Vatandaş şikayet etti, Hazine harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Vatandaş şikayet etti, Hazine harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2018 11:27

“BANKER Kastelli vakaları yaşanmasın, müteahhit zora girerse vatandaş mağdur olmasın” diye maketten konut satışına getirilen sigorta zorunluluğu üç yılda tek bir örnek dışında uygulamaya giremedi. Tüketici Kanunu ile ön ödemeli konut ve devre tatil projelerinin maketten satışı yapılabilmesi için inşaat şirketlerinin bina tamamlama sigorta yaptırması veya banka teminat mektubu vermesi zorunlu kılındı. Ancak 2015’te başlaması gereken uygulama, 3 yılda yaygınlaşamadı.

Haberin Devamı

Hazine sorunun çözümü için gelecek hafta sektör temsilcileri ve ilgili kamu kuruluşlarını toplantıya çağırdı.

Vatandaş şikayet etti, Hazine harekete geçti

Müteahhit iflas ederse, vatandaş mağdur olmasın diye 2013 yılında çıkarılan Tüketici Kanunun 42.maddesi 2015 yılında yürürlüğe girebildi. Hazine Müsteşarlığının yayımladığı “Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları”, 30 adet ve üzeri sayıdaki maketten konut satışına başlamadan önce müteahhidin bina tamamlama sigortası yaptırması veya banka teminat mektubu vermesini zorunlu kıldı. Uygulamanın üç yıldır yaygınlaşmaması vatandaşın şikayetine neden oldu. Edinilen bilgiye göre Hazine, geçen hafta Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğine yazı gönderdi. 6502 sayılı Tüketici Kanununa dayanarak çıkarılması zorunlu kılınan Bina Tamamlama Sigortası ürününün yaygınlaşamama nedenlerine ilişkin bir toplantı yapılacağını ve bir temsilci göndermelerini istedi.
Hürriyet’e bilgi veren sigorta sektörü yetkilileri, bina tamamlama sigortasının ölü doğduğunu belirterek, bunun nedenlerini şöyle anlattılar:

Haberin Devamı

REASÜRE EDEMİYORUZ

“Adı var kendi yok bir ürün bu. Sigorta şirketleri böyle bir ürünü reasüre edemiyor. Doğru dizayn edilmediği için sıkıntı yaşanıyor. Sigorta şirketinden 100 daire yapacak bir müteahhidin, finansal darboğazı, iflası durumunda riskini üstlenmesi isteniyor. Oysa bizim teknik olarak, bu riski yurt dışında reasüre edebilmemiz gerekirken edemiyoruz. Sigorta şirketi olarak benim müteahhidin finansal durumunu irdeleyecek ekibim yok. İnşaat sektöründe kayıtdışılık da çok yüksek. Ben müteahhidin gerçek varlığını bilemiyorum. Sektör projeleri banka kredisiyle finanse ettiğinden, arsa ve konutlara bankalarca ipotek konuluyor. Dolayısıyla olası bir riskte sigorta şirketinin alacağı birşey kalmıyor. Reasüransın aradığı şartlarla Hazine’nin yayımladığı Bina Sigortası Tamamlama Şartları örtüşmüyor. Binanın tamamlanmaması halinde sigorta şirketi öder, deniyor. Peki deprem olması sigorta şirketinin ödemesi gereken şartlardan mıdır? Tüm bu sıkıntıları konuşmak için Hazine ile bir araya geleceğiz.”

Haberin Devamı

İLK POLİÇE KESİLDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise ön ödemeli konut ve devre tatil satışlarında tüketici mağduriyetini önlemek için çıkarılan bina tamamlama sigortasında poliçe kesiminin başladığını duyurdu. Edinilen bilgiye göre Ankara kökenli bir inşaat firması, yeni projesi için konut tamamlama sigortası yaptırdı. Bakanlık yetkilileri, Hürriyet’e şu bilgiyi verdi:

Maketten satış olarak da bilinen ön ödemeli, sonradan teslimli konut satışlarında konut üretenlerin finansal dar boğazlar, ekonomik konjonktürün bozulmasına bağlı aktivitelerin azalması, girdi/çıktı-maliyet/fiyat dengesinin bozulması gibi nedenlerle projeleri tamamlayamadan piyasadan çekilmeleri durumunda tüketiciler, önemli ve onarılamaz mağduriyetlerle karşılaşmaktaydılar. Bu konudaki mağduriyetlerin giderilmesini teminen, ön ödemeli konut ve devre tatil satışlarında, satışa başlamadan önce, şirketlerin bina tamamlama sigortası yaptırmak veya Yönetmelikte sayılan diğer teminat ve şartları sağlamakla yükümlü tutulmuşlardır. Bina tamamlama sigortasının, hayata geçmesiyle birlikte, ön ödemeli konut ve devre tatil sektöründe oluşan güven sorununu ortadan kaldıracağı, ayrıca konut geliştiricileri tarafından satışları özendirici bir araç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.”

Haberin Devamı

BANKER KASTELLİ SORUNU YAŞANMASIN DİYE

11 Mart 2015’te yürürlüğe giren uygulamaya göre tüm maketten konut satışları sigorta kapsamında olacak.İnşaat şirketleri, konut satışına başlamadan önce konut adedi 30 ve üzeri olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptıracak. İnşaat süresi içinde inşaat şirketinin iflas etmesi ya da sözleşmede belirtilen sürenin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen halen konutları teslim edememesi durumunda, devreye sigorta girecek. Sigorta şirketi, tüketicinin konut için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dahil tüm bedeli tüketiciye yasal faizi ile birlikte ödeyecek. Sigorta şirketi isterse projenin tamamlanması yolunu da tercih edebilecek.

BAKMADAN GEÇME!