Kredi ajansları arkamızdan geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kredi ajansları arkamızdan geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2012 00:00

Moody’s’in Türkiye’nin notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltmemesini eleştiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kredi ajansları, olup biteni geriden izliyor. Türkiye yatırımcının gözünde zaten yatırım yapılabilir seviyeye çıkmış durumda” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, yatırımcının gözünde Türkiye’nin çoktan yatırım yapılabilir bir ülke konumuna yükseldiğini vurguladı. Babacan, “Kredi derecelendirme kuruluşlarının aslında önden gitmesi lazım. Yani bir ülkenin nereye doğru gideceğinin önden işaretini vermesi lazım. Fakat bir süredir geriden geliyorlar. Dolayısıyla biz yürüyeceğiz, kredi ajansları da arkamızdan gelecek” dedi. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesine rağmen Moody’s’in not yükseltmemesini dolaylı olarak eleştiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kredi ajansları, olup biteni geriden izliyor. Türkiye yatırımcının gözünde zaten yatırım yapılabilir seviyeye çıkmış durumda” dedi.

YATIRIMCI YERİNDE GÖRÜR

Financial Times ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İngiliz İş Konseyi işbirliğinde Akbank ve HSBC sponsorluğunda düzenlenen ‘Türkiye Zirvesi Avrupa’nın Yeni BRIC’ine Yatırım’ seminerinin açılışında, “Türkiye doğruları yapmaya devam ettikten sonra, yatırımcıların illa bir kredi derecesine bakarak değil, durumu yerinde görerek de kendi başlarına değerlendirme yapma şansları zaten var”  diye konuştu. Babacan önümüzdeki dönemde herhangi bir kredi not artışı bekleyip beklemediğine ilişkin ise, şunları söyledi: “Bu karar kuruluşların kendi işleridir. Bu arada kendi kredibiliteleri de sözkonusudur. Yatırımcılar gerçeği görüyorlar.”

Haberin Devamı
SADECE BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL

G-20 Finansal İstikrar Kurulu (FSB) bünyesinde, dünyada kredi derecelendirme kuruluşlarına olan bağımlılık nasıl azaltılabilir, yerine nasıl alternatif sistemler kurulabilir doğrultusunda çalışma yürüttüklerini belirten Babacan, “İlerleme de sağladık. 20 ülke üzerinde çalışıyor. Çünkü sadece Türkiye’nin problemi değil, pekçok ülkenin, muzdarip olduğu bir tablo maalesef” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin AB üyelik süreci için de Babacan, Fransa’da hükümetin değişmesinin Türkiye’nin AB’ye üyeliğine ilişkin, umut verdiğini söyledi ve “Maalesef şu ana kadar olumlu işaret yok. 5 fasıl önceki Fransız Cumhurbaşkanı tarafından bloke edilmişti” dedi.

Haberin Devamı

Tam üyelik için kocaman ‘evet’

TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili süreci devam ettirmek istediğinin de altını çizen Ali Babacan şöyle konuştu: “Üyelik sürecinde ne kadar büyük güçlüklerle karşı karşıya kalırsak kalalım, inatçılığımızı devam ettireceğiz. Bugün ekonomik sürece baktığımızda herkes bize ‘Acaba Türkiye açısından AB hala önemli bir hedef mi’ diye soruyor. Bu soruya cevap büyük bir ‘Evet’tir. Çünkü odağımız demokrasi, temel haklar, özgürlükler, hukukun üstünlüğüdür.”

Ziraat ve Vakıfbank’ta acele yok

ALİ Babacan, bankalarla ilgili özelleştirme stratejisi kapsamında ilk etapta Halkbank’ın ikincil halka arzının gerçekleştirildiğini belirterek, “Bundan sonra önümüzde iki tane konu var; bunlar Vakıfbank’ın ikinci halka arzı ve Ziraat’in ilk halka arzı. Fakat bunlar için birkaç ay beklememiz lazım. Halkbank, yüzde 51’i Hazine’ye ait bir banka olarak devam edecek. Elde edilen gelir de önümüzdeki yılın bütçesine dahil alacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!