Komili Kağıt’ın yarısını 77 milyon TL’ye devretti, İsveçli SCA’yı stratejik ortak aldı

Güncelleme Tarihi:

Komili Kağıt’ın yarısını 77 milyon TL’ye devretti, İsveçli SCA’yı stratejik ortak aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 00:00

Yıldız Holding, temizlik ve kişisel bakım markası Komili Kağıt AŞ’nin yüzde 50’sini İsveçli SCA’ya 77 milyon liraya sattı. Yıldız Holding Grup Başkanı Zeki Ziya Sözen, bunun bir satış değil stratejik ortalık olduğunu vurgularken, ciddi yatırımlar yapılacağının sinyallerini verdi. Ortaklık kapsamında SCA’nın çocuk peri markası Libero ve hijyenik per markası Libresse gibi markaları Türkiye’ye gelecek ve burada üretilecek.

CAFE Crown’ın yüzde 50’sini geçtiğimiz günlerde Kuveytli Al Sayer Grubu’na satan Yıldız Holding, dün de temizlik ve kişisel bakım markası Komili Kağıt AŞ’nin yüzde 50’sini İsveçli Svenska Cellulosa Aktiebolaget’e (SCA) satarak, bir hafta içinde iki ortaklığa imza attı. İsveçli kimya ve ilaç şirketi SCA, Komili markasının yüzde 50’sini 77 milyon liraya (47.9 milyon dolar) satın aldı. Yıldız Holding Gıda, Dondurulmuş Ürünler ve Kişisel Bakım Grubu Başkanı Zeki Ziya Sözen, ortaklığa ilişkin, “SCA ürünlerini burada üretip, SCA’nın bazı merkezlerine gönderme planımız var. Yurt dışı pazarları için SCA’nın bazı ürünlerini üretiyor olacağız. Bunun planları yapıldıktan sonra ciddi yatırımlar olacak” dedi.

Satış değil, ortaklık

Sözen, Holdingin son dönemde stratejik ortaklıklarla gündeme geldiğini, bu stratejik ortaklıklarda ana kategorileri dışında yaptıkları işleri dünyada büyük çaplı, çok iyi yapan ve bilen, teknolojisi, markası olan firmalarla yapma yaklaşımı içinde olduklarını söyledi. Stratejik ortaklıklarda yüzde 50-50 ortaklıkları tercih ettiklerini ifade eden Sözen, “Biz bunu hiçbir zaman satış olarak algılamıyoruz. Bu bir satış değil, stratejik ortaklıktır” dedi. Sözen, ortaklık çerçevesinde şirketin 6 kişiden oluşan Yönetim Kurulu’nda her iki taraftan 3’er kişinin yer alacağını belirtti.

134 milyon lira girecek

Komili Kağıt AŞ’nin şu anda kayıtlı sermayesinin 35 milyon lira, ödenmiş sermayesinin ise 20 milyon lira olduğunu belirten Sözen, şunları söyledi: “Ödenmiş sermayemiz, sermaye artırımıyla 154 milyon liraya çıkacak. Bunun yüzde 50’sine denk gelen 77 milyon lirasını SCA verecek. Yıldız Holding’den de şirkete 57 milyon lira ilave sermaye gelecek. 20 milyon liramız vardı, 57 milyon lira daha koyacağız ve 77 milyon lira olacak. Onlar da 77 milyon lira koyacak. Dolayısıyla şirkete toplam 134 milyon lira ilave kaynak girecek. Türkiye şartlarında 154 milyon lira sermaye çok önemli bir sermayedir.”

Libero ve Libresse geliyor

“Bu alanda basamak atlayacağımız kesin” diyen Sözen, kişisel bakımın önemli cirolara sahip bir iş olduğunu dile getirdi. SCA’nın çocuk bezinde Libero, hijyenik ped alanında Libresse markalarının bulunduğunu hatırlatan Sözen, şöyle konuştu: “Bu iki markayı da Türkiye geçmişte tanıyor. Bu ortaklık bünyesinde söz konusu markaların da şirket tarafından kullanılması, ortaklığın hakları içinde yer alıyor. Libero ve Libresse markalarını yeni ortaklık Türkiye’ye getirecek, Türkiye’de üretecek ve satacak. Ortaklık sonrasında şirketin adı, SCA Yıldız kağıt ve Kişisel Bakım Üretim AŞ olarak değişecek. Libero, Libresse’nin de Türkiye’deki kullanım hakları bu şirkette olacak. Şu anda bu iki markayı getirmeye karar verdik. Diğer markalar da ilerleyen dönemlerde olabilir.”

Öncelik Türkiye pazarında

SCA ile ortaklığın Yıldız Holding’in ana kategorileri olan gıda dışı işlerinden birini oluşturduğunun altını çizen Zeki Ziya Sözen, “Onun için ortaklığın ilk aşamasında bunu Türkiye’ye odaklanarak götüreceğiz. Türkiye’deki başarımızı çevre ülkelere açmayı da düşünebileceğiz. Ama birinci aşama, önceliğimiz Türkiye pazarı...” diye konuştu. Sözen, coğrafi yakınlık açısından Yunanistan pazarını Türkiye’den beslemeyi incelemek üzere anlaştıklarını, o pazarı buradan beslemeyi inceleyeceklerini belirtti.

Dördüncü büyük üretici

Komili, şu anda Türkiye’nin en büyük dördüncü bebek bezi ve kişisel bakım ürünleri üreticisi olarak gösteriliyor.
Şirketin aynı zamanda ıslak mendil, sabun ve şampuan gibi alanlarda da operasyonları bulunuyor.
Komili’nin yıllık satışlarının 83 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Güçlü bir duruş sergileyeceğiz

SCA Başkanı ve CEO’su Jan Johanson, “Bu satın alma, bizim Türkiye’de hijyen sektöründe güçlü bir duruş sergilememizi sağlayacak” dedi. İsveçli kimya ve ilaç şirketi SCA, küresel piyasada hijyen ve kişisel bakım ürünleri üreten ve aynı zamanda peçete, paket ve ahşap sektöründe de yer alan bir şirket. 100’den fazla ülkede operasyon yürüten İsveçli şirketin en çok bilinen markaları arasında Tena ve Tork var. Şirketin 2010’daki satışlarının 11.3 milyar Euro olduğu belirtildi. Şirketin yaklaşık 45 bin çalışanı bulunuyor.

25 milyon liralık yatırım gerekirdi

ZEKİ Ziya Sözen, doğru ürünleri üretebilme açısından bu patentlere ve teknolojilere sahip olan bir şirketle ortaklığın önemli katkıları olacağını anlatarak, “Belirli üst segmentte belirli çocuk bezleri var ki bunları yapabilme şansına ve Türk tüketicisine sunabilme şansına sahip olacağız. Ortaklık ile üst gelir grubuna yönelik ürün gamımızı geliştireceğiz. Düşündüğümüz bir iki tane iyi ürün var. Bu yatırım, tek başına yapıldığında aşağı yukarı en az 25 milyon liralık bir yatırıma tekabül eder. Bizim bütün altyapımız, binamız, teknolojimiz, onun yan üniteleri zaten var olan bir fabrikanın içine 10 milyon liralık yatırım yapıldı. Türkiye’nin toplam tüketiminin yüzde 25’ini tek başına karşılayabilecek kapasitede bir tesis. Formülasyon tarafında ortaklığın faydaları olacak. Üretim tesis altyapısı ise hazır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!