KOBİ'lere Rusya fırsatı

Güncelleme Tarihi:

KOBİlere Rusya fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 12:44

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), Moskova'da kurulacak alışveriş ve ticaret merkezi KOBİMİR ile yurtdışı pazarlara açılma olanağına kavuşacak.

Perpa Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü'nün başkanlığında, her sektörden temsilcilerin biraraya gelmesiyle oluşturulan S.S. KOBİMİR Ticaret Merkezi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından 40 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulacak alışveriş ve ticaret merkezinde, toptan, perakende satış ve showroom kullanımına uygun 300 mağaza, hipermarket, eğlence merkezi, 4 sinema salonu, 900 araçlık otopark yer alacak.

Alarko tarafından inşa edilecek merkezin temeli Haziran ayında atılacak.

KOBİMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, yaptığı açıklamada, 50 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan merkezi iki yılda tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Bu kooperatif modelinin KOBİ'lerin dış pazarlara açılmasında etkin bir yöntem olacağını belirten Yümlü, şöyle dedi:

"Günümüz ekonomik koşullarında üretim yapan firmaların dünyaya mal satmadan ayakta kalmaları çok zor. Artık, yerli piyasa dönemi bitti. Müşterinin ayağına gitmek lazım. Nasıl ki Mango, Zara gibi firmalar İstanbul'a gelip en kuvvetli olduğumuz tekstil konusunda bizimle rekabet edebiliyor, biz de yurtdışına açılmalıyız. Ekonomimiz ancak o şekilde düzelebilir, firmamızı ve üretimimizi o şekilde ayak tatutabiliriz."

"İHRACATIMIZI RUSYA'YA YÖNLENDİRMELİYİZ"

Krizden sonra ihracatın önem kazandığına dikkat çeken Yümlü, KOBİ'lerin dışa dönük üretim yapmalarının bu anlamda daha da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Mithat Yümlü, ihracatımızı, büyük bir ticaret potansiyeli bulunan Rusya'ya yönlendirmemiz gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tüketici, Avrupa'da doyum noktasına ulaştı. Rusya ise dış pazarlara yeni açıldı. Burada büyük, yeniliklere açık, alım gücü olan ve doymamış bir nüfus var. Marka olmak isteyenler açısından da bu pazar önemli. Bugün bir Avrupalı'nın gardrobunda 30 tişörtü varsa, bir Rus'un ancak 3 tane.

Paris'te her bin kişiye 400 metrekare alışveriş alanı düşerken, bu rakam Moskova'da 20 metrekare. Sadece İstanbul'da hipermarket olarak faaliyet gösteren 26 firma, 156 mağaza var, oysa Rusya'da 3 tane. Rusya pazarında ciddi potansiyel var."

Rusya'da kiralık mağaza bulmanın hem çok zor, hem de çok pahalı olduğunu anlatan Yümlü, KOBİMİR Alışveriş ve Ticaret Merkezi'nde, mağazaların metrekare fiyatının 2 bin-2 bin 700 dolar arasında değişeceğini ve umduklarının üzerinde satış talebi aldıklarını kaydetti.

Merkezde birkaç tane İtalyan, Fransız ve Alman firmasının da yer alacağını açıklayan Yümlü, nihai hedeflerinin, Rusya pazarında belli bir paya ulaştıktan sonra Türk firmalarının orada üretim yapması olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!