KOSGEB faizsiz kredi sonuçları açıklandı! KOSGEB kredisi veren bankalar hangileri?

Güncelleme Tarihi:

KOSGEB faizsiz kredi sonuçları açıklandı KOSGEB kredisi veren bankalar hangileri
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2017 12:20

KOSGEB faizsiz kredi sonuçları için detaylar açıklanmaya başladı. Yüz binlerce işletmenin başvuruda bulunduğu KOSGEB faizsiz kredi sonuçlarının ardından açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB kredilerinden kimlerin yararlandığını açıkladı. KOSGEB kredisi veren bankaların hangileri olduğunu merak eden vatandaşlara da yanıt veren Bakan Özlü, bu kredinin 9 banka üzerinden çekilebileceğini duyurdu

Haberin Devamı

KOSGEB başvuru sonuçları, uzun bir bekleyişin ardından geçtiğimiz gün açıklandı. KOSGEB 50 bin TL sıfır faizli krediyi almaya hak kazanan işletmeler, hangi bankalardan kredi çekebileceklerini sorgulamaya başladı. Bazı şirketlerin başvurusunun neden reddedildiğine değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB sonuçlarının ardından piyasaya 11 milyar lira sıcak para girişinin gerçekleşeceğini ifade etti. İşte, Bakan Özlü'nün açıklamasından detaylar

KOSGEB sonuçlarının açıklanmasının ardından bu hakkı elde edemeyen vatandaşlar, neden yararlanamadıklarına dair bilgileri araştırmaya başladı. KOSGEB sonuçları ile ilgili detayları açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü , adayların sonuçlardan faydalanamama nedenlerini açıkladı. İşte, 2017 KOSGEB 50 bin TL kredi sonuçları ve Bakan Özlü'nün yapmış olduğu açıklamanın detayları

Haberin Devamı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'in 50 bin liralık sıfır faizli KOBİ kredisine geçen yıl ve bu sene başvuru sayısının 770 bin 976 olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Özlü, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. 

"KREDÄ° DESTEĞİ Ä°LE 11 MÄ°LYAR LÄ°RAYA YAKIN BÄ°R SICAK PARA GÄ°RİŞİ OLACAK"Â

KOSGEB'in 50 bin liralık sıfır faizli işletme kredi desteğine yönelik hedefin ne olduğunun, dağıtımın ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Özlü,
bunun KOSGEB eliyle küçük işletmelerin, özellikle mikro işletmelerindesteklenmesine yönelik bir paket olduğunu anımsattı. 

Geçen senenin bütçesinden bir miktar para kaldığını, bunu bir sonraki yıla devretmek yerine, küçük işletmelere devretmeyi düşündüklerini ifade eden Özlü, "O, aşağı yukarı 15 bin kişiyi kapsayan kredi paketiydi. Onu 15 bin kişiye verdik fakat 250 bine yakın başvuru geldi. Bu sene 2017 yılı bütçesi açılınca tekrar değerlendirdik. Geçen sene başvurup alamayanlar, tekrar başvuru yapmadılar, onları biz olduğu gibi kabul ettik. 10-20 Şubat arası yeni başvurular aldık. Geçen yıl başvuranlar ile bu seneki başvuruların toplamı 770 bin 976 oldu." diye konuştu. 

Şartları sağlayan ve ihtiyacı olan herkese 50 bin liraya kadar, bir yılı geri ödemesiz, üç yıl geri ödemeli ve sıfır faizli kredi vereceklerini belirten Özlü, söz konusu 770 bin kişiden 114 bin 302'sinin, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından hiçbir mali verisi olmayan işletmeler, pasif ya da yeni kurulmuş bazı naylon şirketler olduğunu, bunları düştüklerini kaydetti. 

Güvenlik soruşturmasına takılan şirketler ile mükerrer başvuruları da elediklerini anlatan Özlü, daha önce esnaf ve sanatkar kooperatiflerinin 30 bin sıfır faizli kredisinden istifade edenleri de çıkardıktan sonra geriye kalan sayının 529 bin olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

KOSGEB faizsiz kredi sonuçları açıklandı KOSGEB kredisi veren bankalar hangileri

Ä°ÅžLETMELER NASIL BELÄ°RLENDÄ°?

Söz konusu 529 bin şirketten özellikle mikro işletmeleri, ihtiyaç sahibi küçük işletmeleri tercih ettiklerini vurgulayan Özlü, şöyle devam etti: 

"Bunları da cirosu 1 milyon liranın altında olan, şirketin büyüklüğüne göre... Diyelim ki tek kişinin çalıştığı, yıllık cirosu 100 bin lira veya 250 bin liraya kadar olan şirket, bunlara 20 bin lira, yıllık cirosu 250 binden 500 bin liraya kadar olanlara 30 bin lira kredi veriliyor. İhtiyaç miktarına göre 1 milyon lira ciroya kadar kademelendirme yaptık. Biraz bunu artırdık. 1 milyon 350 bin liraya kadar, çalışan sayısı 1-9 olan mikro işletmeleri hesapladık. Bunlar 460 bin 167 şirket çıktı. Yaklaşık 11 milyar lira tutuyor vereceğimiz kredi miktarı. Alımlar başladı, şu anda bankaya gidip 'krediye hak kazandım, paramı istiyorum' diyenler işlemlerini yapıyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak." 

"ALINAN TEDBİRLERİN PİYASAYA YANSIMASI İLK YARIDA GÖRÜLECEK"
Â

Başka ne tür adımlar atılacağının sorulması üzerine Özlü, beyaz eşya ve konut sektörlerinde yapılan ÖTV ve KDV indirimlerinin de piyasaya canlılık getirdiğini gözlemlediklerini söyledi. Son bir ayda piyasada bu anlamda canlanma yaşandığını dile getiren Özlü, "Aslında Türk ekonomisindeki iyileşmenin işaretlerini geçen senenin aralık ayından itibaren görmeye başladık. Bunlar neydi? İhracatımızdaki artışlar, sanayideki toparlanma, ılımlı büyüme sinyalleri..." dedi. 

Alınan tedbirlerin uygulamada piyasaya tam yansımadığını kaydeden Özlü, "Varlık Fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi radikal tedbirler aldık. Ben bu aldığımız tedbirlerin piyasaya yansımasının yılın ilk yarısında görüleceğini düşünüyorum." diye konuştu. 

Haberin Devamı

KREDÄ°LER 9 BANKA ÃœZERÄ°NDEN KULLANILABÄ°LECEK

KOBİ'lerden başvuru öncesinde KOSGEB veri tabanına kayıtlı olma şartı aramadıklarına işaret eden Özlü, "Desteğe hak kazanan KOBİ’lerin, kredi kullanımından önce KOSGEB veri tabanına kayıt olmaları ve onaylı KOBİ Bilgi Beyannamelerini oluşturmaları gerekecektir. İnşallah 27 Şubat 2017 tarihinden itibaren kredi faiz desteğine hak kazanan işletmelerimiz belli olmaya başlayacak. Hak kazanan işletmelerimize SMS ve bilgilendirme e-postası göndereceğiz. Bu aşamadan sonra belirlenen işletmeler bankalara başvurarak kredi işlemlerini başlatabileceklerdir. Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası ile protokol yaptık" açıklamalarında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!