Koç: Harran'da 3 bin 600 kişi 2 milyon dolar kazanacak

Güncelleme Tarihi:

Koç: Harranda 3 bin 600 kişi 2 milyon dolar kazanacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

KOÇ Holding İnşaat ve Maden Grubu Başkanı Mustafa Koç, Ata Grubu ile birlikte Şanlıurfa'da uygulayacakları hayvancılık projesini anlattı.

Ağrı'da düzenlenen 4. SİAD Başkanlar Kurulu Hazırlık Toplantısı'nda bir konuşma yapan Koç, GAP Projesi'nin devreye girmesiyle Güneydoğu Anadolu Böygesi'nde büyük bir sanayi potansiyelinin oluştuğuna dikkat çekerek, bölgede yptıkları incelemeler sonucu hayvancılığın GAP Bölgesi'ne istihdam ve ek gelir sağlayacak bir potansiyel oluşturduğunu tespit ettiklerini söyledi. Türkiye'deki hayvan varlığının dünya ülkelmerine oranla ilk sıradayer almasına karşın, ilgili teknoloji ve yeniliklerin uygulamaya alınamadığı için süt ve et üretiminde çok geri kalındığını ifade eden Koç, Şanlıurfa'da gerçekleştirecekleri ortak projenin yatırım tutarının 17 milyon dolar olacağını kaydetti. Projenin gelişimini 3 aşamadan olacağını kaydeden Koç, projenin uygulanmaya başlayacağı birinci yıldan itibaren, sözleşmeli besi danası yetiştiricilği uygulamasına geçileceğini, 5 yıl içinde 12 bin başlık bir sürünün oluşturulacağını ve yörede yaşayan 3 bin 600 kişiye 2 milyon dolar gelir sağlanmasının planlandığını kaydetti.

Tesislerde elde edilecek düvelerin sözleşme yapılarak köylüye verileceğini söyleyen Koç, şöyle devam etti:

‘‘Köylü 10-50 büyükbaş süt ineği besleyecek küçük işletmeler kurulması için teşvik edilecek. Ürettiği Süt ve beslenmiş danayı piyasasına uygun ve önceden belirlenmiş fiyatlarla şirkete satacaktır.Sözleşmeli çiftliklerde tüm teknik hizmeti ve besicilerin hizmetini şirket üstlenecektir. Ayrıca besi için gerekli yem bitkisi yetiştirme yem hazırlamave dağıtım işini de şirket yapacaktır. Böylece yöredeki köylüye yıllık 3 milyon dolarlık gelir ek gelir sağlanacaktır. Köylünün üçüncü aşamada ise, 50 baş süt ile yüz baş besi hayvanından oluşan, küçük işletmeler halinde organize edilmesi öngörülmektedir. Üçüncü aşamaya 20 köyün devam ettiğini düşünürsek, projenin bölgedeki 2 bin 400 kişiye yıllık getirisi, 7.4 milyon dolar seviyesine ulaşacaktır. Bu aşamada şirketin üretimi 18 bin ton süt ve 4 bin ton ete ulaşacaktır.’’

Teknoloji harikası çiftlik

GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da kurulan Koç-Ata Besi Çiftliği dünyanın en modern sistemleriyle donatıldı. Çiftlikte yetiştirilen hayvanlara yem için özenle yetiştirilen mısırlar 2.5 metre boy attı. Çiftlikte bitkiler, İsrail'in sulama teknolojisiyle sulanıyor. Tüm sistemler bilgisayarlarla kontrol ediliyor. Hayvanlar için özel barınakların bulunduğu çiftlikte süt sağma işlemi el değmeden makinalarla yapılıyor. Tesiste süt üretimi için beslenecek bin ineğin 300'ü Almanya'dan satın alındı. Bu hayvanlar iki hafta içinde çiftliğe getirilecek. 700 inek alımı için görüşmelerin son aşamaya geldiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!