Koç’a verilecek zarar Türkiye'ye verilir

Güncelleme Tarihi:

Koç’a verilecek zarar Türkiyeye verilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 00:00

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Tüpraş özelleştirme ihalesinin iptalinin Türkiye’nin dışarıdaki görüntüsüne zarar vereceğini belirterek, "Koç, Türkiye’nin dünyadaki ilk 200 firma içine giren bir grubu. Koç’a verilecek zarar Türkiye’ye verilen zarardır. Koç, rekabet etmiş, ihaleyi almış. Peki şimdi Koç’un zararını kim karşılayacak" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Tüpraş özelleştirme ihalesinin iptali üzerine, "Koç, Türkiye’nin dünyadaki ilk 200 içinde biri. Koç’a verilecek zarar Türkiye’ye verilen zarardır. Peki şimdi Koç’un zararını kim karşılayacak?" diye sordu.

Malvarlıklarının şeffaf olmasından yana görüş bildiren Hisarcıklıoğlu, konuyla ilgili düzenlemenin geçmişteki servet beyannamesi uygulamasına benzememesi gerektiğini anımsatarak, "Yoksa sermaye dışarı kaçar, bize ise sermaye lazım" uyarısı yaptı.

Hisarcıklıoğlu, Kırşehir ve Kayseri Sanayi ve Ticaret Odaları’nın düzenlediği vergi ödül törenlerine katılmak üzere yaptığı seyahatte Hürriyet’in güncel konularla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:

DIŞARIDAKİ GÖRÜNTÜ KÖTÜ OLDU

Tüpraş özelleştirme ihalesinin iptali ile ilgili hukuki noktayı henüz bilmiyoruz. Bu nedenle değerlendirmenin bir ölçüde sınırlı kalacağını biliyorum. Ancak, dışarıdaki görüntünün kötü olduğunu söylemeliyim. Eksiklik neden kaynaklandı, niye yanlış yapıldı diye Özelleştirme sormalı. Öbür yandan da yapılmış, rekabetin sağlandığı bir ihale var. İhaleyi bir Türk firması kazanmış. Böylesi bir sonuç ayrıca sevindirici olmuştur. Bu açıdan bakınca da iptal yanlış.

FORMÜLÜ BULMALIYDI

Haberin Devamı

Bu tablo Türk firmalarının değerini düşürür, risk payını yükseltir. Bunların olmaması için Özelleştirme İdaresi’nin daha önceki iptalin verdiği tecrübe ile gidip ilgili yerlerle konuşmalı, görüş almalı, daha iyi bir hazırlık yapmalıydı. Yani, ’nasıl iptal gelmez’in formülünü bulmalıydı. Tabii, iptalin nedeni bilsek daha net konuşabiliriz. Ancak şimdiki görüntü budur.

KOÇ’UN ZARARINI KİM ÖDEYECEK

Şimdi bakın; Türkiye’nin en itibarlı, en büyük şirketler topluluğu kalkmış ihaleyi almış. Krediyi bulmuş, anlaşmaları yapmış, kefaletleri göstermiş. Şimdi onlara ne diyoruz; olmadı baştan. Peki Koç’un zararını kim ödeyecek? Yani biz, böylesine rekabetin yaşandığı bir dünyada kendi şirketlerimizi koruyalım, kıymetini bilelim, derken boşuna mı bağırıyoruz? Koç, bizim dünyanın ilk 200 şirketi içinde olan tek şirketimiz. Biz bunların sayısının 4-5 olmasını istiyoruz. Bu da yetmez, ilk yüzde yer almak istiyoruz. Şunu bilmek gerekir ki Koç’a verilecek zarar Türkiye’ye verilmiş zarardır.

Galataport ihalesi düzgün yapılmalıydı

HİSARCIKLIOĞLU "Galataport ihalesinin iptali de üzücü bir durumdur. İş düzgün yapılmalıydı" dedi. TOBB Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada da görünen o ki, sonuçta kamu kurumları arasındaki koordinasyonsuzluk belirleyici oluyor. Bunlar nasıl olur; anlamak mümkün değil. Biz Türkiye’ye yatırımcı gelmesini istiyoruz. Hem de portföy yerine yatırıma gelmelerini umuyoruz. Bakın bugün Türkiye’nin 5 milyon işsizi var. Bunlara iş bulmak için 250 milyar dolarlık yatırım gerekli. Biz bunun hesabını yapmak durumundayız. İşte Silikon Vadisi’ni konuşuyoruz. Bence müthiş bir yatırım olur. Bu konuda bize düşünce soran olmadı; ama desteklediğimiz bir proje."

Mal varlığı şeffaf olmalı

TOBB Başkanı kamuoyunda büyük tartışma yaratan mal varlığı konusu ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Siyaset dünyasındaki mal varlığı tartışmasının iyi bir sonuca varmasını diliyorum. Bu konuda dünyada bir birlik yok. Konuya parlamentolar karar veriyor. Ama biz açıklanmasından memnuniyet duyarız. Türkiye ölçüsünde açıklanmanın, iyi olacağını düşünüyoruz.

SERVET HESABINA DÖNMESİN

Haberin Devamı

Ancak bu konuda herkesin mal beyanını istemek, geçmişte yaşanan kötü bir tecrübenin tekrarı tehlikesi yaratabilir. Bu konuda adım atarken servet beyannamesi uygulaması geri getirilmemeli. Sermaye ürkütecek şekilde bir düzenleme olursa bundan memnun oluruz. Yoksa sonuçta sermeyenin dışarı gitmesine yol açarız. Oysa dediğim gibi bize 250 milyar dolar daha lazım.

BAŞBAKAN GÜNÜ GELİR AÇIKLAR

 Siyasi parti liderlerimizin bir bölümü mal beyanlarını açıkladı. Sayın Başbakan da günü geldiğinde açıklar. Ancak, ben bütün bu tartışmaların enerjimizi boşa harcamak için olmamasını diliyorum. Bizim esas gündemimizi kaçırırsak zarar veririz. Bizim her zaman birinci ekonomi olmalı. Çünkü, ilk görevimiz işsize iş bulmaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!