Konut kredi taksiti hane gelirini aştı

Güncelleme Tarihi:

Konut kredi taksiti hane gelirini aştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2024 07:00

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 4. Çeyrek Raporu’nu yayımladı. Rapora göre konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1 milyon 225 bin 926 adede gerileyerek son 9 yılın en düşük seviyesine indi.

Haberin Devamı

Konut fiyat artış hızında gerileme olduğuna dikkat çekilen raporda, “Konut fiyatlarının ulaştığı mevcut seviye itibarıyla alım gücünde azalma meydana gelmiş ve bu durum konut fiyatlarındaki artış hızının azalmasının önemli etkenlerinden birisi olmuştur” denildi.

Rapora göre, İstanbul’da konut fiyatları ortalama yıllık hane halkı harcanabilir gelirin 4.85 katı oldu. 2023 yılı 4.çeyrek döneminde İstanbul’da 100 metrekarelik bir konut için kullanılacak konut kredisinin aylık taksitleri ise hane halkı harcanabilir gelirinin yüzde 101’i oranında. Yatırım amaçlı alımın gerilediği belirtilen raporda şöyle denildi: “Kredi mekanizmasındaki yavaşlama ve tasarrufların azalması talebi törpülemektedir. Tasarruf amaçlı konut alımları azalma eğilimi göstermektedir.”

Haberin Devamı

Konut kredi taksiti hane gelirini aştı

FONLAMA MEKANİZMASI

Raporda, ‘Gayrimenkul ve Konut Fonlama Mekanizmalarının’ kurulmasının faydalı olduğuna dikkat çeken GYODER Başkanı Neşecan Çekici, şu değerlendirmeyi yaptı: “Arz ve talebin dengelenmesinin zaman alabileceği unutulmamalı. Ancak fiyatların devamlı artması sürdürülebilir bir durum da değil. Gerek TCMB verileri gerekse de diğer kurumların verileri ‘balonlaşma’ eğilimi gösteren bazı taşınmaz türlerinin sönümlendiğine işaret etmektedir. İnşaat ve buna bağlı sektörlerin etkin işleyişi ile talebin daha sağlıklı oluşması için bazı kurumlara ihtiyaç duyulduğunu gözlemlemek mümkün. Bunların başında ise fonlama mekanizmalarının oluşumunun sağlanması ve fon akışlarının daha rasyonel bir biçimde tedarik edilmesi gelmekte. Ancak bu yapı tüm bileşenleri ile hayata geçirildiğinde ekonominin tümü için ciddi bir kazanım sağlayabiliriz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!