Konut satışında yılın zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Konut satışında yılın zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 07:00

Konut satışında yıllık bazda düşüş dört aydır devam ederken, mayıs ayında toparlanma yaşandı. Geçen ay ülke genelinde 113 bin 276 konut satışı yapıldı ve yılın en yüksek aylık satışı gerçekleşti. Kredi faizinin gerilediği kampanya ile banka kredili satışta ve sıfır konut satışında da yılın zirvesi görüldü.

Haberin Devamı

Artan fiyatlar, krediye ulaşım sorunu, deprem felaketi ve seçimler son aylarda konut satışlarında gerilemeye neden oldu. Şubatta başlayan yıllık düşüş, mart ve nisan aylarında sonra hızını keserek mayısta da devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mayısta konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.7 azalarak 113 bin 276 oldu. Nisan ayına göre ise konut satışı yüzde 32 arttı. Aynı zamanda mayıs ayında bu yılın en yüksek aylık satış rakamına ulaşılması dikkat çekti.

KAMPANYA ETKİSİ

Tüm belirsizliklere karşın konut fiyatları artacak beklentisi alıcıları harekete geçirdi. Ev sahibi olmayanlar için devreye alınan ve konut kredi faizinin yüzde 0.69’a kadar düştüğü Yeni Evim kampanyası da geçen ay talebi olumlu etkiledi. Kampanyanın etkisi ile banka kredili satış rakamında hem bu yılın hem de son 11 ayın zirvesi görüldü. Geçen ay kredili satış yıllık yüzde 6.3 azalış göstererek 27 bin 476 oldu. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 24.3’e çıktı. Son bir yıla baktığımızda bu pay yüzde 10.5 seviyesine kadar gerilemişti. Öte yandan peşin ve senet gibi diğer satış türlerinde mayıs ayında yıllık gerileme yüzde 8.2 olarak hesaplandı ve krediye alternatif yöntemlerle 85 bin 800 konut satışı gerçekleşti.

Konut satışında yılın zirvesi

SIFIR KONUT SÜRPRİZİ

Haberin Devamı

Fiyatlar ve azalan arz nedeniyle düşen birinci el konut satışı mayısta artışa geçti. Deprem sonrası yeni konutlara ilgilinin artması ve Yeni Evim kampanyasının sadece sıfır konutlar için uygulanması birinci el konut satışını destekledi. Sıfır konut satışı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.7 artarak 34 bin 413’e yükseldi ve bu yılın en yüksek sıfır konut satışı yapıldı. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 30.4 oldu. Mayıs ayında ikinci el satışlar ise yüzde 12.3 düşüş göstererek 78 bin 863’e geriledi.

Yabancının payı yüzde 2.8’e düştü

Haberin Devamı

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.9 azalarak 3 bin 167 oldu ve toplam konut satışları içinde yabancılara satışın payı yüzde 2.8’e geriledi. Geçen yıl yüzde 5’i aşan yabancı payı, 2020 Ağustos’tan bu yana en düşük rakamı gördü. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 245 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı 934 konut satışı ile İstanbul ve 249 konut satışı ile Mersin izledi. Savaş sonrası Türkiye’ye akın eden Ruslar konut alan yabancılar sıralamasında zirvedeki yerini korumaya devam etti. Rusya vatandaşları mayısta Türkiye’den 991 konut satın alırken, onları 503 konut ile İran, 175 konut ile Ukrayna ve 129 konut ile Almanya vatandaşları izledi. Ocak-Mayıs döneminde ise yabancıya satış yıllık yüzde 37.8 azalarak 16 bin 650 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!