Kombinada saadet zinciri kurdular

Güncelleme Tarihi:

Kombinada saadet zinciri kurdular
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2012 00:00

Et-Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü çalışanlarının karıştığı olayda dolandırıcılar dört yıl boyunca onlarca aileden 11 milyon lira topladılar. 45 günde bir aldıkları paranın karşılığında düzenli olarak yüzde 8’e yakın faiz ödemesi yapan dolandırıcıların foyası haziran ayında ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Paranızı bize verin kombinada değerlendirip size yüksek vade farkı ödeyeceğiz’ dediler onlarca aileden 11 milyon lirayı yakın para topladılar. Et-Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü çalışanlarının karıştığı saadet zinciri benzeri dolandırıcılık olayı tam dört yıl boyunca devam etti. Para yatırana 45 gün vadede yüzde 8’i bulan getiriler vaadeden organizasyon üyeleri 2012 yılının haziran ayına kadar sistemi sorunsuz çalıştırdı. 

Paralarının kombinada çalıştırıldığını düşünen onlarca kişi sisteme dahil oldu; yakınlarını da teşvik etti. Toplanan paralarını kurum kaşesiyle kabul eden, faiz ödemelerini de çoğunlukla kurum veznesinden yapan dolandırıcılar bu sayede sisteme dahil olanlara güven verdiler.

Haziran ayında 45 günde bir olduğu gibi faiz ödemelerini almak için Kombina’ya giden onlarca kişi bu kez organizasyonun başı olduğu ileri sürülen kurum işçisi

/images/100/0x0/55eac87df018fbb8f896706a
Mehmet Kaymaz’a ulaşamadı. Paralarını bir türlü tahsil edemeyince olayın peşine düşen mağdurlar acı bir gerçekle karşılaştı. Toplanan paraların Et-Balık Kurumu ile aslında hiç bir ilgisi yoktu. 4 yılı aşkın sürede toplanan 11 milyon liraya yakın para D.H. isimli bir şirkete aktarılmıştı.

Haberin Devamı

Şimdi, dolandırıldıklarını söyleyen onlarca kişi ellerindeki ‘Et Balık’ kaşeli makbuzlarla savcılıklara akın ediyor.

DOKTOR 61 TOSUN SATTI! 
 Toplanan paralar için hemen herkese aynı biçimde hazırlanmış bir ‘belge’ verilmiş. Söz konusu ‘belge’de parayı tahsil eden kişi olarak Mehmet Kaymaz görünüyor. Parayı ödeyen, paranın miktarı, vade farkı ve vade tarihinin yer aldığı belgelerde Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü’ne ait kaşenin de vurulduğu görülüyor.

Örneğin bir doktor ödediği 215 bin liranın karşılığında organizasyondan belge istemiş. 15 Aralık 2001’de doktora kuruma ait 61 adet tosunun satılmış gibi

 
‘TORBALAR DOLUSU PARA GÖRDÜM’

Diyarbakır Et Kombinası’nda müdür yardımcısı olarak çalıştığı dönemde torbalar dolusu paraların kurum binasına getirildiğini anlatan Hayati Altıntaş ise 19 Ekim’de savcılığa yaptığı suç duyurusunda şunları kaydetti: “Halktan topladıkları torbalar dolusu paraları birçok kez gördüm. Bu paraları bir süre veznelerde beklettiklerini, hem müdüre hem diğer idarecilere bildirdim.

Her defasında olayı örtbas etmeye çalıştılar. Ben duruma tepki gösterince ‘sana ne, ne yapıyorsa dışarıda yapıyor. Kurum ile alakalı değil sen karışma’ denildi. Konuyu genel müdürlüğe de bildirdim, ancak bana disiplin cezası verildi, daha sonra Erzurum’a sürüldüm. Kurum içinde toplanan paraların F.K. isimli kişi aracılığı ile D.H. isimli şirkete götürüldüğüne birçok personel de tanıktır. İdare bu konuda kasıtlı davrandı. Para toplayan kişiler himaye edildi.”

gösterildiği 215 bin liralık bir borç belgesi verilmiş.

Haberin Devamı

10.6 MİLYON TL TOPLANDI
Dört yılı aşkın bir süre devam eden sistem patlak verdikten sonra onlarca kişi bir yandan Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü’ne bir yandan savcılıklara akın etti. Toplam 10.6 milyon TL kaptıran kişilerden 25’i savcılığa yaptıkları suç duyurularında para teslimatları ve vade farkı alımlarının Kombinası Müdürlüğü içinde yapıldığını anlatı. Bu duruma kurumda çalışan birçok personelin de tanıklık ettiği ifade edildi.

