Koç: Hükümete uyduk ciro hedefimizi aştık

Güncelleme Tarihi:

Koç: Hükümete uyduk ciro hedefimizi aştık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

1999 YILINI yüzde 11 ciro kaybıyla kapatan Koç Topluluğu, 2000 yılı büyüme hedefini yüzde 12 olarak belirledi. Koç Holding Başkanvekili Temel Atay, ‘‘Hedeflerimizde hükümete uyduk. Ocak ayında ciro hedefimizi yüzde 5 aştık. Şubat satışları iyi gidiyor. Hedefi tutturacağız’’ dedi.

KOÇ Topluluğu 2000 yılında Türkiye'nin iki katı oranında büyümeyi hedefliyor. Hükümet, 2000 yılı için yüzde 5-6'lık büyüme amaçlarken, Koç Topluluğu 2000 yılı büyüme hedefini yüzde 12 olarak açıkladı. 1999 yılı sonuçları ve 2000 hedeflerinin açıklandığı toplantıya katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Koç Holding Yönetim Komitesi Üyesi Temel Atay, 2000 yılında yüzde 12'lik fiziki büyüme ve dolar bazında yüzde 11'lik ciro artışı hedeflediklerini söyledi. Hedeflerini belirlerken hükümetin programına uyduklarını belirten Atay, ‘‘Ocak ayında şirketlerimizin cirosu hedeften yüzde 5 fazla büyüdü. Şubatta da satışlar iyi. 2000 yılı büyüme hedefimizi tutturacağımıza inanıyoruz’’ dedi.

Ocak ayı enflasyonunun yüksek çıkmasının bir karamsarlık yaratmaması gerektiğini ifade eden Atay, ‘‘Enflasyondaki düşüş kademeli olacaktır. Biz de planlarımızı bu kademeli düşüşe göre yaptık. Ocak ayı fiyatlarımız da enflasyonun altında kaldı. Hükümete güveniyoruz. Kendi kendimize iyimser hedefler yapmadık. Öngördüğümüz hedeflerin doğruluğu ilk ayda kendisini gösterdi. Özellikle otomotiv ve dayanıklı tüketim grubunda satışlarımız oldukça iyi’’ diye konuştu.

‘‘Şeffaflık Politikası’’ çerçevesinde Topluluğun finansal sonuçları, faaliyetleri, hedeflerinin aktarıldığı ‘‘Basın ve Kamuoyunu Bilgilendirme Toplantıları’’nın üçüncüsü dün Koç Holding Nakkaştepe Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Koç Holding Yönetim Komitesi Üyesi Temel Atay Topluluğun 2000 yılı hedefleri ve yeni yatırımları hakkında bilgi verirken, Denetim ve Mali Grup Başkanı Nevzat Tüfekçioğlu Topluluğun 1999 yılı neticelerini, Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu da Tüketim Grubu'ndaki yeni gelişmeleri aktardı.

HÜKÜMETİ DESTEKLİYORUZ

Koç Topluluğu'nun hükümetin ekonomik politikasına güvendiğini ve iş planlarını bu güvene dayandırdıklarını belirten Atay, yıllardır özlemini duydukları istikrarlı parlamento çoğunluğuna dayalı bir hükümetin işbaşında olduğunu söyledi. IMF ile yapılan stand-by anlaşmasının Türkiye'nin uluslararası kredibilitesi ile ilgili meyvelerini vermeye başladığını belirten Atay, 2000 yılı için hükümetin iddialı hedefler belirlediğini ve Koç Topluluğu'nun hükümetin makroekonomik politikalarını desteklediğini söyledi. Topluluk üst yönetiminin, iş programlarının 2000 yılı makroekonomik varsayımlarında değişiklik yaparak Merkez Bankası ve Hükümet hedeflerini esas aldığını kaydeden Atay, yüzde 12'lik fiziki büyüme hedeflerinin Türkiye'nin geleceğine yönelik büyüme beklentisinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

İHRACAT 3.5 KAT ARTACAK

Koç Topluluğu'nun 2000 yılı ihracat hedefi de 1999 yılına göre yüzde 36 artışla, 1.102 milyar dolar olarak açıklandı. Atay, ‘‘Globallaşme ve dünya pazarlarında genişleme konusunda kararlılığın bir göstergesi olarak 2003 yılında şu anda Türkiye ihracatının yüzde 10'una eşit bir toplamı gerçekleştirmeyi ve toplam ihracatımızı yaklaşık 3.5 misline çıkarmayı hedefliyoruz’’ dedi.

