‘Konut fiyatları yüzde 20-25 artacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Konut fiyatları yüzde 20-25 artacak’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2023 07:00

İnşaat sektöründe kalifiyeli usta ve kalfa sorunu giderek büyüyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklama yapan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım “İşçi yevmiyelerindeki artış oranı, TÜFE rakamlarının 4 kat, ENAG rakamlarının ise 2 kat üzerinde gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle son 12 aylık enflasyon, TÜFE’ye göre yüzde 54.32 ENAG’a göre ise yüzde 22.88 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, sektördeki işçilik kalemleri ise yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdi” dedi.

Benzer artış oranın akaryakıt ve inşaat malzemelerinin bir kısmında da yaşandığını belirten Durbakayım, “Malzeme fiyatlarını global piyasalardaki dengelere göre az çok tahmin edebiliyoruz ve buna göre malzeme tedarikini üç aşağı beş yukarı yapabiliyoruz. Ancak işçilikte böyle bir öngörü maalesef olamıyor. Arz talep dengesindeki keskin bozulma nedeniyle, günlük yevmiyeler
her gün farklılık gösterebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

USTALIK EĞİTİMİ VERİLMELİ

İşçi sorununa çözüm önerilerini paylaşan Durbakayım, “Şantiyelerimizdeki işçi sıkıntısını gidermek için ithal işgücü temini konuşuluyor. Yerli istihdamı baltalayacak ithal işgücü gibi palyatif çözümlerin, uzun vadede yarardan çok zarar getireceği ortadadır. İthal işgücünün önünü açmaktansa, mevcut istihdamı teşvik edecek adımların atılmasının ülkemiz için daha faydalı olacağını düşünüyorum. Sektördeki ustalık/kalfalık eğitimlerine ağırlık verilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi.

‘Konut fiyatları yüzde 20-25 artacak’

 İnşaat malzemelerinde ve işçilikte ortaya çıkan arz talep dengesizliğinin geçici olduğunu belirten Durbakayım, konut fiyatları için şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeni projelerde ve yılın son çeyreğinde, konut üreticilerinin baskıladığı fiyatların finansal sürdürülebilirlik açısından serbest kalması kaçınılmaz olacaktır. Mevcut maliyet artışları, maalesef yılın son çeyreğinde devreye girecek ve konut fiyatlarını en az yüzde 20-25 civarında yukarı iteceğini öngörüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!