Koç 6 ayda 34 milyar lirayı aştı, 6 bin kişiyi işe aldı

Güncelleme Tarihi:

Koç 6 ayda 34 milyar lirayı aştı, 6 bin kişiyi işe aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2011 21:01

KOÇ Holding, bu yılın ilk 6 ayında satış gelirlerini yüzde 39 artırarak 34 milyar liraya çıkardı. Holdingin ilk yarı net kârı 1.1 milyar lira oldu. 6 bin 281 kişiyi daha işe alan grupta çalışan sayısı 79 bini geçti.

KOÇ Holding, 2011 yılının ilk yarısında toplam satış gelirlerini yüzde 39 artırarak 34 milyar 72 milyon liraya, faaliyet kârını yüzde 36 artırarak 2 milyar 727 milyon liraya, azınlık payı sonrası net kârını ise yüzde 51 artırarak 1 milyar 154 milyon liraya yükseltti. Yıl sonuna kadar 3.7 milyar lira yatırım hedefi bulunan Koç Holding, istihdam hedefini de ikiye katladı. 2011 yılı için hedeflediğimiz 3 bin 300 kişilik istihdam hedefleyen Koç Holding, ilk 6 ayda 6 bin 281 kişiyi işe aldı. Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “Koç Topluluğu olarak ulaştığımız başarılı mali sonuçlar hem son yıllarda uygulamaya koyduğumuz stratejilerin doğruluğunu hem de Türkiye ekonomisinin gücünü ve yüksek potansiyelini bir kez daha kanıtlıyor” dedi.

Pazar payı artıyor

2011 yılının global piyasalar için belirsizliklerin önemli derecede arttığı bir yıl olduğuna dikkat çeken Turgay Durak, şöyle konuştu: “Finansal piyasalardaki yüksek volatilite, girdi fiyatlarındaki artış ve ihraç pazarlarımızdaki ekonomik problemler ihtiyatlı bir çalışma disiplinini şart koşuyor. Verimliliğe, tasarrufa ve risk yönetimine verilmesi gereken önem her geçen gün artıyor. Odaklandığımız sektörlerde sadece iç pazarda değil dış pazarlarda da başarılı bir performans göstererek pazar paylarımızı istikrarlı bir şekilde artırdık.”

3.7 milyar lira yatırım

Yılsonu itibariyle Koç Topluluğu’nun kombine bazda 3.7 milyar lira yatırım yapmayı hedeflediğini hatırlatan Durak, şûnları dile getirdi: “Mevcut işlerimizdeki bu yatırım planlarımıza ek olarak doğalgaz, elektrik gibi alanlarda yapmayı planladığımız büyük ölçekli yatırımlar, piyasalardaki belirsizliklere karşın ülkemiz ekonomisine ve potansiyeline olan güvenimizi ve inancımızı gösteriyor.”

Dalgalanmalar devam edecek

Önümüzdeki dönemin global bazda belirsizliklerin ve dalgalanmaların devam edeceği, büyüme oranlarının ise göreceli olarak yavaşlayacağı bir dönem olacağını hatırlatan Durak, şunları söyledi: “Ürünlerimizi ihraç ettiğimiz gelişmiş Batı pazarlarındaki duraklamadan olumsuz etkilenme olasılığımızı ihracat pazarlarımızı çeşitlendirerek, güçlü bilanço yapımızı koruyarak ve verimlilik ve tasarruf önlemlerine daha da fazla önem vererek elimine etmeyi hedefliyoruz.”

İstihdam hedefin üstüne çıktı

Koç Topluluğu’nun 2010 yılında 73 bin 63 kişiye istihdam sağladığını, Haziran 2011 itibariyle bu sayıyı 79 bin 344’e yükselttiklerini belirten Turgay Durak, “Ekonominin büyümesine paralel olarak yüzde 8.6 artışla 6 bin 281 kişiye yeni istihdam sağlayarak, 2011 yılı için hedeflediğimiz 3 bin 300 kişilik hedefimizin daha ilk altı ayda neredeyse iki katına çıkmış olduk” dedi.

Arçelik dünyada satış cirosunu yüzde 12 artırdı

YURTDIŞI üretim ve satış ağını genişleten Arçelik’in dayanıklı tüketim sektöründe dünyanın en önemli oyuncularından biri olması hedefine hızla yaklaştığını belirten Turgay Durak, “Dünya çapındaki yaygın üretim ve satış ağımızı son olarak Güney Afrika’da yüzde 35’in üzerinde pay ile pazar lideri Defy Appliance’ı da alarak daha da güçlü hale getirdik. En büyük pazarımız olan Avrupa ülkelerinde yaşanan tüm ekonomik problemlere karşın Arçelik yılın ilk yarısında uluslararası satış cirosunu yıllık bazda yüzde 12 artırdı” diye konuştu.

Özelleştirme ve sıfırdan yatırım fırsatları kolluyor

TURGAY Durak, enerji sektöründe Tüpraş ile ilave katma değer yaratmak amacıyla 2014 yılında tamamlanması öngörülen ve yaklaşık 2.4 milyar dolarlık bir yatırım gerektiren “fuel oil dönüşüm projesi” üzerinde çalışmayı sürdürdüklerini hatırlattı. Akaryakıt dağıtım şirketi Opet’in pazar payını arttırarak son aylarda aylık bazda pazarda ikinci olduğunu aktaran Durak, ayrıca Aygaz ile doğal gaz projelerinde, Entek ile elektrik üretim projelerinde, Demir Export ile de maden kaynaklarımızı geliştirme projelerinde yatırım yapmak için çalıştıklarını, özelleştirmeler ve sıfırdan yatırımlar dahil farklı fırsatları araştırdıklarını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!