682 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

1999 yılında 560 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Toplululuk, 2000 yılında da 682 milyon dolarlık yatırım planlıyor.

Son 10 yılda toplam 4.4 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Atay, önümüzdeki iki yıla yönelik yatırım hedeflerini de 1.9 milyar dolar olarak açıkladı.

2000 HEDEFLERİ

Atay, topluluğun 2000 yılında öncelikli hedefleri arasında markalarını iç pazarda güçlendirmek, global pazarlarda yaygınlaştırmak, yeni uluslararası pazarlarda rekabet gücünü kullanmak, uzun vadeli stratejilerle yatırımlara her koşulda devam etmek, ihracat gelirlerini artırmak, hisse değerini istikrarlı bir şekilde yükseltmenin bulunduğunu anlattı.

Atay: Otomobilde sürpriz pastayı ithalatçıya kaptırdık

OTOMOTİV sektöründe her yıl ocak ayında satışlarda belirli bir düşüş olduğunu belirten Koç Holding Başkanvekili Temel Atay, faizlerdeki düşüşle birlikte artan satışlara yetişemediklerini ve hazırlıksız olduklarını söyledi. ‘‘Bu beklenmeyen ve sürpriz bir gelişmeydi. Dolayısıyla ithal otolar bu pastadan daha fazla pay aldı’’ diye konuştu. Otomotiv satışlarının ocak ayında arttığını belirten Atay, Türk otomobil pazarının hiçbir ülkede görülmeyecek derecede ithal markaya boğulduğu görüşünü dile getirdi. Dünyanın her tarafında hükümetlerin, bürokrasinin yerli üreticilere destek verdiğine işaret eden Atay, yerli sanayinin korunmasının üzerinde hassasiyetle durulacak bir konu olduğunu söyledi. Atay, ‘‘Yerli otomotiv sanayinin kalitesi gayet iyidir. Bu yöndeki eleştiriyi de kabul etmiyoruz’’ dedi.

TOFAŞ GRUBU

Tofaş grubunun bu yıl için ihracatta yüzde 160 adet, yüzde 140 da ciro artışı hedeflediğini, Palio Weekend ile Avrupa pazarlarına 22 bin 700 adetlik ihracat planladığını belirten Atay, grubun geçen yıl 136 milyon dolara çıkarılan ihracatının, bu yıl 328 milyon dolara yükselmesini öngördüklerini belirtti. Atay, Tofaş grubunda ihracatın üretimdeki payının yüzde 40 olmasının hedeflendiğini de söyledi.

FORD OTOSAN

Deprem dolayısıyla, Ford-Otosan'ın Gölcük fabrikasının tamamlanmasında 6 aylık bir gecikme yaşayacağını dile getiren Atay, önümüzdeki yılın Ocak ayında yeni Transit modeli ile fabrikanın faaliyete geçeceğini, tamamen ihracata yönelik yeni ticari vasıta üretiminin ise planlanan tarihte gecikme olmadan 2001 yılı sonunda devreye gireceğini söyledi.

İNŞAAT'A YABANCI ORTAK

İnşaat Grubu'nda Koçtaş ve Garanti İnşaat'ta yabancı ortaklığın bu yıl gündeme gelmesini beklediklerini belirten Atay, ‘‘Yapı market işinde bir yabancı ortaklık anlaşmasının bu yıl imzalanmasını bekliyoruz’’ dedi.

