Koç'un büyüme hedefi yüzde 5

Güncelleme Tarihi:

Koçun büyüme hedefi yüzde 5
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 17:15

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, topluluk olarak 2011 büyüme hedeflerinin yüzde 5 düzeyinde bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Koç Topluluğu'nun düzenlediği Anadolu Buluşmaları'nın 18.'incisi Mustafa Koç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, Koç Holding grup başkanları ve 600 Koç Topluluğu bayisinin katılımıyla Hatay'da gerçekleştirildi. Koç Holding'den yapılan açıklamada, Mustafa Koç ve Turgay Durak'ın toplantıda yaptığı konuşmalara yer verildi. Koç, dünya ve Türkiye konjonktürü, Koç Topluluğu'nun hedefleri ile ilgili görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

Bayilerini Koç ailesinin birer ferdi olarak tanımlayan Mustafa Koç, bu aidiyet duygusu, bu birlik olma vasfının Koç Topluluğu'nu 84 yıldır birinciliğe taşıdığını, 85. yılın kutlanacağı 2011'de de bu vasıflara her zamankinden daha fazla sahip çıkacaklarını ifade etti.

Bu yıl “Bir Olmak” teması üzerinde önemle duracaklarını belirten Koç, “Bu temadan kastımız bulunduğumuz sektörlerde ve işlerde her zaman bir numara olmak ve birliğimizi, yani topluluk içi sinerjilerimizi en yüksek seviyeye getirebilmektir” ifadesini kullandı. 2011'de topluluk olarak bu iki unsurun olumlu etkilerine şiddetle ihtiyaç duyacaklarını kaydeden Koç, küresel ekonomik koşulların sert bir rekabet ortamı yarattığını, bu rekabetin üstesinden ancak konumlarını koruyup güçlendirerek ve üst seviyede dayanışma göstererek gelebileceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Toplantıda geçtiğimiz yıla ilişkin genel bir değerlendirmede bulunan Koç, 2010 yılına girerken yaşanan toparlanmaya rağmen bir ikinci dalganın gelip gelmeyeceği endişesinin mevcut olduğunu, yüksek kamu borçları nedeniyle zincirleme ülke krizlerinin tüm dünyaya yayılmasından endişe duyulduğunu hatırlattı. Beklenen çift dipli resesyonun yaşanmadığını, ancak istenilen büyüme rakamlarına da ulaşılamadığını kaydeden Koç, şunları belirtti:

“Pek de olumlu bir tablo çizmeyen gelişmelere rağmen dünya ekonomisi, gelişmekte olan ülkelerin performansı sayesinde tahminlerin üzerinde, muhtemelen yüzde 5'e yakın bir oranda büyürken, mali piyasalarla ilgili olumsuz beklentiler gerçekleşmedi. 2011 yılı için ise küresel planda bir dizi belirsizlikle karşı karşıyayız. Ulusal planda ise 2010 yılının olumlu rüzgarını bir süre daha arkamızda hissedecek gibiyiz.”

“TÜRKİYE'NİN ARTABİLECEK PETROL FİYATLARINDAN OLUMSUZ ETKİLENECEĞİ
AÇIK”


Tunus'ta başlayarak bölgeye adım adım yayılan, haftalardır Mısır'da devam eden ve Yemen'e sıçrayan bir dizi gelişmenin başka ülkelere de sıçrayacağının tahmin edildiğini belirten Koç, “Türkiye, Mısır ve Tunus'a yılda 3 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Bunun yanı sıra petrol ithalatçısı olan Türkiye'nin artabilecek petrol fiyatlarından olumsuz etkileneceği açık” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

“Ortadoğu'nun en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomisi” Türkiye'nin, bölgede yeni ortaya çıkacak hükümetler için alternatif modeller sunmada belirleyici bir rol oynayacağına dikkati çeken Koç, Türkiye'nin bölgedeki konumunun daha da güçleneceğini vurguladı. Koç, Türkiye'nin ekonomik performansına değinirken, Türkiye'de ilk kez 42 yıl sonra TÜFE endeksinin yüzde 5'in altına düştüğünü, bu oranın 2011'e tüketici cephesinde sakin bir enflasyon ortamı beklentisi yarattığını kaydetti.

Mustafa Koç, enflasyon verilerinin kur etkisini tam yansıtmadığını belirterek, TL'deki değer kaybının fiyatlara etkisinin Şubat ve sonrasında görüleceğini, bu noktada kur ve enerji fiyatlarının maliyet baskısı yaratabileceğini düşündüklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Hükümetin 2011 yılı büyüme hedefinin yüzde 4,5 olduğunu, Koç Topluluğu olarak büyüme beklentisini ise yüzde 5 düzeyinde belirlediklerini açıklayan Koç, “Topluluk olarak, dış pazarlarımızı çeşitlendirme, pazar paylarımızı geliştirme ve rekabet gücümüzü artıracak yatırımları hayata geçirme konusunda planlı ve uzun vadeli bir bakış açısıyla hareket ediyoruz” ifadesini kullandı.

