Kredi kartı borcu bütçeleri zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı borcu bütçeleri zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 12:41

Tüketici, krizle birlikte kullanımı artan kredi kartı borçlarını ödemekte zorluk çekiyor. TÜKODER'e yapılan şikayetlere göre 2 milyon kredi kartı takip ve icra aşamasında bulunuyor.

Türkiye`de 13 milyon kredi kartı bulunuyor ve bunun 8 milyonu aktif olarak kullanılıyor.

Ekonomik kriz ortamında gelir seviyesinin düşmesi ve işsizliğin artması nedeniyle kredi kartı borçlarında da artış gözlendi.

Borçların yükselmesinin yanı sıra banka kredi kartı faiz oranları ve temerrüt faizleri yüksekliği, kullanıcıları takip ve icraya kadar götürürken, kredi verenleri de geri ödenmeme riskiyle karşı karşıya bıraktı.

Tüketiyi Koruma Derneği`ne (TükoDer) şubeler aracılığıyla yapılan şikayetlere göre, Türkiye`de 2 milyon kredi kartı takip ve icra aşamasında. Derneğe yapılan şikayetler her geçen gün de artıyor.

Türkiye İş Bankası Kredi Kartları Müdürü Uğur Çelebioğlu, ``Dönmeyen kredilere sadece kredi kartı üzerinden bakarsak yüzde 4.5`larda seyreden oran, şu anda yüzde 6`larda. Bankamızda ise daha önce yüzde 0.70-0.80 civarında olan kredi kartı borcunun geri dönmeme oranı, krizden sonra yüzde 1.5 civarına çıktı`` dedi.

Çelebioğlu, kredi kartında yüzde 12 civarında pazar payına sahip olduklarını ve 1 milyon 600 bin adet İş Bankası kartı kullanıcısı bulunduğunu belirterek, şu an itibariyle kullandırılan kredi miktarının 300 trilyon lira civarında olduğunu bildirdi.

Geri dönmeyen krediler için şu anda büyük bir endişe duymadıklarını ifade eden Çelebioğlu, kredi kartı kullanım oranının krizden sonra bir miktar arttığını dile getirdi.

Bankaların kredi kartı borçlarının ödenmesi konusunda tüketiciye yardımcı olmak için her türlü yolu denediklerini söyleyen Çelebioğlu, şunları kaydetti:

``İcralarda muhakkak ki bir artış oldu. Bunun nedeni nereden kaynaklanıyor diye baktığımız zaman, bankaların sözleşmeleri bundan 10 sene önce de böyleydi, bugün de böyle.

Eğer bir artış olduysa bu sözleşmeden kaynaklanmıyor diye düşünüyorum. Bu ekonomik koşulların getirdiği bir sonuçtur. Bankaların gecikme faizleri arasındaki fark konusuna da belki bir düzenleme getirilebilir.``

VAKIFBANK

Vakıfbank Kredi Kartları Müdürü Kaniye Kaçmaz da, borç nedeniyle takibe aktardıkları bir miktar olduğunu belirterek, ``Biz de ödenmeme problemiyle karşı karşıyayız ama biz genelde idari yoldan tasfiyeye çalışıyoruz.

Normal kredi kartı faizlerinin altına giderek taksitlendirme yapıyoruz. Geri ödenmeyen kredileri de takip ediyoruz``şeklinde konuştu.

Kaçmaz, şu anda pazar paylarının yüzde 8`ler civarında olduğunu ve 1 milyon 200 bin kartı bulunduklarını kaydetti.

HALK BANKASI

Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet İlker Genç ise Türkiye`deki genel ekonomik sorunlar çerçevesinde kredi kartı borçlarının dönmemesi olayının, Halk Bankası`nda da görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

``Takibe uğrayan, geri ödeme problemi krizin doruk noktasında olduğu günlerde yoğunlaşmakla beraber, bizde yasal sürece intikal etmiş müşteri sayısı binlerle ifade edilebilecek durumda. Yani karşılıklı anlayışla çözme yöntemini izliyoruz. Bunda da çoğunlukla başarılı oluyoruz.

Sorun ortak kültürle çözülebilir. Kart veren taraf olarak bankaların agresif davranmaması, genel ekonomik gidişatı da dikkate alan bir tavır ya da politika içinde olması ne kadar gerekiyorsa, özellikle sivil toplum örgütlerinin katkısıyla da, tüketicinin bilinçlenmesi gerekir.

Kişinin ödeme gücünün üzerinde borçlanmamasını temin etmek gerekiyor. Bankalar yüksek gelire sahip olmayanlara biraz daha dikkatli ya da düşük limitli kredi kartı verebilir.``

KOÇBANK

Koçbank Grup Yöneticisi Gürkan Sarıkaya da, mevduat faizlerindeki artışın kredi kartı faizlerine yansıması gereğine işaret etti.

Sarıkaya, ``İcra takiplerinde artış oldu mu?`` sorusuna da ``Sayı olarak olur tabii. Doğaldır`` yanıtını verdi.

TükoDer Genel başkanı Mehmet Sevim de, kredi kartı borcundaki asgari ödeme tutarının bir kere ödenmemesi durumunda kişinin temerrütle karşı karşıya kaldığını belirtirken, söz konusu şikayetlerin arttığını ve derneğin sadece bir şubesine günde ortalama 200 şikayetin geldiğini bildirdi.

2 milyon kişiden 500 bininin icrayla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Sevim, Şeker Bayramı`nın ardından temerrüt faizlerine karşı toplu dava organizasyonları başlatacaklarını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!