Kocaeli'de işsizlik oranı yüzde 15'e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kocaelide işsizlik oranı yüzde 15e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2009 10:04

OTOMOTİV ve yan sanayii başta olmak üzere Türk Sanayii'nin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındırması nedeniyle küresel krizden en çok etkilenen Kocaeli'de, Şubat ayında kapasite kullanımında görülen 2 puanlık artış sanayicinin umudu oldu.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bu küçük kımıldamanın “Kriz inşallah taban yapmıştır. Çünkü artık dayanılacak durumda değiliz” dedi. Sanayi Odası'nın Aralık tesbitlerine göre yüzde 13.6 olarak açıklanan işsizlik rakamı Ocak ve Şubat'ta yüzde 15'e çıktı.

Normal dönemlerde irili ufaklı krizlere en çabuk tepki veren il olan Kocaeli'de sıkıntıları değerlendiren Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, il genelinde 3 ana otomobil fabrikasının yanı sıra Türkiye'deki fabrikalara otomotiv yan sanayii üreten 200 kuruluş bulunduğunu hatırlattı. Yurt genelinde kriz nedeniyle otomotivde ihracatın durma noktasına geldiğini, sadece bu sektörde 20 bin kadar işçinin işini kaybettiğini, fabrikalardaki kapasite kullanımının yüzde 20'lere kadar düştüğünü belirten Zeytinoğlu, 13.6 olarak açıklanan işsizlik rakamlarının Aralık ayı tesbiti olduğunu, o dönemde Kocaeli'deki kapasite kullanımının yüzde 58 civarında olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“O dönemde yaptığımız çalışmalarda buradaki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının 2- 2.5 puan üzerindeydi. Tamamen otomotivden kaynaklanan özellik olarak karşımıza çıkıyordu. Ocak ayı yüzde 46 olarak çıktı. Tabii yüzde 46 olağanüstü bir rakam. 1999 depreminde ilk ay kapasite kullanımı yüzde 37'diydi. Ondan sonraki 6 ay ortalaması yüzde 56. Yani depremden sonraki 6 ayın altında kapasiteye düşmüş durumdaydı. Şubat ayında 2 puanlık bir düzelme yukarı yönlü ivme var. Bu da tabii ‘kriz taban yaptı mı?’ sorusunu aklımıza getiriyor. İnşallah taban yapmıştır. Çünkü artık dayanılacak durumda değil.“

“İŞSİZLİK YÜZDE 15’İ GEÇECEK”

Zeytinoğlu, işsizlik rakamlarının geride kalan Ocak ve Şubat aylarında daha yüksek gideceğini değerlendirirken, “Anketlerimiz doğru çıkarsa, tahmin ediyorum Ocak ayı işsizlik rakamı yüzde 15'i geçecek. Belki Şubat'tan sonra bu düşüş duracak veya azalmaya başlayacaktır. Bizim Şubat ayı rakamımız olumlu rakam. Çok ufak bir rakam ama kapasite kullanımının yüzde 46’dan 48’e çıkması en azından sanki ilimizde sanayiinin dibe vurması tamamlanmış gibi gözüküyor” diye konuştu.

ÖTV İNDİRİMİ GEÇ AÇIKLANDI

Ayhan Zeytinoğlu, ÖTV indiriminde geç kalındığını öne sürerken, açıklanan indirimin oransal olarak küçük görünebileceğini söyledi. Zeytinoğlu, şöyle devam etti:
“Kanaatimizce iç piyasada ufak da olsa canlanma mutlaka canlanma gerçekleşecek. Burada bizim üzüldüğümüz bir nokta var. O da maalesef bu tedbirin geç açıklanıyor olması. Belki kurtulabilecek veya üretimlerini durduracak firmaların durdurmamalarına veya durmalarına engel olacak bir tedbir olarak gördük bunları. Ama hiç yoktan mutlaka iyidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!