BANKACILIKTA BÜYÜME HEDEFİ

Bankacılık sektöründe bir kabuk değişimi yaşandığını belirten Atay, ‘‘Bu sektör bizim de hızla büyüyeceğimiz sektörler arasında’’ dedi. Koçbank'ın da yurtiçinde açılacak şubelere ek olarak Azerbaycan'da önümüzdeki günlerde bir şube açacağını söyledi. Devlet bankalarının özelleştirilmesine ilgi duymadıklarını belirten Atay, Koçbank'ın ‘temkinli’’ olduğu düşüncesine yönelik olarak da, ‘‘Koçbank'ın büyüme ve karlılığı oldukça tatminkar. Sağlam temel ve kurallara uygunluk çekingenlik olarak düşünülmemeli’’ dedi.

475 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Atay, dayanıklı tüketim grubunda ihracatın üretimdeki payının televizyonda yüzde 69, beyaz eşyada yüzde 46 olarak hedeflendiğini ve yurtdışı satışlarda yüzde 20 artış ile 475 milyon dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu söyledi.

Koç'ta ücret artışı yüzde 15

KOÇ Grubu'nda personel ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 15 zam yapıldı. Ayrıca,şirket genel müdürlerine, bu oranı 5 puan kadar artırma yetkisi verildi. İkinci 6 ayda da enflasyon hedefleri paralelinde artışlar sağlanacak. Önceki yıllarda, bir önceki yılın gerçekleşen enflasyon oranlarına göre, ücret ayarlamasına gidiliyordu. Böylece Koç Topluluğu, ücret artışlarında da hükümetin enflasyon hedefine yönelik düzenlemeye gitmiş oldu.

Solakoğlu: Katma değer yaratacak ortağa açığız

KOÇ Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu, yabancı ve yerel firmalarla ortaklığa ve işbirliğine hazır olduklarını açıkladı. Tat, Maret, Pastavilla ve Sek üretim şirketleri, Düzey dağıtım şirketi ve Migros'u bünyesinde bulunduran Tüketim Grubu'nun Koç Topluluğu'nda ciroda 4'üncü, kárlılıkta 3'üncü, büyüme hızında birinci grup olduğunu belirten Solakoğlu, Düzey'i önümüzdeki günlerde halka açma kararı aldıklarını bildirdi. Solakoğlu, katma değer yaratacak, teknoloji ve pazar getirecek ortaklık kuracaklarını belirterek, ‘‘Kendi markalarını güçlendirecek ve Türkiye'de bizim pazarımızdan yararlanacak bir ortaklığa kapalıyız’’ dedi.

Bu arada Migros ortalama yüzde 25'lik büyüme hızı ile Türkiye'de üç yıl ardarda en hızlı büyüyen şirket oldu.

Atay: Petrol Ofisi ihalesi düzgün gidiyor

TÜRKİYE'de özelleştirmenin hız kazanamaması nedenlerinden birinin de spekülatif haberlerden kaynaklandığını kaydeden Temel Atay, Petrol Ofisi (POAŞ) ihalesinin şu ana kadar gayet düzgün gittiğini, önümüzdeki günlerde de kalan adımların atılmasını beklediklerini bildirdi. Türk Telekom ve GSM ihalesine de çok ciddi hazırlandıklarını belirten Temel Atay, ‘‘Spekülatif hiçbir dedikoduya, ön bilgiye mahal vermeyecek şekilde, mahremiyetimizi ve işbirliği yaptığımız firmalarla münasebetimizi sürdürüyoruz’’ diye konuştu.

‘‘Spekülasyonsuz ve hızlı adımlarla özelleştirmeye gidilmesi gereği var’’ diyen Atay, GSM ihalesinin hálá somut tarihi ve yönteminin açıklanmamasından yakındı.

