Koizumi’ye sitem: Türkiye’de 8’inci olmanız yetersiz

Güncelleme Tarihi:

Koizumi’ye sitem: Türkiye’de 8’inci olmanız yetersiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Koizumi’yi Başbakanlık’ta ağırladı. 1.5 saatlik görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki lider, ilişkileri geliştirmeye kararlı olduklarını açıkladı. Erdoğan, Japon muadiline yatırım siteminde bulunarak, "Türkiye’de 8’inciliğiniz yetersiz" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Ankara’da ağırladığı konuğu Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’ye, Japonya’nın Türkiye’deki yabancı sermaye içindeki 8’inciliğinin yetersiz olduğunu belirterek, "Bunun daha ileri noktalara taşınmasını istiyoruz, bekliyoruz" dedi.

Uzun zamandır Türkiye’ye gelmeyi istediğini belirten Koizumi de, "İlişkileri geliştirmeye kararlıyım" dedi. Türkiye’nin stratejik önemine ve AB üyelik sürecine de dikkat çeken Koizumi, "Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak Japonya için bir servet niteliğinde" diye konuştu.

Erdoğan, Koizumi ile Başbakanlık’ta 1.5 saat süren görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Toyota gibi yatırımların Türkiye’de değişik alanlarda artmasını istediklerini söyledi. Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Boğaz Köprüsü ile iki ülke arasında farklı bir adım atıldığını, şimdi de Marmaray Tüp Geçidi ile önemli bir mesafe alınacağını bildirdi.

THY, TOKYO’YA HER GÜN UÇSUN

Türkiye’ye gelen Japon turist sayısının 100 bini aştığını, bunun da özellikle iki ülke halkları arasında önemli bir gelişme başlattığını kaydeden Erdoğan, "Bugün de görüştük, temennimiz odur ki; Japonya’nın iki farklı bölgesine değil, sadece Tokyo’ya haftanın her günü uçak seferlerini başlatalım. Çünkü, bunun turizm ve ekonomik ilişkiler noktasında çok büyük bir sıçrama getireceğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Koizumi’nin Türkiye’deki geçireceği günlerin Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerde yeni bir dönüm noktası olacağına inandığını da söyledi. Koizumi de Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamasını ve reform çabalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, müzakerelerin sorunsuz devam etmesini umduklarını bildirdi.

Japonlara 3. köprü daveti

Tayyip Erdoğan, İstanbul’a 3. Boğaz Köprüsü’nün gündemlerinde olduğunu açıkladı. Erdoğan, Japon Nikkei Shimbun Gazetesi’ne verdiği demeçte, köprüyle ilgini nihai kararı verdiklerinde finansmanı ve inşatı için Japon yatırımcıları davet edeceklerini söyledi.

2010 Türkiye’de Japon yılı olacak

TÜRKİYE,
2003’ü "Türk yılı" ilan eden Japonya’ya aynı jestle karşılık veriyor. Türkiye de 2010’u "Japon yılı" ilan etmeye hazırlanıyor. Türk yılı etkinliklerinin, Japon ve Türk halkları arasında çok farklı bir iletişim sağladığını vurgulayan Erdoğan, şimdi de Türkiye’de "Japon Yılı" hazırlığı yaptıklarını söyledi. Erdoğan bunun, iki ülke arasındaki turizme de büyük katkı sağlayacağını bildirdi.

BAYRAM TEŞEKKÜRÜ Erdoğan, Koizumi’nin ziyaretinin Kurban Bayramı’na denk geldiğine dikkat çekerek, "Bu bayramı bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum" dedi. Koizumi de, böyle önemli bir bayramda kendilerine zaman ayırdıkları için teşekkür etti. Erdoğan, kısa bir süre önce Kaman Kalehöyük’te sürdürülen kazı çalışmalarının ardından yapılan açılışları Japon Prensi Takahito Mikasa ile birlikte gerçekleştirdiklerini de anımsatarak, bu projeyle ilgili Prens’in şahsında tüm Japon halkına Türk halkının selam ve sevgilerini iletti.

Kürdistan’a Japon bakışı

RESMİ bir ziyaret için Türkiye’ye gelen ve hem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilen hem de Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’nın temaslarında PKK ve Kürdistan Japonya Dostluk Derneği’nin kapatılması konusu gündeme geldi. Kürdistan-Japonya Dostluk Derneği’yle ilgili Japon görüşü de bu arada ortaya çıktı. Buna göre Japon tarafının görüşü "Japonya, Kürdistan diye bir devletin olmadığından haberdarlar. Öte yandan Japonya Tayvan’ı tanımamasına rağmen ülkede Tayvanla ilgili pekçok dernek yer almaktadır" şeklinde ifade edildi.

Irakta otak hastane

KOZİUMİ,
Irak’ta tıbbi yardım konusunda Mısır ve Türkiye ile çalışma içinde olduklarını belirtirken, Erdoğan da iki ülkenin Irak’ta ortak hastaneler inşa edebileceklerini söyledi.

Sezer’in daveti

Koizumi,
ülkesine dönerken Sezer’in İmparator ve İmparatoriçe için davet mektubunu yanında götürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!