"Kredi faiz oranları yanlıtıcı"

Güncelleme Tarihi:

Kredi faiz oranları yanlıtıcı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 18:03

Tüketici kredilerinden alınan masraflar ve sigorta primleriyle birlikte değerlendirildiğinde, yüzde 1'in altında olduğu belirtilen faiz oranlarının tüketiciye maliyetinin yüzde 2'ye yaklaştığı bildirildi.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, tüketiciye kredi verme konusunda bankalar arasında ciddi bir rekabet yaşandığını belirtti.

Bankaların yüzde 1'in altında ilan ettikleri faiz oranlarının yanıltıcı olduğunu ileri süren Yılmaz, kredilerden alınan masraflar ve sigorta primleri ile birlikte değerlendirildiğinde, faiz oranlarının tüketiciye maliyetinin yüzde 2'ye yaklaştığını iddia etti.

Bankaların faiz oranlarını ve krediden alınan masraflarını birlikte ilan etmeleri gerektiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bankalardan ihtiyaç nedeniyle kredi alan tüketici, masrafların yanında ayrıca hayat sigortasına da zorlanmaktadır. Oysa tüm bankaların web sitelerinde hayat sigortasının isteğe bağlı olduğu ve yasal bir zorunluluğu olmadığı belirtilmektedir. Ayrıca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesinin 3. bendinde, 'Tüketici, satın aldığı bir mal ve hizmete bağlı olarak başka bir mal ve hizmet almaya zorlanamaz' denilmektedir. Ancak tüketici okumadığı sözleşmeyi imzalayınca, isteğe bağlı sigortalı olmuş gibi bir duruma düşmektedir. Bu nedenle tüketicilerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekir.”

Yılmaz, bankalarla kredi sözleşmesi imzalayan tüketicilerin, sözleşmedeki hayat sigortası ilgili maddeyi itiraz kaydıyla imzalamaları halinde, 30 gün içinde ilgili bankaya bir ihtarname çekerek ödedikleri paranın iadesini talep edebileceğini dile getirdi.

Kredi kullanırken sözleşmenin çok dikkatli okunması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Salt faiz oranlarına kanmamalı ve kredi konusunda acele karar verilmemelidir. Tüketici, ileride mağdur olmamak için hesabını, kitabını iyi yapmalı, ihtiyaç ve önceliklerini doğru belirlemeli ve ödeme koşullarını, ekonomik durumunu gerçekçi bir şekilde değerlendirdikten sonra kredi kullanmalıdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!