Koç, 9 ayda 1.4 milyar kâr yazdı, 5 bin kiÅŸi iÅŸe aldı

Güncelleme Tarihi:

Koç, 9 ayda 1.4 milyar kâr yazdı, 5 bin kişi işe aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2010 00:00

Koç Holding, bu yılın 9 aylık sonuçlarına göre, konsolide satış gelirlerini 38 milyar 475 milyon liraya, net kârını ise 1 milyar 425 milyon liraya çıkarttı.

Holding bu dönemde toplam 730 milyon lira yatırım gerçekleştirirken, 5 bin ek istihdam sağladığını açıkladı. Koç Holding CEO’su Turgay Durak, küresel piyasalarda devam eden zorluklara karşın, Türkiye’de yaşanan güçlü büyüme ortamında başarılı finansal ve operasyonel sonuçlar almayı sürdürdüklerini söyledi.
Kâr yüzde 26 arttı
Artan iç talebin de etkisiyle kapasite kullanım oranlarında önemli iyileşmeler gözlendiğini söyleyen Durak, 2010 yılının 9 aylık döneminde 730 milyon TL seviyesinde yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini belirtti. Durak, konsolidasyona tabi olan Koç Topluluğu şirketlerinde istihdam edilen personel sayısının 73 bin 217 olarak gerçekleştiğini, yeni yatırımlar ve kapasite kullanımındaki artışlar sayesinde 5 bin kişilik istihdam artışı sağlandığını vurguladı.  Krizin Türkiye’deki etkisinin giderek azalmasına, tüketici güveninde meydana gelen artışa, istihdam ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmeye dikkat çekerek, Türkiye ekonomisine yönelik iyimserliğin sürdüğünü belirten Durak, bunun sonucunda 2010 yılının ilk 9 ayında Koç Holding’in, konsolide satış gelirlerini yüzde 18 artışla 38.475 milyon TL’ye, faaliyet kârının yüzde 16 artışla 3.250 milyon TL’ye, ana ortaklık paylarına düşen net kârını yüzde 26 artışla 1.425 milyon TL’ye yükselttiğini söyledi.
5.3 milyar dolar ihracat
Yurt dışı pazarlardaki daralma ve Türk Lirası’nın kuvvetli seyrine rağmen ihracat gelirlerindeki iyileşmenin sürdüğünü belirten Durak, Eylül sonu itibariyle konsolide ihracat gelirlerinin yüzde 29 artışla 5.3 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.  Durak, Koç Topluluğu’nun uzun vadede yurt içinde ve yurt dışında kendilerine rekabet avantajı sağlayacak hizmet ve ürün kalitesi, yüksek verimlilik, Ar-Ge yatırımları ve maliyet yönetimine odaklı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.  Durak, ana iş kollarındaki stratejileri sayesinde elde edilen başarılı performansı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi:
Tüpraş, güçlü altyapısının getirdiği operasyonel esnekliğin yanı sıra kuvvetli finansal yapısını kullanarak küresel emsallerine göre daha iyi performans göstermeye devam etti.
Yapı Kredi Bankası, yılın ilk 9 ayında Türkiye’nin en büyük dördüncü özel bankası olarak güçlü konumunu korurken, yenilikçi ürün ve uygulamalar, artan ticari verimlilik ve sistemlerdeki iyileştirmeler sayesinde önemli pazar payı kazanımları elde etti ve sektörün üzerinde büyüme kaydetti.
Arçelik, yurt dışında pazar payını yükseltmeyi sürdürdü, Ar-Ge odaklı çalışmaları sayesinde geliÅŸtirdiÄŸi yenilikçi ürünlerle birçok ilki gerçekleÅŸtirmeye devam etti. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!