‘Kral’ın çimentosunu kimler karacak?

Güncelleme Tarihi:

‘Kral’ın çimentosunu kimler karacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2013 00:00

SUUDİ Arabistan Kralı Abdullah, ülkesinde yapılacak inşaatlar için 10 milyon ton çimento ithal edecek. Kral’ın bu emri, Arabistan’a yılda sadece 31 bin ton ihracat yapan Türk firmaları için bir fırsat olabilir. Bu alanda Türkiye’nin en büyük rakipleri ise İran ve Pakistan.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan’da gerçekleştirilecek büyük altyapı, konut ve inşaat projeleri için 10 milyon ton çimento ithal edilecek. Çimento konusunda sıkıntı yaşayan Suudi Arabistan’ın Kralı Abdullah, bu sorunun çözülmesi için çimento ithal edilmesi emri verdi. Kral, ithalatı kısa vadeli bir çözüm olarak görürken, çimento sıkıntısını tamamen ortadan kaldırmak için 3-4 çimento tesisi kurulmasını da istedi.

800 MİLYON DOLARA FABRİKA

Bu konuda harcanması için 3 milyar riyal (800 milyon dolar) ayrıldı. Suudi Arabistan’ın çimento talebinin boyutunu görmek için Türkiye’deki ihracat rakamlarına bakmak yeterli. Türkiye, yılda yaklaşık 14 milyon ton çimento ihraç ediyor. Lojistik koşulları ve Pakistan ve İran’ın pazarı elinde bulundurması nedeniyle, Suudi Arabistan’a yapılan ihracat yalnızca 31 bin tonda kalıyor. Kral Abdullah’ın ithalat emri, son yıllarda ihracatı azalan Türkiye için bir fırsat olabilir.

Haberin Devamı

100 BİN TON OLABİLİR

Kral Abdullah’ın ithalat emrinin Türk firmalarını nasıl etkileyeceğini sorduğumuz Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Güçlü, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, çimento dış ticaretinde önemli bir yer tutuyor. Ancak çimento ticareti,
dünyadaki toplam üretimin çok sınırlı bir bölümünü ifade ediyor. Üretilen çimentonun yalnızca yüzde 7’si ihraç ediliyor.

20 ÜLKE ARASINDA YOK

Bu ticaret de çimento ihraç etmenin fiziksel koşulları nedeniyle birbirine yakın ülkeler arasında dönüyor. Suudi Arabistan, Türkiye’nin ihracatında önemli bir yer almıyor. 2012’de 31 bin 834 ton çimento ihraç ettik. İlk 20 ülke arasında bile yer almıyor. Ayrıca Suudi Arabistan pazarında Pakistan ve İran daha aktif durumda. Lojistik imkanlar ve fiyat uygun olsaydı, Türkiye de bu talebi karşılamada önemli bir rol oynardı. Dünyadaki her yeni talep bir zincirleme etki yapacaktır. Bize de olumlu etkisi olacaktır. İhracat 30 bin tondan 100 bin tona çıkabilir.”

Türkiye’nin ihracatı düşüyor

TÜRKİYE’nin çimento üretimi ve ihracatı hakkında da bilgi veren Mustafa Güçlü, “Türkiye, yılda 70 milyon ton çimento üretiyor. Bu üretimiyle dünyanın 5’inci büyük üreticisi konumunda. Çimento ihracatımız ise 13.6 milyon ton seviyesinde. 2009’da 20 milyon tonu aşmıştık ancak hem Avrupa’daki ekonomik kriz, hem Suriye’deki durum hem de Irak’taki pazar payımızı İran’a kaptırmaya başlamamız nedeniyle son yıllarda ihracat da düşüyor. İhracatta ilk sırayı Irak, ikinci sırayı da Rusya alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

13.6 milyon ton ihracat

* Türkiye, 2012 yılında toplam 13.6 milyon ton çimento ihracatı yaptı. 2011 yılında bu rakam 14.5 milyon tondu.

* Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Irak. Ülkeye yapılan çimento satışı 2.1 milyon tonu buluyor.

* Son dönemde Rusya’nın talebi dikkat çekiyor. Rusya, Türkiye’den aldığı çimentoyu 1.7 milyon tona yükselterek, ikinci sıraya yerleşti.

* İhracat pazarları arasında üçüncü sırada bulunan Libya ise 969 bin ton çimento alıyor.

* İsrail 684 bin ton, Gana ise 645 bin tonluk talepleriyle ilk 5’te yer alıyor.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!