Kötü ‘halka arz’ yerine hiç olmasın

Güncelleme Tarihi:

Kötü ‘halka arz’ yerine hiç olmasın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2013 00:00

SERMAYE Piyasası Kurulu’nun (SPK), şirketlerin halka arzı ve bedelli-bedelsiz sermaye artırımlarında uygulanacak kurallarda yaptığı değişikliklerin yankıları sürüyor.

Haberin Devamı

Özellikle küçük yatırımcının mağdur edilmemesi amacıyla getirilen yeni düzenlenlemeler arasında, şirket bilançosuna ve ortakların borçlanmasına yönelik kuralların yanında, aracı kurumlara da sorumluluklarını artıran yeni yüklenimler getirilmesi dikkat çekti. SPK’nın daha çok küçük şirketlerin halka arzı için geçerli olacak yeni kuralına göre, aracı kuruluşlar ilk kez halka açılan şirketlerin arzına aracılık ederken, satılamayan hisseler için yüklenim sözleşmesi yapacak ve bu hisseleri 6 ay satamayacak.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, küçük halka arzlarda aracı kuruluşlara yüklenim zorunluluğu getirilmesinin küçük yatırımcının korunması açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. Köksal, bu yeni düzenlemelerin yeni halka arzların sayısını düşürebileceğine dikkat çekerek, “Ancak yine de olumlu bir gelişme. Çünkü geçmişte çok yanlış işler yapıldığını gördük. Halka arz sayısı azalır belki ama doğru halka arzların yapılmasını sağlar. Yatırımcının suistimal edilmesinin önene geçer. Kötü halka arzlar olacağına hiç olmasın daha iyi” dedi.

Haberin Devamı

6 ay kuralı geldi

SPK’nın yeni kuralına göre piyasa değeri 20-40 milyon lira olan şirketlerin halka arzına aracılık eden kuruluşlar satamadıkları hisseleri kendileri alacak. Ciddi finansal güç gerektiren bu kuralın yanısıra ayrıca,  aracı kuruluşlara yüklenim sözleşmesi kapsamında ellerinde bulunan şirketlerin hisselerini 6 ay satmama kuları da getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!