Petrolden doğalgaza, elektrikten madenciliğe enerjinin tüm dallarında faaliyet gösteren Koç Topluluğu'nun sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda ve özellikle bölgede, enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek istediğini vurgulayan Koç, şunları kaydetti:
“Dünya enerji talebindeki artışın gelecek 20 yılda yüzde 45'e ulaşması bekleniyor. Ülkemizin artan elektrik ihtiyacının karşılanması için bu alana önümüzdeki dönemde her yıl 3.000 MW mertebesinde yatırım yapılması gerekiyor. Entek şirketimiz ile Amerika'nın uluslararası dev elektrik şirketi AES ile yeni ortaklık kurduk. Önümüzdeki 4-5 yıllık dönemde bu ortaklıkla 3.000 MW seviyesinde ilave kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz.”

“2011 YILINDA ŞİRKETLERİMİZ ÖNEMLİ YATIRIMLARA İMZA ATACAK”

Toplantıda Koç Topluluğu şirketlerinden bazılarının 2011 yılı yatırımlarına yönelik bilgiler de veren Koç, Ford Otosan'da ilk versiyonu 2012'de üretime geçecek yeni Transit için 2011-2014 döneminde 480 milyon avroluk yatırım gerçekleştireceklerini bildirdi. Tofaş'ta ise Opel için Doblo üretimi dahil toplam 145 milyon avroluk bir yatırım planlarının bulunduğunu belirten Koç, Arçelik için öngördükleri yatırım tutarının 2011'de 160 milyon dolar düzeyinde olduğunu kaydetti. 2011'de Yapı Kredi Bankası'nın 60 yeni şube açmayı planladığını ifade eden Koç, Koçtaş'ın ise mağaza sayısını 38'e çıkararak yılı toplam 50 milyon dolarlık yatırımla kapatacağını vurguladı.

Haberin Devamı

2011 yılında şirketlerinin önemli yatırımlara imza atacağını belirten Koç, topluluğun kurucusu Vehbi Koç'un tohumlarını attığı felsefeyle Türkiye'nin sadece ekonomik değil, sosyal kalkınmasından da sorumlu olduklarını belirtti. Koç, ticari alanda elde ettikleri başarıları sosyal sorumluluk çalışmalarıyla desteklediklerini aktardı.

“Ülkem İçin Projesi”nde bu yıl hep birlikte “başarılı” bir ulusal kan bağışı kampanyasına imza attıklarına işaret eden Koç, proje çerçevesinde 32.580 üniteye yakın kan bağışı yapıldığını, bu rakamın bugüne kadar Kızılay'a yapılan en yüksek bağış olduğunu, bu sonucu 81 ilde 46 şirket ve 128 koordinatör bayinin sinerjisi ile yarattıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Mesleki eğitim konusunda yürütülen “Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi”ni Türkiye'nin gündemine yerleştirmeyi başardıklarını ifade eden Koç, projenin 5. yılını geride bıraktıklarını, 81 ilde, 262 okulda, 8 bin meslek lisesi öğrencisine eğitim bursu verdiklerini, staj olanağı sağlayarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırdıklarını ve laboratuvarlar kurduklarını bildirdi.

Mustafa Koç, “Bu örnekler Topluluğun sosyal konularda da büyük bir kaldıraç etkisi sağladığının ve Türkiye'ye tek bir şirketin yaratabileceğinden çok daha fazla değer yaratabildiğinin kanıtıdır” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNE PARALEL OLARAK BÜYÜDÜK”

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak da Koç Topluluğu'nun Türkiye ekonomisinin büyüme performansına paralel olarak 2010 yılında başarılı finansal ve operasyonel sonuçlar elde ettiğini, bu sonucun geçmiş yıllarda atılan başarı adımlardan kaynaklandığını ifade ederek, varlık değerleri en üst seviyedeyken çıkış kararı alınan şirketler sayesinde krizi güçlü bir nakit seviyesi ile karşıladıklarını, 2010 yılının ilk aylarından itibaren piyasalardaki hareketliliği en iyi şekilde değerlendirdiklerini belirtti.

Durak, Koç Topluluğu'nun 2010 yılında Türkiye'de gerçekleştirdiği 2 milyar TL yatırım ve 5.000 yeni istihdamla ciddi bir fark yarattığını vurgulayarak, toplam istihdamlarının 73.000 kişiye ulaştığını ve Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu Koç şirketlerinin gerçekleştirdiğini kaydetti.

Koç Topluluğu'nun gelecek stratejisini oluşturan temel ilkelerin başında küresel bir oyuncu ve bölgesel bir güç olmak hedefinin bulunduğunu hatırlatan Durak, stratejinin diğer ögelerini ise şöyle sıraladı:

“Biz stratejik önemi olan sektörlerde lider olmayı çok önemsiyoruz. Değişime önderlik ederek verimliliği, rekabet üstünlüğünü ve karlılığı artırmak temel stratejilerimizden biri. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak, önümüzdeki dönemde markalarımızı dünya piyasalarında üst sıralara taşımak, bunun yanı sıra riskleri ve fırsatları en iyi şekilde yönetmek de ana hedeflerimiz arasında.”
AB Komisyonu'nun 2010 yılı Ar-Ge harcamaları raporunda, 118 milyon avroluk konsolide harcama ile Türkiye'nin en çok Ar-Ge harcaması yapan şirketi olduklarını belirten Durak, gelecekte de müşterilerine yenilikçi ve yüksek teknolojiye sahip ürünler sunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!