1999 cirosu 11.2 milyar dolarda kaldı

Koç Holding Denetim ve Mali Grup Başkanı Nevzat Tüfekçioğlu da 1999 yılında topluluk şirketlerinin toplam cirosunun 11.2 milyar dolar (Yaklaşık 4.7 katrilyon lira) olarak gerçekleştiğini belirterek, 1998 yılına göre ciroda dolar bazında yüzde 11 azalma görüldüğünü, fiziki küçülmenin de yüzde 8.6 olarak hesaplandığını söyledi. Tüfekçioğlu, Koç Topluluğu iştiraklerinin 2000 yılında ödeyeceği temettüler konusunda tavsiye niteliğinde kararını da şöyle özetledi: Buna göre, halka açık şirketler ortalama 34.2 trilyon nakit, 22.9 trilyon kárdan bedelsiz hisse olmak üzere toplam 57.1 trilyon liralık temettü dağıtacaklar. Yapılacak 51.9 trilyon liralık sermaye artırımının 2.4 trilyon lirası nakden, 22.9 trilyon lirası kárdan bedelsiz hisse, 26.6 trilyon liralık bölümü de değerleme fonlarından bedelsiz hisse şeklinde olacak. Tüfekçioğlu, temettülerin vergilendirilmesi ile ilgili olarak da, ‘‘Bu vergilendirme bizim temettü programımızda bir değişiklik yaratmadı. Ancak bu konuda vergilendirmeye gitmek aşırı oldu’’ dedi.

2000'de hangi alanlara ne kadar yatırım yapılacak?

Yatırım alanı Yatırım miktarı

Tofaş 201 milyon dolar

Ford Otosan 170 milyon dolar

Yan sanayii 23 milyon dolar

Dayanıklı tüketim 86 milyon dolar

Tüketim grubu 87 milyon dolar

Enerji (özelleştirme hariç) 49 milyon dolar

İnşaat ve maden 15 milyon dolar

Finansal hizmetler 41 milyon dolar

NOT: Bu yatırımlarla grup 1695 kişilik yeni istihdam yaratacak.

Otomobil ihracatında müthiş patlama

TÜRKİYE'nin ihracatında genel sıkıntı sürerken, otomotiv sanayiindeki hızlı artış umut veriyor. Otomotiv ihracatında geçen yıl yaşanan hızlı artış 2000 yılının Ocak ayında da devam etti. Otomotiv ana sanayii ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 212 artarak 93.6 milyon dolara ulaştı. Bu kapsamda otomobil ihracatı yüzde 1354'lük artışla 66.8 milyon dolara ulaştı. Geçen yılın Ocak ayında 663 adet otomobil ihraç edilirken, bu yıl aynı ayda ihraç edilen otomobil sayısı 6 bin 394'e ulaştı. Otomobil ihracatında adet olarak yüzde 864'lük artış yaşandı. Otobüs ihracatı ise adet olarak yüzde 11'lik artışla 113'e ulaşmasına karşın tutar olarak yüzde 15 düşerek 13.7 milyon dolara geriledi. Diğer ana sanayii ihracatı da yüzde 43'lük artışla 13.1 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Ocak ayında 245 adet midibüs, 53 adet kamyon ile 735 adet traktör ihraç edildi.

YAN SANAYİİ

Otomotiv yan sanayii ihracatı da yüzde 16'lık artışla 82.6 milyon dolara yükseldi. Bunun 64.1 milyon dolarını yan sanayii ürünleri, 17.5 milyon dolarını lastik, kalan bölümünü ise akümülatör ve emniyet camı oluşturdu.

Böylece Ocak ayında otomotiv sanayiinin toplam ihracatı yüzde 75'lik artışla 176.3 milyon dolara ulaştı. Geçen yılın tümünde otomotiv ana sanayii ihracatı yüzde 154'lük artışla 1 milyar 52.7 milyon, yan sanayii ihracatı yüzde 9.6'lık artışla 1 milyar 185.4 milyon, toplam ihracat dayüzde 49.6'lık artışla 2 milyar 238.1 milyon dolar olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!