Komşu ülkeler sınır illerini zıplattı, Şırnak ‘açılan şirket’ rekoru kırdı

Güncelleme Tarihi:

Komşu ülkeler sınır illerini zıplattı, Şırnak ‘açılan şirket’ rekoru kırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 00:00

URAK’ın “İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009 Araştırması”, hükümetin “komşu ülkeler stratejisi”nin sınırlarımızdaki 15 ile yaradığını ortaya koydu. URAK Başkanı Ali Koç, “Büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu’da yer alan sınır illerinin rekabetçilik açısından ilerlemesine sevindik” dedi. 5 basamak yükselip dipten kurtulan Şırnak, “açılan şirket hızı”nda rekor kırdı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun (URAK) gerçekleştirdiği “İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009” araştırmasında sınır illeri öne çıktı. Trakya, Doğu ve Güneydoğu’daki sınır illeri hem toplam endekste, hem de alt endekslerde listenin üst sıralarına çıktı. Geçen yıl listenin sonunda bulunan Şırnak ise, genel endekste beş basamak yukarı çıkarak yerini Gümüşhane’ye bıraktı. “İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009” araştırmasının sonuçları URAK Başkanı Ali Koç, URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu, araştırma ekibinin lideri Prof. Kerem Alkin ve destek veren Deloitte Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm’ün katıldığı toplantıda paylaşıldı.
Komşu ülkeler yaradı
Ali Koç, sınır illerinden 15’inden 10’unun rekabetçilik endeksinde daha üst sıralara yükseldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Özellikle ticaret becerisi ve üretim potansiyelinde 30-40 basamak ilerleyen sınır illeri var. Bu durum makro politikaların ekonomi üzerindeki pozitif etkisini gösteriyor. Türkiye’nin son yıllarda, komşu ülkelerle sorunsuz ilişkiler yürütmek ve ticari ilişkileri geliştirmek için uyguladığı tutarlı politikaları, Batı’dan Doğu’ya sınır illerinde pozitif hareketlilik yarattı.”
7 değil, 26 bölge
Ali Koç, geçen yıldan farklı olarak illeri değerlendirdikleri analiz raporunda her ili daha detaylı incelediklerini söyledi. Yeni kurulan Bölgesel Kalkınma Ajansları’na bir girdi olması açısından, Türkiye’deki Avrupa Birliği (AB) standartları gereğince tanımlanmış 26 bölgenin, bölgesel değerlendirmelerini de yaptıklarını dile getiren Koç, “Bundan sonra 26 bölgeden söz edeceğiz” dedi. Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Edirne ve Kırklareli’nin genel olarak, toplam rekabetçilik endeksi ve alt değişkenlere göre oluşturulan endekslerde listenin yukarısına doğru tırmandığı gözlendi. 15 sınır ilinin 10’u önceki yıla göre rekabetçilikte güçlendi. Ağrı, Edirne, Hatay, Kars, Kırklareli, Van, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’in rekabet gücü bir önceki yıla göre artarken, Artvin, Gaziantep, Hakkari ve Şanlıurfa ise geçen yıla göre rekabetçilik sıralamasında güç kaybetti.
Şırnak değişim lideri
2007-2008 raporunda listenin sonunda yer alarak 81 il arasında rekabet gücü en düşük şehir olan Şırnak, bu yıl listede 5 ili geride bırakmayı başardı. Yerini Gümüşhane’ye bırakan Şırnak, açılan şirket sayısındaki değişim oranıyla rekor kırdı. Şırnak, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli Alt Endeksi Bazındaki sıralamada da 2007-2008 raporunda 58’nci sırada yer alırken bu yıl 11’inci sıraya yükseldi. Önceki yıla göre, açılan şirket sayısındaki değişimde listenin ilk 10’unun 6’sı sınır illerinden oluşuyor.

Haberin Devamı

AB’den talep düştü, Bursa yerini Kocaeli’ne kaptırdı

Haberin Devamı

GEÇEN yıl 100 üzerinden 36.18 puan alarak toplam rekabetçilik endeksinin en yüksek rekabet gücüne sahip dördüncü ili olan Bursa, bu yıl bir basamak gerileyerek beşinci sıraya oturdu. 4’üncü sıraya Kocaeli yerleşti. Bu yıl 35.60 puanda kalan Bursa’nın gerilemesinin en önemli sebebi olarak, otomotiv ve tekstilde, Avrupa Birliği talebinin azalması ve Bursa’dan ihracatın düşmesi gösterildi.

İstanbul yine lider ilk üç değişmedi

2007-2008 dönemine ait ilk sonuçların açıklandığı endekste ilk üçte yer alanlar, 2008-2009 döneminde de de yerlerini korudu. İstanbul 100 üzerinden 84.03 puanla Türkiye’nin en yüksek rekabet gücüne sahip il olurken, İstanbul’u, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa izledi. İstanbul, Marka Becerisi ve Yenilikçilik, Ticari Beceri ve Üretim Potansiyeli ve Erişilebilirlik değişkenlerine göre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Türkiye ve dünya ekonomisi büyük türbülanstan geçti

ALİ Koç, Türkiye’nin rekabet gücüne ve bu alandaki potansiyeline inandığının altını çizerek, “Dünya ve Türkiye ekonomisi büyük bir türbülanstan geçti. Henüz, endişe ortamının ortadan kalktığını söylemek veya bu  gelişmelerin sonucunda iş dünyasında nasıl bir değişikliğin olacağını tahmin  etmek ki mümkün değil” dedi. Ali Koç, Türkiye’nin İran ile kurduğu ilişkilerle konusundaki bir soru üzerine de Türkiye’nin sadece tüm dünyanın sorunlarına çözüm üreten bir ülke olması gerektiğini belirterek, “Türkiye, İran sorununu çözerse, dünyadaki diğer sorunlara da çözüm üretebilen bir ülke olur” dedi.

Bolu markalaşma sıçraması yaptı

Haberin Devamı

URAK İllerarası Rekabetçilik Endeksi’nde Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik Endeksi’nde ilk beş değişmedi. Endekste Bolu sıçrama yaptı. 2007-2008 raporunda 54’üncü olan Bolu 24 basamak çıkarak 30’uncu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!