‘PARALARI KOMBİNADA TESLİM ETTİM’

Dolandırıldıklarını söyleyen kişilerden bazıları Hürriyet Dünyası’na yaptıkları açıklama, para toplama faaliyetinden Kombinada Müdürlüğü yetkililerinin de haberi olduğu öne sürerek  özetle şunları söyledi:
 
Muhlis Kılıç: “Toplam 470 bin lira verdim. Kombinada çalışan Mehmet Kaymaz bana ‘Biz yasal bir iş yapıyoruz. Benim, müdürün ve muhasebe şefinin belirli bir kontenjanı var.  Bundan sen de yararlan’ dedi. Verdiğimiz paraya işletilen faizin vadesi geldiği zaman elden alıyordum. Mehmet Kaymaz’a ulaşamayınca şok oldum. Hayatımızı resmen ipotek ettik. Kimi bankadan kredi çekti, kimi altınlarını bozdurdu. Listede 67 kişinin adı var, ancak para kaptıran aile sayısı 200’ü aşıyor. Çünkü, bazı kişiler kendi parasının yanı sıra ya0kınlarının da parasını verdi. ”

Haberin Devamı

Edip Çakar: “Benim verdiğim para toplam 770 bin TL. Parayı kendi elim ile Kombina Müdürlüğü’nün veznesine yatırdım. 4 Nisan 2011’de yatırdığım para 370 bin lira.  Elimde arsa almak için toplu para vardı. Ancak daha sonra arsa alımı olmayınca burada değerlendireyim, ‘nasıl olsa anaparam sağlam yerde’ dedim. Ama şimdi kâr da gitti sermaye de...”

Ali Çelik: “Verdiğim para miktarı 400 bin lira. 45 gün için yüzde 7-8 vade farkı alıyordum.  Parayı kendi elimde kuruma götürüm Mehmet Kaymaz’a verdim. Her defasında yanında 3-4 memur da bulunuyordu. Alacağım paranın günü geldiğinde elden alıyordum.”

Ensari Köse: “Beş yıl önce para vermeye başladım. Verdiğim toplam para 187 bin lira. Bana 45 günde bir anaparamın yüzde 8’i kadar ödeme yapılıyordu.

 
‘KAŞEM KULLANILMIŞ’
Diyarbakır Et Kombinası Müdürü M. Faruk Kahraman yapılan işlerden haberinin olmadığını öne sürdü. Kahraman, toplanan paralar için verilen kâğıtlarda yer alan imzanın kendisini ait olmadığını söylerken kaşesinin kullanılmış olması ile ilgili “Kaşem tüm personelde bulunuyor. Bu şekilde kullanılmış olabilir” şeklinde konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına yapılan açıklamada ise “Olay ortaya çıktıktan sonra müfettiş görevlendirildi. Olaya karıştığı tespit edilen Mehmet Kaymaz’ın kurum ile ilişkisi kesildi. Konu ile ilgili savcılığa da suç duyurusunda bulunuldu” bilgisine yer verildi.
Paraları Kombina Müdürlüğü’nde verdiğim gibi vade farklarını da buradan aldım. Parayı kurum veznesinden bana ödüyorlardı. Bir devlet kurumunda bana vezneden para ödeniyorsa ve bundan kurum müdürü ve diğer idarecilerin haberinin olmaması imkânsız. Ki pek çok kişi bu duruma şahittir. Kimi insan var 1 milyon liraya vermiş. Bu kadar paradan kurum yetkililerinin haberinin olmaması mümkün değil.”

Haberin Devamı

(İ.Ç.): “Toplamda 1.1 milyon lira verdim. Bu parayı elden kuruma götürüp Mehmet Kaymaz’a teslim ettim. Kurum binasına giriş çıkışlarımız tespitlidir. Verdiğim paraya karşı kaşeli imzalı kâğıt alıyordum. Bu kâğıtların hepsi bende bulunuyor. Olay ortaya çıkıcınca Müdür (M. Faruk Kahraman) ile görüştüm. Önce kabul etmedi; olayın kendileri ile ilgisi olmadığını söyledi. Daha sonra da paramızın D. H. isimli bir şirkete aktarıldığını söyledi.”

KAYMAZ GÖZALTINDA
Olay ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na 25 kişi suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturması sürüyor. Para toplama işini organize ettiği ifade edilen Mehmet Kaymaz bayramın ikinci günü Mersin Tarsus’da gözaltına alındı. Kaymaz’ın, dün soruşturma savcılığınca ifadesinin alındığı öğrenildi. Kaymaz'ın bugün mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!