Köprü ve otoyol ücretlerine zam

Güncelleme Tarihi:

Köprü ve otoyol ücretlerine zam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2024 07:00

KÖPRÜ ve otoyol ücretlerinde 1 Ocak 2024 itibarıyla artış yaşandı.

Haberin Devamı

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yeni yıl ile birlikte köprü geçiş ücretleri başta olmak üzere otoyol ücretlerine zam geldiğini duyurdu.

2023’TE GERİ ALINMIŞTI

KGM’den yapılan açıklamaya göre 2024’te kamuya ait otoyol ve köprülere yüzde 76, Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yapılan otoyol ve köprülere yüzde 50 oranında zam yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Yönetmeliğe göre her yıl başında Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerinde; 2022 yılında Üretici Fiyat Endeksi’ndeki yüzde 97.72 oranındaki yükselişe rağmen düzenleme yapılmamış, mevcut geçiş ücretleri 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana uygulanmıştır. Otoyolların daha ekonomik, güvenli ve daha kısa sürede ulaşım imkânı sağlaması, boğaz köprülerine büyük bakım onarımların yapılarak servis ömürlerinin uzatılması, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar ile bakım-işletme maliyetlerindeki yükselmeler göz önüne alınarak; Karayolları Genel Müdürlüğünce işletilen otoyol ve boğaz köprülerinin geçiş ücretleri ortalama yüzde 76 oranında, YİD modeli ile yapılarak özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri ortalama yüzde 50 oranında artırılmıştır.”

Haberin Devamı

HANGİ YOLDAN GEÇİŞ KAÇ TL OLDU?

KGM’NİN İŞLETTİĞİ YOLLARDA

Otomobil (en düşük)........... 9

otomobil (en yüksek)....... 84

Boğaz köprüleri tek yön.... 15

YİD MODELİ İLE İŞLETİLEN YOLLARDA

Osmangazi Köpüsü......... 290

Çanakkale Köprüsü........ 295

Yavuz Sultan Selim........ 35

 

BAKMADAN GEÇME!