kartı dağıtımının mesüliyetli bir iş olduğunu söyleyen Haluk Berdan, en büyük sıkıntılarının ise adres değişikliği olduğunu söylüyor. Berdan şöyle konuştu: ‘Teslimatlarla sırasında, adres değişiklikleri bizim için problem oluyor. Yeni adresi bulup kartı teslim etmemiz zaman alıyor. Ama biz teslim edene kadar mücadale ediyoruz. Diğer taraftan adresini bilmeyenler bile var. Biz teslim etmek için 4-5 kez gidip geliyoruz. Sonucunda teslim edemezsek bankaya geri veriyoruz ama bugüne kadar tüm teslimatlarımızın yüzde 90’ını teslim ettik.’ Çalışanlarının teslim etme sürelerine göre prim aldığını hatırlatan Berdan, ‘Ne kadar kısa zamanda teslim ederse o kadar prim alıyor. Bu yüzden kart sahibini bulmak için büyük çaba sarfediyor’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!